Dodatek "gazowy" - refundacja VAT
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne
- Kontakt:
Re: Dodatek "gazowy" - refundacja VAT
Proszę sprawdzić czy to jest faktura rozliczeniowa czy proforma.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
- Kontakt:
wniosek złożony w lutym, kryterium dochodowe ok. A co w sytuacji gdy we wrześniu umiera jedna osoba ze składu rodziny? i co należy ponownie przeliczyć dochód?
[/quote]
nic nie robimy jak się urodzi czy umrze, nie ma uzysku nie ma strat.
[/quote]
nic nie robimy jak się urodzi czy umrze, nie ma uzysku nie ma strat.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Podpinam się pod pytanieabrach pisze: 24 sty 2023, 14:46 Witam, przyszła do mnie Pani z fakturą za gaz od 13 grudnia do 23 lutego włącznie, w związku z tym mam pytanie czy owej Pani należy się zwrot podatku VAT? Czy tylko bierzemy pod uwagę faktury od 1 stycznia 2023r?
-
- Referent
- Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
- Kontakt:
Ustawa mówi, że to jest refundacja VAT za 2023 rok.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Praca administracyjna
- Kontakt:
Tak, zgadza się, ustawa tak mówi ale Kobieta miała fakturę za łączny okres od 13 grudnia 2022 do 23 lutego 2023r. Czy w takim przypadku należy się jej zwrot? Była to normalna faktura (nie żadne pro forma).
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR i inne
- Kontakt:
w sygnity przy wprowadzaniu wniosku jest opcja zaznaczenia czy to jest proformaElzbieta40 pisze: 24 sty 2023, 15:48 Proszę sprawdzić czy to jest faktura rozliczeniowa czy proforma.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
To jest prognoza, jak mogli wystawić fakturę rozliczeniową za okres który jeszcze się nie skończył?abrach pisze: 25 sty 2023, 11:25 Tak, zgadza się, ustawa tak mówi ale Kobieta miała fakturę za łączny okres od 13 grudnia 2022 do 23 lutego 2023r. Czy w takim przypadku należy się jej zwrot? Była to normalna faktura (nie żadne pro forma).
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DS/DM/DE/KDR/CP
- Kontakt:
nic nie robimy jak się urodzi czy umrze, nie ma uzysku nie ma strat.pawel.w pisze: 25 sty 2023, 8:22 wniosek złożony w lutym, kryterium dochodowe ok. A co w sytuacji gdy we wrześniu umiera jedna osoba ze składu rodziny? i co należy ponownie przeliczyć dochód?
[/quote]
A, czyli jeśli we wrześniu młodzi wyprowadzili się od rodziców do nowo wybudowanego domu, w którym mają piec gazowy, to nie mogą ubiegać się o refundację, bo wciąż mają być w składzie rodziny rodziców, jak przez poprzednie miesiące? Nie pojmuję.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
- Kontakt:
A, czyli jeśli we wrześniu młodzi wyprowadzili się od rodziców do nowo wybudowanego domu, w którym mają piec gazowy, to nie mogą ubiegać się o refundację, bo wciąż mają być w składzie rodziny rodziców, jak przez poprzednie miesiące? Nie pojmuję.
[/quote]
Zaczynam mieć poważne wątpliwości co do składu rodziny. Bo jeżeli osoba co miesiąc składa wniosek w którym "musi" wpisać skład rodziny to przecież nie wpisze do niego osoby która była w składzie rodziny i kilka dni przed złożeniem kolejnego wniosku zmarła lub analogicznie się urodziła.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Praca administracyjna
- Kontakt:
Proszę mi podpowiedzieć, rozmawiałam z Panem, który otrzymał fakturę w dniu 3 stycznia 2023r. za okres listopad-grudzień 2022. Skoro zapłacił rachunek w styczniu to czy należy mu się zwrot podatku VAT? Czy bierzemy pod uwagę tylko faktury z okresem rozliczeniowym od stycznia 2023?
P.S. Nie zajmowałam się poprzednimi dodatkami (dostałam gazowy z dnia na dzień) i wiele rzeczy jest dla mnie nie oczywiste/ niejasne, stąd też moje pytania.
P.S. Nie zajmowałam się poprzednimi dodatkami (dostałam gazowy z dnia na dzień) i wiele rzeczy jest dla mnie nie oczywiste/ niejasne, stąd też moje pytania.
Oprócz Dodatek "gazowy" - refundacja VAT - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
rok 2023 zapowiedzi ...
Składy rodziny dodatek węglowy
węglowy - pretensje
żle wypłacony dodatek
Dodatek elektryczny 1000 zł
ustne wycofanie wniosku
Niedopatrzenie pracownika
USTAWY - teksty jednolite
Odmowa węglowy wniosek na inne źródła
Odmowa czy bez rozpoznania?
podjeli dzialania
kilka źródeł...