Hej, mam klientkę która złożyła kolejny wniosek na vat w prawidłowym terminie za okres od II-VI.2024 jednak zmienił się jej skład gospodarstwa domowego (obecnie wdowa). W związku z powyższym koniecznej jest przeliczenie ponowne dochodu. Wcześniejsze 2 wnioski zostały rozpatrzone zgodnie z zapisem, że dochód liczymy jednorazowo przy pierwszym wniosku a rokiem bazowym był 2021 r. Moje pytanie przy ponownym przeliczeniu dochodu również biorę rok bazowy 2021 r.?
W mojej ocenie nic się nie zmieniło w tym zakresie, ale może ktoś z was miał podobną sytuację i zdecydował się na inne rozwiązanie?
Dodatek "gazowy" - refundacja VAT
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracuję w dziale świadczeń społecznych
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ST
- Kontakt:
Re: Dodatek "gazowy" - refundacja VAT
To się jeszcze nie skończyło?

-
- Praktykant
- Zajmuję się: refundacja podatku Vat
- Kontakt:
Witam do kiedy można składać wnioski na refundację podatku VAT
Bo dzwoniła do mnie klientka z zapytaniem u nas w Gminie wioski przyjmowałam w 2023 r. i cały 2024 r. była cisza z wnioskami a ona do mnie dzwoni z zapytaniem
Czytałam że najpóźniej do 2 listopada można składać wnioski
Bo dzwoniła do mnie klientka z zapytaniem u nas w Gminie wioski przyjmowałam w 2023 r. i cały 2024 r. była cisza z wnioskami a ona do mnie dzwoni z zapytaniem
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
W ustawie jest do 30 września 2024r. lub w ciągu 30 dni od otrzymania ostatniej faktury. Nie wiem skąd wziął Ci się termin do 2 listopada.... czyli jeżeli ktoś otrzymuje fakturę raz w roku i ma okres rozliczeniowy roczny np. od maja do maja, to jeszcze w czerwcu może złożyć wniosek jeśli faktura obejmuje okres do 30 czerwca 2024r. Np 15 maja dostanie fakturę za okres od 1 maja 2024 do 30 kwietnia 2025r. to za maj i czerwiec 2024 przysługuje mu refundacja jeśli złoży wniosek najpóźniej do 14 czerwca 2025. Teoretycznie wnioski mozna nadal składać jeśli ktoś łapie się w tym okresie do czerwca 2024r. U mnie nie było sytuacji, ze ktoś miał roczne rozliczenie, wszyscy mieli miesięczne lub dwumiesięczne. Więc mozna powiedzieć, że ja już wniosków miec nie będę.izabela2023 pisze: 20 lut 2025, 13:41 Witam do kiedy można składać wnioski na refundację podatku VAT
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Praca administracyjna
- Kontakt:
Pan złożył mi wczoraj wniosek o refundacje za rok 2024 (za miesiące od kwietnia do czerwca). Fakturę roczną otrzymał 22 kwietnia więc w terminie się wyrobił.
Poprzedni wniosek złożył mi w kwietniu 2024 r. za rok 2023 i drugi wniosek za 2024 r.
Czy rozpatrując obecny wniosek nie przeliczam ponownie dochodów tylko biorę te z ostatniego wniosku za rok 2024 r - czyli dochody za 2023 r.? (Skład gospodarstwa się nie zmienił).
Poprzedni wniosek złożył mi w kwietniu 2024 r. za rok 2023 i drugi wniosek za 2024 r.
Czy rozpatrując obecny wniosek nie przeliczam ponownie dochodów tylko biorę te z ostatniego wniosku za rok 2024 r - czyli dochody za 2023 r.? (Skład gospodarstwa się nie zmienił).
-
- Referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Wg ustawy - dochód liczymy według pierwszego wniosku w ogóle,
Wg interpretacji ministerstwa - na VAT za paliwo w 2023r. wg pierwszego wniosku składanego na refundację VAT za paliwo otrzymane w 2023r. a na VAT za paliwo w 2024r. wg pierwszego wniosku składanego na refundację VAT za paliwo otrzymane w 2024r.
Wg interpretacji ministerstwa - na VAT za paliwo w 2023r. wg pierwszego wniosku składanego na refundację VAT za paliwo otrzymane w 2023r. a na VAT za paliwo w 2024r. wg pierwszego wniosku składanego na refundację VAT za paliwo otrzymane w 2024r.
Oprócz Dodatek "gazowy" - refundacja VAT - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
rok 2023 zapowiedzi ...
Składy rodziny dodatek węglowy
węglowy - pretensje
żle wypłacony dodatek
Dodatek elektryczny 1000 zł
ustne wycofanie wniosku
Niedopatrzenie pracownika
USTAWY - teksty jednolite
Odmowa węglowy wniosek na inne źródła
Odmowa czy bez rozpoznania?
podjeli dzialania
kilka źródeł...