Dodatek mieszkaniowy wyprowadzka
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM,KDR, STYPEDNIA, REFUNDACJA VAT, ŹRÓDŁA CIEPŁA,
- Kontakt:
Dodatek mieszkaniowy wyprowadzka
Witajcie, mam taką sytuację, że klientowi przyznano dodatek mieszkaniowy od września do lutego, umowę miał do końca września, druga umowa została zawarta do 27.10.2022, pod koniec października Pan się wyprowadził, nie przyszedł nie powiadomił, dowiedziałam się od jego pracownika socjalnego, ale w połowie listopada, więc wstrzymałam go od grudnia. Dodatek za listopad został przeznaczony na jego zadłużenia. Czy powinnam zrobić żądanie zwrotu tego dodatku za listopad od klienta ?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: Dodatek mieszkaniowy wyprowadzka
Art. 162 [Wygaśnięcie decyzji]Dodatek za listopad został przeznaczony na jego zadłużenia. Czy powinnam zrobić żądanie zwrotu tego dodatku za listopad od klienta ?
§ 1. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1)
stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony;
wygaszenie od listopada
takCzy powinnam zrobić żądanie zwrotu tego dodatku za listopad od klienta ?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuję bardzo, czyli powinnam po decyzji przyznającej zrobić wygaszenie od listopada i następnie żądanie zwrotu, czy wznowienie postępowania po wygaszeniu też powinnam zrobić ?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
żadnego wznowienia, stwierdzasz wygaszenie i na tej podstawie żądasz zwrotu jako świadczenie nienależnie pobrane.wygaszenie od listopada i następnie żądanie zwrotu, czy wznowienie postępowania po wygaszeniu też powinnam zrobić ?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Czy macie może przykład takiej decyzji ? Czy mogę to zrobić w jednej decyzji wygaszenie i żądanie zwrotu ? Jak to powinno wyglądać proceduralnie ?
Najgorzej, że wiem, że klient nie zwróci tej kwoty, był klientem pomocy społecznej i nie ma dużych dochodów, poza tym jest problematyczny. Jestem świeżakiem w DM dlatego tak dopytuję, dziękuję za pomoc.
Najgorzej, że wiem, że klient nie zwróci tej kwoty, był klientem pomocy społecznej i nie ma dużych dochodów, poza tym jest problematyczny. Jestem świeżakiem w DM dlatego tak dopytuję, dziękuję za pomoc.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
technicznie rzecz biorąc, powinno żądać się zwrotu od wnioskodawcy, natomiast prawda jest też taka, że faktycznym dysponentem świadczenia jest zarządca [ choć nie jest stroną w postępowaniu].Najgorzej, że wiem, że klient nie zwróci tej kwoty, był klientem pomocy społecznej i nie ma dużych dochodów, poza tym jest problematyczny.
wydaj decyzję stwierdzającą wygaszenie a następnie w pierwszej kolejności skieruj pismo z prośbą o zwrot do zarządcy [ zarządca może zwrócić ale jak nie zwróci to mu nic nie zrobisz ] wtedy skierujesz pismo do wnioskodawcy [ ten już wyjścia nie ma i jak nie zwróci to czeka go windykacja]
daj maila to wyślę ci wzory dec i pisma
-
- Stażysta
- Kontakt:
Nie wiem czy to ma znaczenie ale zarządcą jest nasza gmina, podobno nie ma opcji by zwrócili.
Czy po zrobieniu tej decyzji wygaszającej muszę odczekać 14 dni na uprawomocnienie i wtedy żądać zwrotu ?
Mój meil : [email protected]
dziękuję !
Czy po zrobieniu tej decyzji wygaszającej muszę odczekać 14 dni na uprawomocnienie i wtedy żądać zwrotu ?
Mój meil : [email protected]
dziękuję !
-
- Podinspektor
- Kontakt:
u nas gmina zwraca gorzej z prywatnymiNie wiem czy to ma znaczenie ale zarządcą jest nasza gmina, podobno nie ma opcji by zwrócili.

jesli wiesz na 100% , że nie zwrócą to masz tylko jedną opcję

jeśli zwrotu żądasz od wnioskodawcy to takCzy po zrobieniu tej decyzji wygaszającej muszę odczekać 14 dni na uprawomocnienie i wtedy żądać zwrotu ?
Oprócz Dodatek mieszkaniowy wyprowadzka - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
niepełnosprawni
zmiana lokalu socjalnego
energia cieplna i sposoby ogrzewania
stacje gazowe
orzeczenie o niepełnosprawności
Mogę prosić o sprawdzenie :)
DODATKI
przecietne wynagrodzenie od marca
zadłużenie
zwrot kosztów
co zrobić?
wzór wezwania do uzupełnienia braków
Jednorazowe stypendium dla dziecka - dochód?
metraż
Decyzja wydana, wysłana, ZPO jeszcze nie ma i rezygnacja z dodatku
Gaz z sieci