abrach pisze: 26 sty 2023, 11:50
Proszę mi podpowiedzieć, rozmawiałam z Panem, który otrzymał fakturę w dniu 3 stycznia 2023r. za okres listopad-grudzień 2022. Skoro zapłacił rachunek w styczniu to czy należy mu się zwrot podatku VAT? Czy bierzemy pod uwagę tylko faktury z okresem rozliczeniowym od stycznia 2023?
P.S. Nie zajmowałam się poprzednimi dodatkami (dostałam gazowy z dnia na dzień) i wiele rzeczy jest dla mnie nie oczywiste/ niejasne, stąd też moje pytania.
Zdaje się, że nie:
- przysługuje mu refundacja kwoty odpowiadającej podatkowi VAT wynikającej z opłaconej faktury dokumentującej dostarczenie paliw gazowych od dnia 1 stycznia 2023 r. do dnia 31 grudnia 2023 r. do tego odbiorcy paliw gazowych, zwana dalej "refundacją podatku VAT".
Skoro faktura jest za okres listopad-grudzień 2022, to nie dokumentuje ona dostarczenia paliw gazowych od dnia 1 stycznia 2023.
abrach pisze: 26 sty 2023, 11:50
Proszę mi podpowiedzieć, rozmawiałam z Panem, który otrzymał fakturę w dniu 3 stycznia 2023r. za okres listopad-grudzień 2022. Skoro zapłacił rachunek w styczniu to czy należy mu się zwrot podatku VAT? Czy bierzemy pod uwagę tylko faktury z okresem rozliczeniowym od stycznia 2023?
P.S. Nie zajmowałam się poprzednimi dodatkami (dostałam gazowy z dnia na dzień) i wiele rzeczy jest dla mnie nie oczywiste/ niejasne, stąd też moje pytania.
W TYM OKRESIE NIE BYŁO VATu WIEC NIE MA CO ZWRACAĆ, vat jest od stycznia 2023r.
Korowiow pisze: 27 sty 2023, 9:53
Poradzę sobie z tym na trzeźwo czy lepiej czytać po pracy?
Jakoś wyjątkowo konkretny, i nie zaprzeczający sobie, ze w każdym pyt inna odpowiedz na to samo, aż dziwne Byłam przyzwyczajona do tego ze mam sobie wybrac z 3 różnych odp która wolę
Mam pytanie bo zielona jestem w tym temacie, a dostałam zadanie dzisiaj czytam i nie wiem już sama :/ jak kobieta ma na fakturze napisane gaz propan to należy się refundacja vat? u nas ludzie mają zwykłe butle co stoją na zewnątrz i podostawali wcześniej na to dodatek do gazu 500 zł.
JoannaDarc pisze: 27 sty 2023, 13:27
Mam pytanie bo zielona jestem w tym temacie, a dostałam zadanie dzisiaj czytam i nie wiem już sama :/ jak kobieta ma na fakturze napisane gaz propan to należy się refundacja vat? u nas ludzie mają zwykłe butle co stoją na zewnątrz i podostawali wcześniej na to dodatek do gazu 500 zł.
JoannaDarc pisze: 27 sty 2023, 13:27
Na LPG/propan/butan (paliwa ciekłe) nie przysługuje, na to już był dodatek z IŹC. A sam poradnik naprawdę dobrze napisany, od razu wyjaśnia wiele przypadków, również tych potencjalnych z przyszłości (z 2024).
VI. Termin złożenia wniosku
Wnioski o refundację podatku VAT można składać:
• do dnia 29 lutego 2024 r. – w dowolnym momencie po otrzymaniu faktury VAT,
• po dniu 29 lutego 2024 r. – w ciągu 30 dni od otrzymania faktury VAT, która jest przedmiotem wniosku.
Do dnia 29 lutego 2024 r., termin 30 dni od dnia otrzymania faktury nie ma praktycznego zastosowania i ma charakter instrukcyjny.
Wniosek składany po dniu 29 lutego 2024 r. może obejmować jedynie fakturę, którą odbiorca otrzymał w ciągu ostatnich 30 dni.
Który to art. w ustawie o tym mówi bo nie mogę znaleźć ????
Jest tylko taki zapis:
Art. 19. 1. Odbiorcy paliw gazowych w gospodarstwach domowych, składają wniosek o refundację podatku VAT na piśmie lub za pomocą środków komunikacji elektronicznej wójtowi, burmistrzowi albo prezydentowi miasta, nie później niż do dnia 29 lutego 2024 r., lub w terminie 30 dni
od dnia otrzymania faktury dokumentującej dostarczenie paliw gazowych.