dodatek mieszkaniowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 wrz 2021, 15:49

Słuchajcie mam takie pytanie. co zrobić w sytuacji kiedy wnioskodawca wynajmuje mieszkanie w umowie najmu są wpisane jako wynajmujący 2 osoby. wcześniej mieli przyznany dodatek. teraz okazuje się ze są w separacji i gospodarują osobno ale mieszkają razem. Pani chce złożyć dodatek- moje pytanie czy w obecnej sytuacji pani jako osoba samotna wypisuje wniosek? w ustawie jest zamieszkujące i gospodarujace. Co w takie sytuacji? dodam jeszcze iż państwo korzystają z pomocy ośrodka jako osobno gospodarujący.
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51
Zajmuję się: DM

Napisano: 21 wrz 2021, 9:30

Gosia1979 pisze:
20 wrz 2021, 15:49
Słuchajcie mam takie pytanie. co zrobić w sytuacji kiedy wnioskodawca wynajmuje mieszkanie w umowie najmu są wpisane jako wynajmujący 2 osoby. wcześniej mieli przyznany dodatek. teraz okazuje się ze są w separacji i gospodarują osobno ale mieszkają razem. Pani chce złożyć dodatek- moje pytanie czy w obecnej sytuacji pani jako osoba samotna wypisuje wniosek? w ustawie jest zamieszkujące i gospodarujace. Co w takie sytuacji? dodam jeszcze iż państwo korzystają z pomocy ośrodka jako osobno gospodarujący.
najlepiej byloby gdyby razem postarali sie o dodatek mieszkaniowy :) wszak razem mieszkaja i razem ponosza koszty :) choc placa oddzielnie...ehhh
wlasciciel lokalu musialby podzielic im powierzchnie jaką kazde z nich zajmuje i przeliczyc koszty jakie ponosza na swoja czesc..wtedy chyba jedno i drugie ma tytul prawny jezeli jest umowa na dwie osoby i dwie osoby podpisały ja z wlascicielem...wlascicielem lokalu jest inna osoby wiec najemca nie moze sobie okreslac powierzchni jaka zajmuje ...takie moje skromne zdanie

art.5 ust. 2. W wypadku najmu albo podnajmu części lokalu mieszkalnego za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego lub części tego lokalu zajmowanego przez gospodarstwo domowe najemcy albo podnajemcy uważa się powierzchnię zajmowanych pokoi, wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych znajdujących się w tym lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego najemcy albo podnajemcy do liczby osób zajmujących cały lokal. Za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego zamieszkiwaną przez wynajmującego uważa się powierzchnię pokoi zajmowanych przez gospodarstwo domowe wynajmującego oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych wchodzących w skład tego lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego wynajmującego do liczby osób zajmujących cały lokal.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 04 paź 2021, 10:33

Dziękuje:)
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU