Gaz z sieci
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Gaz z sieci
Witam do domku jednorodzinnego jest podłączony gaz z sieci. Wiem, że opłaty za gaz nie uwzględniamy. Pytanie brzmi jak mam liczyć ryczałt? Ogrzewanie z gazu, podrzewanie wody z bojlera. Czego dotyczy pkt 7 wyposażenie w gaz przewodowy? Gaz z sieci czy gaz z butli( podłączenie do kuchenki). Są rózne interpretacje.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: Gaz z sieci
Monaa pisze: 27 lut 2023, 11:31 Witam do domku jednorodzinnego jest podłączony gaz z sieci. Wiem, że opłaty za gaz nie uwzględniamy. Pytanie brzmi jak mam liczyć ryczałt? Ogrzewanie z gazu, podrzewanie wody z bojlera. Czego dotyczy pkt 7 wyposażenie w gaz przewodowy? Gaz z sieci czy gaz z butli( podłączenie do kuchenki). Są rózne interpretacje. Pomoże ktoś?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
gaz z sieci do ryczałtu
-
- Podinspektor
- Kontakt:
a w życiu !gaz z sieci do ryczałtu

-
- Podinspektor
- Kontakt:
art. 6 ust. 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.Witam do domku jednorodzinnego jest podłączony gaz z sieci. Wiem, że opłaty za gaz nie uwzględniamy. Pytanie brzmi jak mam liczyć ryczałt? Ogrzewanie z gazu, podrzewanie wody z bojlera. Czego dotyczy pkt 7 wyposażenie w gaz przewodowy? Gaz z sieci czy gaz z butli( podłączenie do kuchenki). Są rózne interpretacje.
centralne ogrzewanie: brak , ponieważ brak instalacji z ciepłowni [liczysz ryczałt]
CCW : brak [liczysz ryczałt]
instalacja gazu przewodowego: jest [nie liczysz ryczałtu]
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
to w takim razie po co są te szkolenia jak tłumaczą na nich inaczej jak Ty piszeszbrodafix pisze: 02 mar 2023, 8:56art. 6 ust. 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.Witam do domku jednorodzinnego jest podłączony gaz z sieci. Wiem, że opłaty za gaz nie uwzględniamy. Pytanie brzmi jak mam liczyć ryczałt? Ogrzewanie z gazu, podrzewanie wody z bojlera. Czego dotyczy pkt 7 wyposażenie w gaz przewodowy? Gaz z sieci czy gaz z butli( podłączenie do kuchenki). Są rózne interpretacje.
centralne ogrzewanie: brak , ponieważ brak instalacji z ciepłowni [liczysz ryczałt]
CCW : brak [liczysz ryczałt]
instalacja gazu przewodowego: jest [nie liczysz ryczałtu]
-
- Podinspektor
- Kontakt:
czyli jak ?to w takim razie po co są te szkolenia jak tłumaczą na nich inaczej jak Ty piszesz
że jak jest gaz s sieci to liczysz ryczałt?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
na ostatnim szkoleniu był poruszany ten problem ,brodafix pisze: 02 mar 2023, 9:12czyli jak ?to w takim razie po co są te szkolenia jak tłumaczą na nich inaczej jak Ty piszesz
że jak jest gaz s sieci to liczysz ryczałt?
i wytłumaczono że przy ogrzewaniu gazem takim co podłącza się w domu butle do instalacji przewodowej celem ogrzania domu/ mieszkania to liczymy ryczałt ,
natomiast przy gazie sieciowym nie liczymy
sorry bardzo ale źle napisałam wcześniej /teraz spojrzałam

-
- Podinspektor
- Kontakt:
tak, zgoda jeżeli gaz z sieci miejskiej jest wykorzystywany do ogrzewania to masz racjęi wytłumaczono że przy ogrzewaniu gazem takim co podłącza się w domu butle do instalacji przewodowej celem ogrzania domu/ mieszkania to liczymy ryczałt ,
natomiast przy gazie sieciowym nie liczymy
u nas po prostu CO jest na terenie miasta z ciepłowni stąd mój wpis

-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
A mi się wydaje że jeżeli gaz jest z sieci i w budynku jest piec gazowy i z niego jest ogrzewany budynek i ciepła woda oraz np. kuchenka gazowa to liczymy ryczałt za brak c.o. i c.w ponieważ nie ma instalacji dostarczającej c.o i c.w. z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem. Wnioskodawca nie ma rachunku za c.o. i c.w. tylko ogólny rachunek za gaz w ramach którego było zarówno podgrzanie wody jak i centralne ogrzewanie oraz gotowanie w kuchni.
Oprócz Gaz z sieci - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Dodatek mieszkaniowy wyprowadzka
zadłużenie
zwrot kosztów
co zrobić?
wzór wezwania do uzupełnienia braków
Jednorazowe stypendium dla dziecka - dochód?
metraż
Decyzja wydana, wysłana, ZPO jeszcze nie ma i rezygnacja z dodatku
pytanko
Zryczałtowana działalność gospodarcza- jak liczycie
Podgrzanie wody do wydatków?
czy to wliczamy do wydatków?
dochód z wynajmu lokalu mieszkalnego
Zwrot dodatku energetycznego
kiedy składac wniosek o dodatek mieszkaniowy
zwrot dodatku