Dodatek "gazowy" - refundacja VAT

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Dodatek "gazowy" - refundacja VAT

Post autor: roriyok »

abrach pisze: 26 sty 2023, 11:50 Proszę mi podpowiedzieć, rozmawiałam z Panem, który otrzymał fakturę w dniu 3 stycznia 2023r. za okres listopad-grudzień 2022. Skoro zapłacił rachunek w styczniu to czy należy mu się zwrot podatku VAT? Czy bierzemy pod uwagę tylko faktury z okresem rozliczeniowym od stycznia 2023?

P.S. Nie zajmowałam się poprzednimi dodatkami (dostałam gazowy z dnia na dzień) i wiele rzeczy jest dla mnie nie oczywiste/ niejasne, stąd też moje pytania.
Zdaje się, że nie:
- przysługuje mu refundacja kwoty odpowiadającej podatkowi VAT wynikającej z opłaconej faktury dokumentującej dostarczenie paliw gazowych od dnia 1 stycznia 2023 r. do dnia 31 grudnia 2023 r. do tego odbiorcy paliw gazowych, zwana dalej "refundacją podatku VAT".
Skoro faktura jest za okres listopad-grudzień 2022, to nie dokumentuje ona dostarczenia paliw gazowych od dnia 1 stycznia 2023.
emiljaa
Referent
Zajmuję się: ŚR i inne
Kontakt:

Post autor: emiljaa »

abrach pisze: 26 sty 2023, 11:50 Proszę mi podpowiedzieć, rozmawiałam z Panem, który otrzymał fakturę w dniu 3 stycznia 2023r. za okres listopad-grudzień 2022. Skoro zapłacił rachunek w styczniu to czy należy mu się zwrot podatku VAT? Czy bierzemy pod uwagę tylko faktury z okresem rozliczeniowym od stycznia 2023?

P.S. Nie zajmowałam się poprzednimi dodatkami (dostałam gazowy z dnia na dzień) i wiele rzeczy jest dla mnie nie oczywiste/ niejasne, stąd też moje pytania.
W TYM OKRESIE NIE BYŁO VATu WIEC NIE MA CO ZWRACAĆ, vat jest od stycznia 2023r.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Poradzę sobie z tym na trzeźwo czy lepiej czytać po pracy? :mrgreen:
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

Korowiow pisze: 27 sty 2023, 9:53 Poradzę sobie z tym na trzeźwo czy lepiej czytać po pracy? :mrgreen:
Jakoś wyjątkowo konkretny, i nie zaprzeczający sobie, ze w każdym pyt inna odpowiedz na to samo, aż dziwne :) Byłam przyzwyczajona do tego ze mam sobie wybrac z 3 różnych odp która wolę :)
Awatar użytkownika
JoannaDarc
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
Kontakt:

Post autor: JoannaDarc »

Mam pytanie bo zielona jestem w tym temacie, a dostałam zadanie dzisiaj czytam i nie wiem już sama :/ jak kobieta ma na fakturze napisane gaz propan to należy się refundacja vat? u nas ludzie mają zwykłe butle co stoją na zewnątrz i podostawali wcześniej na to dodatek do gazu 500 zł.
magdalena30
Stażysta
Zajmuję się: administracja
Kontakt:

Post autor: magdalena30 »

JoannaDarc pisze: 27 sty 2023, 13:27 Mam pytanie bo zielona jestem w tym temacie, a dostałam zadanie dzisiaj czytam i nie wiem już sama :/ jak kobieta ma na fakturze napisane gaz propan to należy się refundacja vat? u nas ludzie mają zwykłe butle co stoją na zewnątrz i podostawali wcześniej na to dodatek do gazu 500 zł.
https://www.castorama.pl/propan-czy-pro ... 66751.html
magdalena30
Stażysta
Zajmuję się: administracja
Kontakt:

Post autor: magdalena30 »

magdalena30 pisze: 27 sty 2023, 13:37
JoannaDarc pisze: 27 sty 2023, 13:27 Mam pytanie bo zielona jestem w tym temacie, a dostałam zadanie dzisiaj czytam i nie wiem już sama :/ jak kobieta ma na fakturze napisane gaz propan to należy się refundacja vat? u nas ludzie mają zwykłe butle co stoją na zewnątrz i podostawali wcześniej na to dodatek do gazu 500 zł.
https://www.castorama.pl/propan-czy-pro ... 66751.html
uważam że to gaz butlowy
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Na LPG/propan/butan (paliwa ciekłe) nie przysługuje, na to już był dodatek z IŹC. A sam poradnik naprawdę dobrze napisany, od razu wyjaśnia wiele przypadków, również tych potencjalnych z przyszłości (z 2024).
pawel.w
Starszy referent
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
Kontakt:

Post autor: pawel.w »

Z PORADNIKA:

VI. Termin złożenia wniosku
Wnioski o refundację podatku VAT można składać:
• do dnia 29 lutego 2024 r. – w dowolnym momencie po otrzymaniu faktury VAT,
• po dniu 29 lutego 2024 r. – w ciągu 30 dni od otrzymania faktury VAT, która jest przedmiotem wniosku.

Do dnia 29 lutego 2024 r., termin 30 dni od dnia otrzymania faktury nie ma praktycznego zastosowania i ma charakter instrukcyjny.
Wniosek składany po dniu 29 lutego 2024 r. może obejmować jedynie fakturę, którą odbiorca otrzymał w ciągu ostatnich 30 dni.

Który to art. w ustawie o tym mówi bo nie mogę znaleźć ????

Jest tylko taki zapis:
Art. 19. 1. Odbiorcy paliw gazowych w gospodarstwach domowych, składają wniosek o refundację podatku VAT na piśmie lub za pomocą środków komunikacji elektronicznej wójtowi, burmistrzowi albo prezydentowi miasta, nie później niż do dnia 29 lutego 2024 r., lub w terminie 30 dni
od dnia otrzymania faktury dokumentującej dostarczenie paliw gazowych.
ODPOWIEDZ