Zadłużenie - czy wstrzymac? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 wrz 2021, 15:59

Witam, we wrześniu przyznałam Pani dodatek mieszkaniowy wstecz od 01.08.2021r. Wypłata dodatku będzie w październiku za miesiące od sierpnia.
Dzisiaj zarządca poinformował mnie, że Pani ostatnią wpłatę za czynsz zrobiła za czerwiec 2021r. i ma zadłużenie.
Czy wobec takiej informacji powinnam już wstrzymać dodatek zgodnie z art. 7 ust. 11 w związku z art. 8 ust. 4???

art. 7 ust. 11 - W wypadku stwierdzenia, że osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, nie opłaca na bieżąco należności za zajmowany lokal mieszkalny, wypłatę dodatku mieszkaniowego wstrzymuje się, w drodze decyzji administracyjnej, do czasu uregulowania zaległości
art. 8 ust. 4 - zarządca budynku zawiadamia organ przyznający dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o których mowa w art. 7 ust. 11, obejmujących pełne 2 miesiące, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia tych zaległości.

Mieliście już przypadki ze wstrzymywaniem dodatku z uwagi na zaległości?
Proszę o pomoc
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 21 wrz 2021, 9:25

Kattis pisze:
20 wrz 2021, 15:59
Witam, we wrześniu przyznałam Pani dodatek mieszkaniowy wstecz od 01.08.2021r. Wypłata dodatku będzie w październiku za miesiące od sierpnia.
Dzisiaj zarządca poinformował mnie, że Pani ostatnią wpłatę za czynsz zrobiła za czerwiec 2021r. i ma zadłużenie.
Czy wobec takiej informacji powinnam już wstrzymać dodatek zgodnie z art. 7 ust. 11 w związku z art. 8 ust. 4???

art. 7 ust. 11 - W wypadku stwierdzenia, że osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, nie opłaca na bieżąco należności za zajmowany lokal mieszkalny, wypłatę dodatku mieszkaniowego wstrzymuje się, w drodze decyzji administracyjnej, do czasu uregulowania zaległości
art. 8 ust. 4 - zarządca budynku zawiadamia organ przyznający dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o których mowa w art. 7 ust. 11, obejmujących pełne 2 miesiące, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia tych zaległości.

Mieliście już przypadki ze wstrzymywaniem dodatku z uwagi na zaległości?
Proszę o pomoc
trochę skomplikowana sprawa...hmm..ale dodatek ma przyznany od sierpnia więc patrzysz na zaległosci ktore sa sierpien wrzesień...no chyba, że w czerwcu tez miala dodatek przyznany....tylko ze tamta decyzja juz wygasla...ja bym wstrzymala od pazdxiernika bo sierpien wrzesien nie placila...tylko najpierw nalezy wysłac zawiadomienie o wszczeciu ostepowania, iz sa zaleglosci...dac termin do zaplaty i od pazdziernika wstrzymac jesli nie ureguluje zaleglosci...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 21 wrz 2021, 10:12

Hmmm, no miała przyznany dodatek mieszkaniowy do lipca. I od lipca ma zaległości czyli już minęły te dwa miesiące - lipiec, sierpień i zarządca jak tylko dostał nową decyzję we wrześniu, to od razu nas o tym poinformował.
Jesteśmy po rozmowie z tą Panią i zobowiązała się dzisiaj wpłacić zaległości za te trzy miesiące. Czyli jeśli faktycznie tak zrobi to rozumiem, że dodatek możemy normalnie w październiku wypłacić?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 22 wrz 2021, 11:46

Kattis pisze:
21 wrz 2021, 10:12
Hmmm, no miała przyznany dodatek mieszkaniowy do lipca. I od lipca ma zaległości czyli już minęły te dwa miesiące - lipiec, sierpień i zarządca jak tylko dostał nową decyzję we wrześniu, to od razu nas o tym poinformował.
Jesteśmy po rozmowie z tą Panią i zobowiązała się dzisiaj wpłacić zaległości za te trzy miesiące. Czyli jeśli faktycznie tak zrobi to rozumiem, że dodatek możemy normalnie w październiku wypłacić?
teoretycznie tak...jednak masz juz informacje od zarzadcy i nalezalo zawiadomic wnioskodawce o wszczeciu postepowania...by organ nie siedzial bezczynnie ;)
ale...jesli juz zaplaci niech zarzadca wysle Ci informację o uregulowaniu zaleglosci i bedzie ok...nie wiem co zrobione zostalo w tej sprawie jezeli chodzi o papierologie ;)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x