Dodatek Mieszkaniowy - Gaz? Ryczałt?
- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Dodatek Mieszkaniowy - Gaz? Ryczałt?
Poratujcie radą bo już człowiek zgłupiał.
Mam wniosek. Na fakturze pozycje.
- Opłata stała za gaz.
- Gaz - zaliczka.
Nie jest to gaz przewodowy (takiego nie ma w moim mieście) tylko napełnianie zbiornika który stoi obok budynku. Wnioskodawcy mają w mieszkaniach piecyki gazowe, tym gazem ogrzewają lokal i podgrzewają wodę.
Teraz moje pytanie jak w takiej sytuacji powinienem już policzyć. Czy z wydatków powinienem odjąć te opłaty za gaz (zgodnie z art. 6 ust. 4a pkt 2) a przyjąć brak CO, CCW i Gazu przewodowego a w związku z tym naliczyć ryczałt. Czy może jednak zostawić opłaty za gaz, bo nie jest to gaz przewodowy, ale uznać, że skoro ogrzewa lokal i podgrzewa wodę to nie liczyć ryczałtu za brak CO, CCW? No chyba, że dzika karta, zostawiam opłaty za gaz a i tak liczę ryczałt za brak wszystkich mediów bo nie spełnia definicji?
- Opłata stała za gaz.
- Gaz - zaliczka.
Nie jest to gaz przewodowy (takiego nie ma w moim mieście) tylko napełnianie zbiornika który stoi obok budynku. Wnioskodawcy mają w mieszkaniach piecyki gazowe, tym gazem ogrzewają lokal i podgrzewają wodę.
Teraz moje pytanie jak w takiej sytuacji powinienem już policzyć. Czy z wydatków powinienem odjąć te opłaty za gaz (zgodnie z art. 6 ust. 4a pkt 2) a przyjąć brak CO, CCW i Gazu przewodowego a w związku z tym naliczyć ryczałt. Czy może jednak zostawić opłaty za gaz, bo nie jest to gaz przewodowy, ale uznać, że skoro ogrzewa lokal i podgrzewa wodę to nie liczyć ryczałtu za brak CO, CCW? No chyba, że dzika karta, zostawiam opłaty za gaz a i tak liczę ryczałt za brak wszystkich mediów bo nie spełnia definicji?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Dodatek Mieszkaniowy - Gaz? Ryczałt?
hmmmm... a kto wystawił fakturkę ? Zarządca wstawił do wydatków?
Ja bym nie liczyła opłat za gaz a policzyła ryczałt
Ja bym nie liczyła opłat za gaz a policzyła ryczałt
- MadJack
- Referent
- Kontakt:
Tak fakturę wystawia zarządca lokalu. Są tam oczywiście inne opłaty związane z zamieszkiwaniem w lokalu.
-
- VIP
- Kontakt:
W wyroku WSA w Białymstoku z 17.01.2019 r., (II SA/Bk 522/18, LEX nr 2618202) wskazano, że "tylko ogrzewanie lokalu mieszkalnego z sieci zewnętrznej może być uznane za wyposażenie lokalu w centralne ogrzewanie (...) fakt umieszczenia (...) centralnego ogrzewania w odrębnym pomieszczeniu nie oznacza spełnienia przesłanki wyposażenia lokalu w instalacje pochodzące z zewnętrznego źródła. Nie jest to, bowiem sieć zewnętrzna, ale sieć wykorzystywana indywidualnie, jedynie na własne potrzeby (...)".
Jak podkreśla NSA w wyroku z 21.06.2018 r., (I OSK 222/18, LEX nr 2536701), cyt. "(...) chodzi o centralne (sieciowe) doprowadzanie ogrzewania i ciepłej wody, a nie centralne ogrzewanie i centralne doprowadzanie ciepłej wody w rozumieniu instalacji znajdującej się wewnątrz budynku jednorodzinnego."
W świetle powołanych przepisów oraz stanowisk judykatury można ustalić, że w sprawach dodatków mieszkaniowych nie można uznać za centralne ogrzewanie indywidualnego kotła na paliwo stałe lub kotła gazowego znajdującego się w lokalu mieszkalnym, który rozprowadza za pomocą instalacji ciepło do celów ogrzewania po całym lokalu. Nie jest to sieć zewnętrzna (ogrzewanie sieciowe z zewnętrznego źródła), lecz sieć wewnętrzna wykorzystywana indywidualnie na potrzeby ogrzewania gospodarstwa domowego osoby ubiegającej się o dodatek mieszkaniowy.
Jak podkreśla NSA w wyroku z 21.06.2018 r., (I OSK 222/18, LEX nr 2536701), cyt. "(...) chodzi o centralne (sieciowe) doprowadzanie ogrzewania i ciepłej wody, a nie centralne ogrzewanie i centralne doprowadzanie ciepłej wody w rozumieniu instalacji znajdującej się wewnątrz budynku jednorodzinnego."
W świetle powołanych przepisów oraz stanowisk judykatury można ustalić, że w sprawach dodatków mieszkaniowych nie można uznać za centralne ogrzewanie indywidualnego kotła na paliwo stałe lub kotła gazowego znajdującego się w lokalu mieszkalnym, który rozprowadza za pomocą instalacji ciepło do celów ogrzewania po całym lokalu. Nie jest to sieć zewnętrzna (ogrzewanie sieciowe z zewnętrznego źródła), lecz sieć wewnętrzna wykorzystywana indywidualnie na potrzeby ogrzewania gospodarstwa domowego osoby ubiegającej się o dodatek mieszkaniowy.
- MadJack
- Referent
- Kontakt:
haa... Dziś właśnie czytałem ten wyrok ale człowiek im więcej czyta tym bardziej głupi się robi i już sam zwątpiłem. Dziękuje za potwierdzenie.
-
- VIP
- Kontakt:
mam tak samo
niby człowiek nie taki głupi myślę...ale wątpliwości pojawiają się
a wtedy im więcej myślę,czytam...zaczynam kombinować...i zonk 

niby człowiek nie taki głupi myślę...ale wątpliwości pojawiają się

-
- Stażysta
- Zajmuję się: dm/de/kadry/płace
- Kontakt:
a jak postąpić w przypadku gdy właściciel, który sam pali żeby było ciepło w lokalach mieszkalnych które wynajmuje lokatorom w tym samym budynku? czy takiemu najemcy, nie właścicielowi też liczyć ryczałt, chociaż on płaci co mu właściciel napisze w umowie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, zamówienia publiczne,
pomost - Kontakt:
Podpinam się pod pytanie?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Liczyć brak CO i naliczyć ryczałt.slapi pisze: 06 sie 2024, 13:02 a jak postąpić w przypadku gdy właściciel, który sam pali żeby było ciepło w lokalach mieszkalnych które wynajmuje lokatorom w tym samym budynku? czy takiemu najemcy, nie właścicielowi też liczyć ryczałt, chociaż on płaci co mu właściciel napisze w umowie?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Liczyłabym ryczałtyMadJack pisze: 16 lip 2024, 10:16 Poratujcie radą bo już człowiek zgłupiał.
- Opłata stała za gaz.
- Gaz - zaliczka.
Oprócz Dodatek Mieszkaniowy - Gaz? Ryczałt? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
proszę o pomoc w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego i
uzyskać najlepsze notatki, prawdziwe/fałszywe dokumenty
decyzja
renty i emerytury z Ukrainy
cena z 1 kWh
wyliczenie dodatku mieszkaniowego
Wliczać czy nie dodatki proszę o pomoc
wyliczenie wody do DM
zwrot niewykorzystanej ulgi na dziecko
Dochody - emerytura
Bez rozpatrzenia
Roczny przegląd kominiarski