nie zrobiony uzysk

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
zrozpaczona2

nie zrobiony uzysk

Post autor: zrozpaczona2 »

Pani w listopadzie składała wniosek o zasiłek rodzinny. Do wniosku dołączyła zaświadczenie o dochodzie uzyskanym. Po przeliczeniu dochodu dostała odmowę. Najgorsze, że nie przeliczyłam w tamtym momencie 500 + (miała 500+ też na pierwsze dziecko). Dopiero teraz sprawdziłam tą teczkę i wyszło, że od listopada powinna mieć uchylone 500+ na pierwsze dziecko. Co teraz robić? Jak jej mam zrobić nienależnie pobrane świadczenie, przecież wszystko mi zgłosiła i to nie jej wina, że tego nie przeliczyłam.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: nie zrobiony uzysk

Post autor: de Charette »

dupa zbita, najgorsza opcja.
Szybko wszczęcie i uchylenie bieżących świadczeń.
Co do poprzednich to albo robisz na chama NP, albo się dogadujesz ze stroną
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
zrozpaczona2

Jak się mam dogadać ze stroną- że sama ma zwrócić ze te 3 miesiące co poszły? A jak zrobić uchylenie- od lutego i co w uzasadnieniu wpisać- że poszła do pracy we wrześniu a ja jej uchylam od lutego?
zrozpaczona2

pomożecie?
zrozpaczona2

Elmer , mozesz mi pomóc jak z tego wybrnąć?
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

Jak się mam dogadać ze stroną- że sama ma zwrócić ze te 3 miesiące co poszły?
wykorzystaj urok osobisty, albo groźby karalne

A jak zrobić uchylenie- od lutego i co w uzasadnieniu wpisać- że poszła do pracy we wrześniu a ja jej uchylam od lutego?
tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
zrozpaczona2

Dzięki Elmer.
Jesli dogadam się, że zwróci (myślałam też, że może zgodzi się aby potrącić jej z bieżących wypłat- po prostu nie dostałaby 500+ na drugie dziecko przez 3 mi-ce)to sporządzić sobie jakąś notatkę, że tak się dogadałyśmy, czy trzeba jakąś decyzję pisać o zwrocie?
500+

Post autor: 500+ »

Musisz napisać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. A jeżeli chodzi o potrącanie z bieżących świadczeń nie musisz mieć zgody - art. 25 ust. 7
ODPOWIEDZ