Otrzymałam z ROPS decyzję o przyznaniu dodatku dyferencyjnego, jak to wprowadzić do systemu i co to właściwie jest? rodzinne czy 500+? pierwszy raz mam z tym do czynienia
mam program SYGNITY, w decyzji jest napisane, że suma świadczeń rodzinnych i 500+ łącznie przekracza kwotę zasiłku przyznanego przez instytucję zagraniczną i różnica stanowi właśnie kwotę dodatku dyferencyjnego
Zgodnie z pismem/komunikatem (nie pamiętam jakim) dodatek dyferencyjny przyznany jedną decyzją na wszystkie świadczenia (rodzinne i wychowawcze), dzielimy proporcjonalnie do przyznanych świadczeń (proporcja z pełnych kwot naszych świadczeń, które ten dodatek obejmuje). Możliwe, że to było pismo z kwietnia 2017?! Zwykle ROPS wydaje dwie oddzielne decyzje dla świadczeń rodzinnych i dla świadczenia wychowawczego, a w treści odnosi się do ogólnej sytuacji wnioskodawcy.
Dodatek dyferencyjny wprowadzasz do systemu jak zwyczajne świadczenie (opis w pomocy Sygnity), następnie ręcznie modyfikujesz kwoty wypłat i zaznaczasz checkbox przy niezgodności sumarycznej.