Dodatek mieszkaniowy dla prowadzących osobne gospodarstwo domowe - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 01 wrz 2021, 13:14

Witajcie .Syn mieszka z ojcem i matką w mieszkaniu spółdzielczym.Twierdzi ,że prowadzi osobne gospodarstwo domowe , zajmuje jeden pokój i chce składać wniosek na dodatek mieszkaniowy. Może ktoś miał taki przypadek to podpowiedzcie jak się do tego zabrać.
żabcia
Stażysta
Od: 20 wrz 2017, 11:35
Zajmuję się: PS/Św/FA

Napisano: 01 wrz 2021, 13:54

żabcia pisze:
01 wrz 2021, 13:14
Witajcie .Syn mieszka z ojcem i matką w mieszkaniu spółdzielczym.Twierdzi ,że prowadzi osobne gospodarstwo domowe , zajmuje jeden pokój i chce składać wniosek na dodatek mieszkaniowy. Może ktoś miał taki przypadek to podpowiedzcie jak się do tego zabrać.
1) czy ma tytuł prawny do lokalu...jeżeli właścicielem lokalu sa rodzice to musi miec umowe sporzadzona i zawarte tam ze on ponosi wydatki na ten lokal
2) musi byc okreslona powierzchnia jaka zajmuje, czyli powierzchnia pokoju oraz 1/3 korytarza kuchni i lazienki...rozumiem ze sa 3 osoby (rodzice i syn)
3) wydatki nalezy przeliczyc do powierzchni jaką zajmuje
i reszta tak jak dla wszystkich :) dochód 3 poprzednie miesiace a wniosek ma potwierdzić własciciel lokalu badz zarzadca-społdzielnia mieszkaniowa
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 01 wrz 2021, 14:12

Dziękuję Ci bardzo
żabcia
Stażysta
Od: 20 wrz 2017, 11:35
Zajmuję się: PS/Św/FA

Napisano: 01 wrz 2021, 15:05

Miałam taką sprawę w SKO. Przyjmuje się wspólne gospodarstwo w jednym lokalu. Chyba, ze spółdzielnia mieszkaniowa podzieli wydatki i powierzchnię. Samemu nie mamy prawa
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 02 wrz 2021, 7:12

Maxima, ostatnio wróciła też moja taka sprawa. Potraktowałam 2 osoby zamieszkujące jako wspólne gospodarstwo. Klient odwołał się podnosząc, że prowadzi osobne i kolegium uchyliło. A byłam zdania, że jak ktoś nie ma dochodów, jest na utrzymaniu drugiej osoby to nie może być osobnym gospodarstwem ;).
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 02 wrz 2021, 8:03

Maxima pisze:
01 wrz 2021, 15:05
Miałam taką sprawę w SKO. Przyjmuje się wspólne gospodarstwo w jednym lokalu. Chyba, ze spółdzielnia mieszkaniowa podzieli wydatki i powierzchnię. Samemu nie mamy prawa
Jeżeli wnioskodawca sam składa oświadczenie, że prowadzi osobne gospodarstwo domowe...jak mozemy go zmusic by do gospodarstwa domowego wpisał kolejne osoby... :?
Art.5 ust. 2 ustawy dm
....Za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego zamieszkiwaną przez wynajmującego uważa się powierzchnię pokoi zajmowanych przez gospodarstwo domowe wynajmującego oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych wchodzących w skład tego lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego wynajmującego do liczby osób zajmujących cały lokal....
nie wynika z tego by to jedynie spółdzielnia mieszkaniowa miała dzielic wydatki na lokal...Zarzadcy nie interesuje kto z kim prowadzi gospodarstwo domowe a jedynie by wlasciciel placil za lokal. Tylko w tym przypadku...jezeli syn chce złożyc wniosek musi miec tytul prawny do lokalu i ponosic koszty za ten lokal ...badz niech rodzice spisza z nim umowe najmu i okresla wydatki jakie ponosi proporcjonalnie do powierzchni jaka zajmuje :)
VIP

Napisano: 02 wrz 2021, 9:04

Klara27 pisze:
02 wrz 2021, 7:12
Maxima, ostatnio wróciła też moja taka sprawa. Potraktowałam 2 osoby zamieszkujące jako wspólne gospodarstwo. Klient odwołał się podnosząc, że prowadzi osobne i kolegium uchyliło. A byłam zdania, że jak ktoś nie ma dochodów, jest na utrzymaniu drugiej osoby to nie może być osobnym gospodarstwem ;).
Jak widać co skład komisji orzekającej, to odmienne zdania :?
Maxima
VIP

Napisano: 02 wrz 2021, 9:11

:-) pisze:
02 wrz 2021, 8:03
Maxima pisze:
Jeżeli wnioskodawca sam składa oświadczenie, że prowadzi osobne gospodarstwo domowe...jak mozemy go zmusic by do gospodarstwa domowego wpisał kolejne osoby... :?
Art.5 ust. 2 ustawy dm
....Za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego zamieszkiwaną przez wynajmującego uważa się powierzchnię pokoi zajmowanych przez gospodarstwo domowe wynajmującego oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych wchodzących w skład tego lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego wynajmującego do liczby osób zajmujących cały lokal....
nie wynika z tego by to jedynie spółdzielnia mieszkaniowa miała dzielic wydatki na lokal...Zarzadcy nie interesuje kto z kim prowadzi gospodarstwo domowe a jedynie by wlasciciel placil za lokal. Tylko w tym przypadku...jezeli syn chce złożyc wniosek musi miec tytul prawny do lokalu i ponosic koszty za ten lokal ...badz niech rodzice spisza z nim umowe najmu i okresla wydatki jakie ponosi proporcjonalnie do powierzchni jaka zajmuje :)
Jak widzisz, SKO cuda tworzą czasami.
Maxima
VIP

Napisano: 02 wrz 2021, 9:20

Maxima pisze:
02 wrz 2021, 9:11
:-) pisze:
02 wrz 2021, 8:03
Maxima pisze:
Art.5 ust. 2 ustawy dm
Jak widzisz, SKO cuda tworzą czasami.
aaaa....to to prawda :D
kiedys wnioskodawca pytała, czy ziecia nalezy wpisac do gospodarstwa domowego...mowie, jesli mieszka razem to oczywiscie...ona tak, tak...wpisała...wpisała i jego dochody...dodatek maly wyszedl...odwołała sie, nawypisywała w odwolaniu ze ja jej kazalam ziecia wpisac...haha...sko uchylilo ...teraz mowie gdy mnie pytaja co z gospodarstwem domowym...hmm jak pani okresli tak zostanie wniosek rozpatrzony (o przeliczeniu powierzchni mieszkania informuje zgodnie z art. ustawy) a dalej niech sobie kombinuja ...
VIP

Napisano: 02 wrz 2021, 9:32

Masakra... zaraz wciskać zaczną, że mąż prowadzi oddzielne gospodarstwo i nie liczyć go, pomimo, że kupę kasy zarabia :cry:
Maxima
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x