Witam. Jak postąpić w takiej sytuacji, może ktoś podpowie...
Mam klientkę, która ma przyznany dodatek mieszkaniowy do października. W dniu dzisiejszym otrzymałam informację, że Pani zostanie umieszczona w DPS. Zrobić wygaśnięcie decyzji, czy uchylenie? Gdyby było uchylenie, to czy muszę wszcząć postępowanie? Będę wdzięczna za wskazówki.
Umieszczenie osoby w DPS - uchylenie decyzji, czy wygaśnięcie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: Umieszczenie osoby w DPS - uchylenie decyzji, czy wygaśnięcie?
pamiętaj, że dodatek nie należy się jeśli DPS zapewnia nieodpłatnie pełne całodobowe utrzymanie.
poza tym jest jeszcze jedna b. ważna przesłanka. Pani musi zostać umieszczona w DPS na stałe.
jesli powyższe warunki są spełnione należy w takim przypadku stwierdzić wygaszenie decyzji
poza tym jest jeszcze jedna b. ważna przesłanka. Pani musi zostać umieszczona w DPS na stałe.
jesli powyższe warunki są spełnione należy w takim przypadku stwierdzić wygaszenie decyzji
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź brodafix. Tak właśnie myślałam zrobić, ale zawsze lepiej się upewnić.
-
- Stażysta
- Kontakt:
A jeszcze do tematu takie pytanie:
Co zrobić, gdy dostałam od pracownika socjalnego notatkę z informacją, że "wydano decyzję ustalającą opłatę za pobyt w DPS"? Jak to potraktować?
Czy wie ktoś o przypadkach, gdzie pobyt w DPS jest bezpłatny??
Co zrobić, gdy dostałam od pracownika socjalnego notatkę z informacją, że "wydano decyzję ustalającą opłatę za pobyt w DPS"? Jak to potraktować?
Czy wie ktoś o przypadkach, gdzie pobyt w DPS jest bezpłatny??
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
pobyt za DPS jest w tym przypadku odpłatny [dla pewności jeszcze bym to na Twoim miejscu potwierdził]Co zrobić, gdy dostałam od pracownika socjalnego notatkę z informacją, że "wydano decyzję ustalającą opłatę za pobyt w DPS"? Jak to potraktować?
więc w tym przypadku nie będzie najprawdopodobniej spełnionego warunku, o którym wspominałem: " zapewnia nieodpłatnie pełne całodobowe utrzymanie"
ALE!
jesli ta osoba została skierowana do DPS na czas nieokreślony czyli na pobyt stały [ pomimo naliczonej odpłatności] należy stwierdzić wygaszenie decyzji przyznającej dodatek.
jeśli natomiast okaże się, że musi płacić za DPS i została skierowana na czas określony ... to dodatek należy wypłacać
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuję brodafix, wszystko jasne. Klientka została umieszczona w DPS na stałe, więc wygaszam decyzję.
Oprócz Umieszczenie osoby w DPS - uchylenie decyzji, czy wygaśnięcie? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
brak dodatku mieszkaniowego ale naliczony ryczałt
Stypendium z UE
Areszt śledczy a przyznanie dodatku mieszkaniowego
prośba o pomoc art.5 powierzchnia
świadczenie uzupełniące z zus
wydatki
13 a 14 emerytura
Wspólne gospodarstwo domowe ???
Dodatek mieszkaniowy dla zarządcy wyszedł wyższy niż czynsz
DM - Wstecz
pomocy -wynajem mieszkania spółdzielczego, kilka puytan
wygaszenie czy uchylenie?