nie zrobiony uzysk
nie zrobiony uzysk
Pani w listopadzie składała wniosek o zasiłek rodzinny. Do wniosku dołączyła zaświadczenie o dochodzie uzyskanym. Po przeliczeniu dochodu dostała odmowę. Najgorsze, że nie przeliczyłam w tamtym momencie 500 + (miała 500+ też na pierwsze dziecko). Dopiero teraz sprawdziłam tą teczkę i wyszło, że od listopada powinna mieć uchylone 500+ na pierwsze dziecko. Co teraz robić? Jak jej mam zrobić nienależnie pobrane świadczenie, przecież wszystko mi zgłosiła i to nie jej wina, że tego nie przeliczyłam.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: nie zrobiony uzysk
dupa zbita, najgorsza opcja.
Szybko wszczęcie i uchylenie bieżących świadczeń.
Co do poprzednich to albo robisz na chama NP, albo się dogadujesz ze stroną
Szybko wszczęcie i uchylenie bieżących świadczeń.
Co do poprzednich to albo robisz na chama NP, albo się dogadujesz ze stroną
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Jak się mam dogadać ze stroną- że sama ma zwrócić ze te 3 miesiące co poszły? A jak zrobić uchylenie- od lutego i co w uzasadnieniu wpisać- że poszła do pracy we wrześniu a ja jej uchylam od lutego?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jak się mam dogadać ze stroną- że sama ma zwrócić ze te 3 miesiące co poszły?
wykorzystaj urok osobisty, albo groźby karalne
A jak zrobić uchylenie- od lutego i co w uzasadnieniu wpisać- że poszła do pracy we wrześniu a ja jej uchylam od lutego?
tak
wykorzystaj urok osobisty, albo groźby karalne
A jak zrobić uchylenie- od lutego i co w uzasadnieniu wpisać- że poszła do pracy we wrześniu a ja jej uchylam od lutego?
tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Dzięki Elmer.
Jesli dogadam się, że zwróci (myślałam też, że może zgodzi się aby potrącić jej z bieżących wypłat- po prostu nie dostałaby 500+ na drugie dziecko przez 3 mi-ce)to sporządzić sobie jakąś notatkę, że tak się dogadałyśmy, czy trzeba jakąś decyzję pisać o zwrocie?
Jesli dogadam się, że zwróci (myślałam też, że może zgodzi się aby potrącić jej z bieżących wypłat- po prostu nie dostałaby 500+ na drugie dziecko przez 3 mi-ce)to sporządzić sobie jakąś notatkę, że tak się dogadałyśmy, czy trzeba jakąś decyzję pisać o zwrocie?
Musisz napisać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. A jeżeli chodzi o potrącanie z bieżących świadczeń nie musisz mieć zgody - art. 25 ust. 7
Oprócz nie zrobiony uzysk - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
od kiedy przyznaję?
Liczenie 1,5% na obsługę
dodatek dyferencyjny- Elmer i inni pomocy
Alimenty a 500 +
Zmiana nazwiska
Aby Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatniej
podstawa prawna-US
Ułatwienie w szablonach wydruków
kontrole z 500+
uzysk z renty rodzinnej
umorzenie odesetek