dodatek energetyczny - od jakiego miesiąca decyzja - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 26 lis 2013, 18:40

wnioskodawca moze byc kazda osoba, ktora ma prawo do otrzymania DM, a wiec nie te, ktore tylko zloza wniosek o DM od stycznia, skad to rozumowanie \"prawdziwe zzz\"? Jesli ktos ma przyznany dodatek do 31 stycznia 2014 r. ma prawo wniosek o DE zlozyc nawet 31 stycznia i jest przyznany od miesiaca w ktorym zostal zlozony wniosek, a pierwsza wyplata w lutym. Do 30 stycznia odbeda sie wyplaty DE wnioskow, ktore zostana zlozone duzo wczesniej. Jak z DM, jesli ktos sklada wniosek ostatniego dnia miesiaca nie ma wyplaty juz w lutym, tylko w marcu za luty i marzec.
~SYLA

Napisano: 27 lis 2013, 9:43

Podstawowe pytanie, gdzie w ustawie o prawie energetycznym jest napisane ze dodatek energetyczny przyznajemy w miesiącu w którym złożony jest wniosek - proszę o podanie konkretnego artykułu.
Jak zauważyłaś magdo \"NIEKTÓRE\" sprawy są okreslone w ustawie o dodatku energetycznym, a wiele innych spraw pozostaje jedna wielką niewiadomą...
Oczywiście że nie ma odniesień w ustawie o dodatkach mieszkaniowych o dodatku energetycznym, ale jasne dla mnie jest że jedno świadczenie jest zależne od drugiego, więc życzę powodzenia tym którzy nie będą np. wstrzymywać wypłaty dodatku energetycznego w momencie wstrzymania dodatku mieszkaniowego, o ile \"zabawa\" w nienależnie pobrane świadczenie w przypadku małej ilości wniosków jest do przerobienia o tyle w moim przypadku ( ok 250 wniosków miesięcznie) staje się znacznym problemem - to właśnie miałam na myśli pisząc o ułatwianiu sobie pracy

Jeszcze jedno pytanie SYLA co oznacza stwierdzenie \"Do 30 stycznia odbeda sie wyplaty DE wnioskow, ktore zostana zlozone duzo wczesniej\" -tzn. kiedy? w listopadzie ? ;)
I jeszcze jedno \"ma prawo wniosek o DE zlozyc nawet 31 stycznia i jest przyznany od miesiaca w ktorym zostal zlozony wniosek, a pierwsza wyplata w lutym\" - dla mnie to juz kompletna bzdura - przyznawanie dodatku energetycznego a pierwsza wypłata w lutym a ze styczniem to co? Skąd też taka interpretacja - czy gdzieś jest to zapisane w ustawie skoro już tak bardzo się jej trzymacie?
~amazon

Napisano: 27 lis 2013, 9:54

ja naprawde czegoś nie rozumiem ..... więc życzę powodzenia tym którzy nie będą np. wstrzymywać wypłaty dodatku energetycznego w momencie wstrzymania dodatku ..... a do jasnej ciasnej gdzie to jest napisane że to trzeba robić ?
13c mówi jasno osobę, której przyznano dodatek mieszkaniowy w rozumieniu art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych ...... PRZYZNANO ....... i tyle a więc jeśli ten wymóg jest spełniony to delikwent posiada uprawnienia do DE i możemy go cmoknąć w nos
O terminie przyznania DE już nie wspomne bo co szkolenie to już inna rewelacja.......
~małe ww

Napisano: 27 lis 2013, 10:15

w takim razie mam pytanie co w momencie gdy osoba traci prawo do dodatku mieszkaniowego?
~amazon

Napisano: 27 lis 2013, 10:20

Słuchajcie wczoraj byłam na szkoleniu i Pani prowadząca powiedziała że w styczniu mogą składać wnioski wszyscy którzy od sierpnia mają przyznane dodatki mieszkaniowe (jeżeli spełnia 3 warunki oczywiście) i co wy na to. Ja napisać wtedy zapotrzebowanie. Jeżeli złoży ktoś wniosek to musimy mu dać DE bo działamy na podstawie KPA.
~Olka

Napisano: 27 lis 2013, 10:34

to ja już nic z tego nie rozumiem... Liczymy osoby, którym od sierpnia przyznaliśmy dodatek? A co z osobami, które w styczniu złożą wniosek i też dm będzie się im należeć?
~JM

Napisano: 27 lis 2013, 10:35

Olka o jakich 3 warunkach mówisz ? ja dopatrzyłem się tylko 2
1. ma przyznany dodatek mieszkaniowy (w dniu składania wniosku o DE i nie ważne który to jest miesiąc 1 czy 6-ty)
2. ma umowę kompleksową lub umowę na dostawę energii.....

trzeciego warunku nie widze i pozostałych również....
~małe ww

Napisano: 27 lis 2013, 10:37

JM jak złoży wniosek to nie jest równoznaczne z jego przyznaniem (vide 13 c ..... osobę, której przyznano dodatek mieszkaniowy w rozumieniu art.....)
~małe ww

Napisano: 27 lis 2013, 11:02

do Olki - jezeli byłaś wczoraj na szkoleniu (kto prowadził to szkolenie ?) czy padły wreszcie konkrety; od którego miesiąca przyznawać DE?, - który art z kpa, jeżeli od m-ca złożenia wniosku ?, na jaki okres przyznawać ( na czas trwania DM,czy na 12 m-cy, ale czy wtedy wygaszać decyzję, kiedy skończy się DM? co robić, kiedy wstrzymujemy DM? co z upoważnieniem dla dyrektora MOPS do podpisywania decyzji?
~aga

Napisano: 27 lis 2013, 11:17

Prowadziła Ochoska konkretów niema bo jakie mogą być to jest wszystko o kant .... co do przyznania dodatku to też nie wiadomo o wygaszaniu to nic nie wiadomo bo ustawa energetyczna nic nie mówi na ten temat tak naprawdę to ona też konkretów nie dała.

Upoważnienie może wójt dać na podstawie uchwały ale to zależy od nadzoru wojewody jeżeli nie sprawdzą uchwały to będzie ok ale tak naprawdę to niema podstaw do przekazania.

Podstawa prawna: Na podst. art 1 pkt 13c, art 5c ust.1,2,3,4, art. 5d i art. 5e ust. 1 i 2 ustawy z dnia 26 lipca 2013 r. prawo energetyczne..... (Dz.U. z 2013 r. poz 984) oraz art 2 ust. 1 ustawy o DM (j.t. Dz.U. z 2013 r. poz 966) i tu można oraz art 104 KPA ale niekoniecznie.
Okres przyznania to nie wiadomo ale tak logicznie myśląc to na taki czas jak dodatek.
Pożyjemy zobaczymy jak to będzie może coś rzucą
~Olka

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x