Tom. pisze: ↑08 gru 2022, 11:41
roriyok pisze: ↑08 gru 2022, 11:16
Tom. pisze: ↑08 gru 2022, 8:36
Gdzie to znalazłeś bo ja w fakturowej ustawie nigdzie nie znalazłem, żeby jakieś dodatki pozbawiały zwrotu vat?
W ustawie nie ma, chodziło o to które źródło jest główne. Jeśli teraz deklaruje że ten kocioł węglowy jest główny, no to chyba zwrotu VAT nie może dostać.
we wrześniu 21 głównie paliwem był węgiel czy tam pellet a w lutym/marcu 2022 będzie gaz

jak ktoś ma zgłoszone różne rzeczy to przecież ze względu na sytuację rynkową się tyle może nazmieniać przez pół roku

można też kasę z węglowego przeznaczyć na alternatywne wobec węgla źródła ogrzewania
Usuń to na Boga! Pieniądze tak szybko się nie drukują
A na serio to masz rację, w sumie to tylko kwestia oświadczenia/deklaracji, bo w CEEB nic nie ma na ten temat. Podobno niektóre urzędy sobie biorą pierwsze źródło z listy jako główne, ale to ich radosna twórczość.
Raa pisze: ↑08 gru 2022, 11:36
Bawimy się w to już któryś miesiąc. Doświadczenie
Tak naprawdę to zgadzam się, że coś tu chyba jest nie tak. Miała babeczka kocioł gazowy, a teraz deklaruje że go już nie ma i nagle się odnalazł kocioł 3 klasy. Po prostu myślała że miała gazowy to i nie za często schodziła do kotłowni (bo po co przy gazowym), a tu się zimno zrobiło i przez przypadek znalazła kocioł na węgiel, a gazowy to chyba ukradli. Tak było.
W sumie ja tutaj nie mam doświadczenia, ale czy jeśli ktoś miał np. kocioł bezklasowy i potem wymienił sobie go na kocioł gazowy + kocioł na paliwo stałe 4 lub 5 klasy, to czy dofinansowanie z czystego powietrza się należy? Do rozliczenia przedstawiane tylko faktury za instalację tego gazowego. Czyli czy można sobie zainstalować kocioł na paliwo stałe odpowiedniej klasy jako zapasowe źródło ciepła i w dalszym ciągu ubiegać się o dopłatę? To nie jest przypadek z tego wątku, tylko takie pytanie w temacie.