Zadłużenie za mieszkanie, a nowy wniosek - jak rozpatrzyć - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 01 wrz 2021, 12:01

Witam. Mam złożony nowy wniosek o dod. mieszkaniowy. Otrzymałam informację o zadłużeniu lokalu. Co w tej sytuacji zrobić? Czy wydać decyzję przyznającą, a po uprawomocnieniu wydać nową wstrzymującą? Dodam, że wypłata następuje 10 września, a petent kwalifikuje się do dodatku.
roktiu
Praktykant
Od: 05 lut 2021, 9:18
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, energetyczne, stypendia

Napisano: 01 wrz 2021, 12:21

roktiu pisze:
01 wrz 2021, 12:01
Witam. Mam złożony nowy wniosek o dod. mieszkaniowy. Otrzymałam informację o zadłużeniu lokalu. Co w tej sytuacji zrobić? Czy wydać decyzję przyznającą, a po uprawomocnieniu wydać nową wstrzymującą? Dodam, że wypłata następuje 10 września, a petent kwalifikuje się do dodatku.
jezeli wczesniej nie mial dodatku przyznanego...przyznajesz dodatek i gdy dwa miesiace nie bedzie dopłacal do czynszu zarzadca musi Cie poinformowac i wtedy wstrzymujesz
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 01 wrz 2021, 12:45

Właśnie chodzi o to, że wcześniej dodatek przyznany był do sierpnia , czyli jest ciągłość, tylko zarządca tego faktu zadłużenia nie zgłosił nam. Tamta decyzja już wygasła, teraz jest złożony nowy wniosek i nie wiem czy przyznać
roktiu
Praktykant

Napisano: 01 wrz 2021, 14:38

Proszę was, podpowiedzcie coś
roktiu
Praktykant

Napisano: 01 wrz 2021, 15:06

scan ze szkolenia
Epson_2101.pdf
już po fakcie :)
od 01-07-2021r. kary dla Zarządcy
a teraz myślę, że:
przyznajesz dodatek i gdy dwa miesiace nie bedzie dopłacal do czynszu zarzadca musi Cie poinformowac i wtedy wstrzymujesz
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 01 wrz 2021, 15:17

Knapa pisze:
01 wrz 2021, 15:06
scan ze szkolenia
Epson_2101.pdf

już po fakcie :)
od 01-07-2021r. kary dla Zarządcy
a teraz myślę, że:
przyznajesz dodatek i gdy dwa miesiace nie bedzie dopłacal do czynszu zarzadca musi Cie poinformowac i wtedy wstrzymujesz
nie ma juz art.7 ust 12...jest uchylony
a tu zarzadca wydal informacje o zaleglosciach ...."Otrzymałam informację o zadłużeniu lokalu."
jezeli dodatek byl przyznany do konca sierpnia a zaleglosci byly za lipiec i sierpien starej decyzji nie mozna bylo wstrzymac bo juz wygasla, maja byc dwa miesiace w zaleglosciach...kwestia teraz przyznania dodatku na nowy okres gdy wiadomo, ze sa zaleglosci za poprzedni okres...radca prawny sie klania bo szczerze...w naszej ustawie nie jest zbyt jednoznacznie powiedziane...moze przynac na nowy okres i wstrzymac ...moze zaplaci i bedzie po sprawie:) tylko...jesli sa zaleglosci czy mozna przyznac nowy dodatek...i czy te zaleglosci z poprzedniego okresu sa znaczace na nowy okres...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 02 wrz 2021, 8:35

Ja bym dała wezwanie do uregulowania dopłaty do poprzedniego dodatku.
pozaroszczykm
Praktykant
Od: 12 paź 2018, 11:15
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 02 wrz 2021, 14:08

Ja bym wydała decyzje o przyznaniu dodatku mieszkaniowego na kolejny okres, gdyż jest to nowy wniosek i nie ma przepisu, który mówiłby ,że wnioskodawca musi mieć uregulowane zaległości z poprzedniego wniosku. Natomiast z poprzednim dodatkiem (zaległościami) to tylko z zarządcą i zastosowałabym art.8 i 8a choć może to być trudne.
lok
Praktykant
Od: 23 lut 2021, 12:02
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 03 wrz 2021, 9:41

Jak najbardziej nie ma podstaw do odmowy lub nie rozpatrzenia nowego wniosku na nowy okres, gdy wnioskodawca posiada zadłużenie z tytułu nie opłacania za czynsz. Tak stanowi orzecznictwo. Natomiast w trakcie pobierania gdy otrzymamy informację od zarządcy należy wstrzymać wypłatę dodatku do czasu uregulowania zaległości. Oczywiście zarządcom na rękę jest wpływ z dod. mieszkaniowego nawet gdy najemca nie reguluje czynszu i o tym w odpowiednim czasie nie informują. Przyjęłam praktykę od momentu nowelizacji ustawy, że w pouczeniu do informacji którą wysyłam do zarządcy o wysokości przyznanego dodatku cytuję art.8 ust.4 i art. 8a ust. 1 i 2 ustawy. Tak dla przypomnienia :D
GKN
Praktykant
Od: 15 sty 2021, 13:19
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x