Dodatek mieszkaniowy dla zarządcy wyszedł wyższy niż czynsz

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
MWroblewska
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne dodatki mieszkaniowe fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy świadczenieY wychowawcze
Kontakt:

Dodatek mieszkaniowy dla zarządcy wyszedł wyższy niż czynsz

Post autor: MWroblewska »

Proszę o pomoc co w sytuacji kiedy dodatek mieszkaniowy dla zarządcy wyszedł wyższy niż czynsz.
Czynsz 141z 12gr na miesiąc
dodatek dla zarządcy wyszedł 220zł 29 gr na miesiąc
dodatek dla wnioskodawcy 106zł 46gr.
Jest jakiś przepis co w takiej sytuacji?
Proszę o pomoc co zrobić jestem nowa!!!
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Re: Dodatek mieszkaniowy dla zarządcy wyszedł wyższy niż czynsz

Post autor: brodafix »

jeżeli wszystkie wyliczenia zostały poprawnie wykonane to w takiej sytuacji nic nie robisz ,
tzn. przyznane świadczenie przekazujesz zarządcy
Peppa
Stażysta
Kontakt:

Post autor: Peppa »

Nie do końca wyobrażam sobie sytuację, w której wyszedłby dodatek większy niż czynsz, skoro dodatek to wydatki na mieszkanie minus wkład własny (te 10,12 lub 15%). Wg mnie coś musiało pójść nie tak, chyba, że jest jakiś szczególny przypadek, który ne przychodzi mi teraz do głowy :)
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Post autor: brodafix »

Wg mnie coś musiało pójść nie tak, chyba, że jest jakiś szczególny przypadek, który ne przychodzi mi teraz do głowy :)
niekoniecznie, wystarczy, że będzie spory rach za wodę [ jako koszt skalkulowany poza czynszem ] i gotowe
Peppa
Stażysta
Kontakt:

Post autor: Peppa »

A to tak. Myślałam, że Pani pisząc czynsz ma tak naprawdę na myśli całość wydatków :)
Mikolaze
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: Mikolaze »

czy mozliwa taka sytaucja:
Osoba sklada wniosek, mieszkanie jest z zasobu gminy wydatki wynoszą ok. 250 zł natomiast dodatek wychodzi ok. 290 zł w tym ryczałt ok.170 zł z uwagi na brak ccc,co i gaz..
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Mikolaze pisze: 11 sie 2022, 11:04 czy mozliwa taka sytaucja:
Osoba sklada wniosek, mieszkanie jest z zasobu gminy wydatki wynoszą ok. 250 zł natomiast dodatek wychodzi ok. 290 zł w tym ryczałt ok.170 zł z uwagi na brak ccc,co i gaz..
możliwa sytuacja :)
brak głównie co.....za który naliczany jest spory ryczałt i może brak dochodów lub zbyt niskie dochody powoduje najczesciej, że dodatek mieszkaniowy wychodzi większy niż wydatki przedstawione
Mikolaze
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: Mikolaze »

:-) pisze:
brak głównie co.....za który naliczany jest spory ryczałt i może brak dochodów lub zbyt niskie dochody powoduje najczesciej, że dodatek mieszkaniowy wychodzi większy niż wydatki przedstawione
tak też myślałam, tylko zastanawia mnie co w takiej sytacji z nadwyżką tego dodatku zrobi Zarządca?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Mikolaze pisze: 11 sie 2022, 11:09
:-) pisze:
tak też myślałam, tylko zastanawia mnie co w takiej sytacji z nadwyżką tego dodatku zrobi Zarządca?
oj...gdy czynsze idą do góry ...będzie wiedział co zrobić...oczywiście tylko na ....
art 8 ust 3.
Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zalicza dodatek mieszkaniowy na poczet przysługujących lub rozliczanych za jej pośrednictwem należności za zajmowany lokal mieszkalny.
ODPOWIEDZ