Spojrzeć przez okno, potem w sufit, zamknąć oczy i ... wybrać dowolną liczbę w przedziale np. od 5.000 zł do 50.000 zł.
Myślę, że to będzie trafione zapotrzebowanie.
Żart.
Od 1 stycznia 2014 r. przekazują do naszego Ośrodka Pomocy dodatek energetyczny. Jestem w szoku bo z tego co czytam na forum dodatki energetyczne powinny (?) być przy dodatkach mieszkaniowych - których nasz Ośrodek nie prowadzi tylko Urząd Miejski.
Powiedzcie proszę jak to u Was jest i jak to powinno wyglądać - jakieś zmiany w ustawie o dodatkach czy inny akt prawny?
dodatek energetyczny nie musi byc przy mieszkaniowce ale z reguly tak bedzie, ze kto robi jedno bedzie i robil drugie bo to logiczne. Na chwlie obecna w ustawie nie ma mozliwosci przkeazania DE do MOPS-ow!!! Jezeli urzedy gmin i miast robia dodatek mieszkaniowy to bedea tez robic dod. energetyczny. Jezeli dodatek mieszkaniowy robi ops wojt/burmist a tym bardziej rada gminy/miasta nie ma mozliwosci przekazania dod.energetycznego do OPS. Z pewnoscia z poczatkiem roku wejda zmiany do ustawy, juz tak kiedys bylo z funduszem tez niby nie moglismy tego robic a i tak uzyczono tym ops
nie musi być żadnych zmian przepisów, w nagłówku decyzji Wójt Gminy, podpis dyrektora OPS z upoważnienia Wójta i stosowne zarządzenie upoważniające do zawiania przez panią dyr czynności związanych z przyznawaniem dodatku energetycznego, proste
Ale ulga, po rozmowach - burmistrz wycofał się z pomysłu robienia dodatków energetycznych w Ośrodku - zostawi to w Urzędzie przy dodatkach mieszkaniowych.
prosze o podanie podstawy prawnej do tego zarzadzenia, bo ja nic nie moge znalesc.
Art.39 ustawy o samorzadzie daje mozliwosc upowaznenia przez wojta swoich zastępców lub innych pracowników urzędu gminy.
Rada gminy natomiast może upoważnić również organ wykonawczy jednostki pomocniczej. Z tym, ze w ustawie o dod. eneregtycznym na chwile obecna nie ma takiej mozliwosci prawnej aby rada upowaznila OPS, równiez wójt nie ma takiej mozliwosci.