My wypłacamy. Naszym zdaniem rodzina ma prawo wybrać, które świadczenie chce, a którego nie. Nam babcia zrezygnowała z świadczeń bo nie chciała żeby synuś był ścigany za odpłatność, a od dodatku nie ma odpłatności, więc złożyła wniosek na dodatek.
Nie wypłaca się.
Zgodnie z ustawą "Rodzinie zastępczej oraz prowadzącemu rodzinny dom dziecka do świadczenia, o którym mowa w ust. 1, na każde umieszczone dziecko w wieku do ukończenia 18. roku życia przysługuje dodatek w wysokości świadczenia wychowawczego określonego w przepisach o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, zwany dalej „dodatkiem wychowawczym”.
Jest to dodatek do świadczenia, jeśli nie ma świadczenia, nie ma dodatku. Tak nam powiedzieli też na szkoleniu.
Zapewne też już do was dotarło pismo Ministerstwa o nieprawidłowościach w wypłacie dodatków wychowawczych - nie będę się tu wychwalać, ale miałam rację
Jestem ze starej szkoły - wszelkie niejasności należy rozstrzygać na korzyść strony. A przepis czytać wprost, bez szukania dziury w całym.
Odświeżam temat. Może ktoś podesłać link do interpretacji, bądź wysłać mi ją na e-mail [email protected] ? Chodzi o to, czy należy wypłacać dodatek wychowawczy rodzinie zastępczej, która zrezygnowała z pobierania pomocy pieniężnej na pokrycie kosztów utrzymania dziecka.
Będę bardzo wdzięczny.