czy przysługuje zasiłek stały w przypadku uprawnień do renty z tyt. częściowej niezdolności do pracy?
dodam, że kryterium dochodowe jest spełnione, gdyż Pan płaci alimenty do komornika
Ala,na litośc boska. Art. 37 naszej suatwy wyraxnie okresla,zę zasiłek stały przysluguje osobie niezdolnej do pracy z powodu wieku lub CAŁKOWICIE NIEZDOLNEJ DO PRACY -definicja całkowitej niezdolnosci do pracy znajduje się a w art. 6 naszej ustawy. Po drugie...hmmm...mówisz,ze kryterium dochodowe jest spelnione. Czy aby na pewno? Co mówi art. 37ust 1 pkt 2? Mowa tam jest o DOCHODZIE TEJ OSOBY,jak równiez dochodzie na osobę w rodzinie! Oba te warunki muszą być spełnione,a nie tylko dochód NA OSOBĘ! Abstrahuję już,że jest to renta -jak piszesz- z tytułu CZĘŚCIOWEJ niezdolności do pracy,a więc nie ma mowy o zasiłku stałym-ale prawdopodobnie jej renta jest wyższa niż 456zł,prawda? POnadto osoba ta moze mieć inne dochody osobiste. Nie wiesz jakie? To porównaj z definicja dochodu dziecka (też art. 6 ustawy). Na przyklad dochodem osobistym matki są zasiłki rodzine i dodatki do nich(zasiłek pielęgnacyjny dziecka już nie,bo to dochód dziecka,podobnie jak alimenty,renta rodzinna lub jej część przypadająca na dziecko itd...definicja dochodu dziecka też z art. 6 ustawy).
Kurczę, a ja mam inny problem. Klient 03.12.2013r. zwrócił się o udzielenie pomocy finansowej w formie zasiłku okresowego, mimo, iż posiada orzeczony umiarkowany stopień niepełnosprawności. W/w oświadczył, że nie chce zasiłku stałego, ponieważ za 2 tygodnie otrzyma zasiłek dla bezrobotnych, a zgodnie z przepisami urzędu pracy nie może z niego korzystać w przypadku pobierania zasiłku stałego. Nadmieniam, że jego dochód w miesiącu poprzedzającym datę złożenia wniosku kwalifikuje do bezzwrotnych świadczeń z funduszu pomocy społecznej. Nie ma w tym przypadku również mowy o dochodzie utraconym. I teraz nie wiem czy w przypadku uprawnień do zasiłku stałego mogę przychylić się do jego prośby czy należy mu się obligatoryjnie????
ja każdego roku dostaję z ZUS zawiadomienie o hipotetyczne mojej emeryturze - ma ona wynieść 520 zł, a zatem mniej niż kryterium dla osoby samotnej....ehhhhh, teraz mam ŚP, po przejściu na emeryturę umrzeć z głodu
Lena - jest problem. Bo zasiłek stały trzeba z mocy ustawy mówiąc kolokwialnie - dać. Osobnik go nie chce, ale chce inną formę pomocy. Jest dwa wyjścia odmówić zas. okresowego bo przysługuje mu zasiłek stały. Albo wziąć oświadczenie, że rezygnuje z zasiłku stałego gdyż wkrótce nabędzie prawo do zasiłku dla bezrobotnych i jest to dla niego korzystniejsza forma wsparcia no i przyznać zasiłek okresowy. Ale czy to są dobre rozwiązania?