dodatek 500+ dla rodziny która nie pobiera świadczeń na pokr - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 maja 2016, 14:20

Czy wypłacacie "dodatek wychowawczy" na dzieci w rodzinach zastępczych, które zrezygnowały z pobierania świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania?
karoll_3

Napisano: 09 maja 2016, 16:39

My wypłacamy. Naszym zdaniem rodzina ma prawo wybrać, które świadczenie chce, a którego nie. Nam babcia zrezygnowała z świadczeń bo nie chciała żeby synuś był ścigany za odpłatność, a od dodatku nie ma odpłatności, więc złożyła wniosek na dodatek.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2016, 11:53

Nie wypłaca się.
Zgodnie z ustawą "Rodzinie zastępczej oraz prowadzącemu rodzinny dom dziecka do świadczenia, o którym mowa w ust. 1, na każde umieszczone dziecko w wieku do ukończenia 18. roku życia przysługuje dodatek w wysokości świadczenia wychowawczego określonego w przepisach o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, zwany dalej „dodatkiem wychowawczym”.
Jest to dodatek do świadczenia, jeśli nie ma świadczenia, nie ma dodatku. Tak nam powiedzieli też na szkoleniu.
Magdalenata

Napisano: 10 maja 2016, 14:02

Dziękuje za odpowiedź, wysłałam zapytanie do MPiPS i czekam na odpowiedź. Najgorszy jest brak jednolitego stanowiska ze strony ministerstwa.
karoll_3

Napisano: 16 cze 2016, 12:14

Ale nie ma zapisu "do wypłacanego świadczenia" - ja bym się tu posprzeczała - należy się czy nie należy :mrgreen:
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2016, 10:42

Zapewne też już do was dotarło pismo Ministerstwa o nieprawidłowościach w wypłacie dodatków wychowawczych - nie będę się tu wychwalać, ale miałam rację :D ;) :roll:

Jestem ze starej szkoły - wszelkie niejasności należy rozstrzygać na korzyść strony. A przepis czytać wprost, bez szukania dziury w całym.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 07 lis 2017, 11:32

Odświeżam temat. Może ktoś podesłać link do interpretacji, bądź wysłać mi ją na e-mail [email protected] ? Chodzi o to, czy należy wypłacać dodatek wychowawczy rodzinie zastępczej, która zrezygnowała z pobierania pomocy pieniężnej na pokrycie kosztów utrzymania dziecka.
Będę bardzo wdzięczny.
pcprowiec
Praktykant
Od: 07 lis 2017, 11:27
Zajmuję się: Decyzje administracyjne.

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x