Dodatek mieszkaniowy wyższy niż czynsz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 09 kwie 2021, 12:08

Dodatek mieszkaniowy wyszedł mi wyższy niż czynsz. To jest mieszkanie- dom jednorodzinny z zasobów gminy. Czynsz płacą 110 a dodatek wyszedł 190 i ryczałt 180. Nie ma tam ciepłej wody ani CO i gazu też nie ma.Nigdy tak nie wychodziło. Wzrosły opłaty za wodę ścieki i śmieci i spadły im dochody. Co ja mam robić, przecież tak nie może być. Pomocy.
Rico
Stażysta
Od: 12 lis 2016, 8:49
Zajmuję się: stypendia szkolne, dodatki mieszkaniowe

Napisano: 09 kwie 2021, 15:08

Rico pisze:
09 kwie 2021, 12:08
Dodatek mieszkaniowy wyszedł mi wyższy niż czynsz. To jest mieszkanie- dom jednorodzinny z zasobów gminy. Czynsz płacą 110 a dodatek wyszedł 190 i ryczałt 180. Nie ma tam ciepłej wody ani CO i gazu też nie ma.Nigdy tak nie wychodziło. Wzrosły opłaty za wodę ścieki i śmieci i spadły im dochody. Co ja mam robić, przecież tak nie może być. Pomocy.
może tak być :) w lokalach z zasobów gminy bez co, cw i gazu wychodzą duże ryczałty. Dochód jest niewielki jak mówisz więc dodatek może wyjść wyższy niż wydatki. Ryczałt wypłacasz wnioskodawcy a resztę zarządcy...lub przy oświadczeniu wnioskodawcy ryczałt przelewasz razem z dodatkiem do zarządcy...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 kwie 2021, 15:14

Jak zarządcy wypłacę dodatek mieszkaniowy to przewyższy on czynsz o 80 zł. i co z tą nadwyżką zarządca ma zrobić? A czy można wszystko i ryczał i dodatek wypłacić wnioskodawcy?
Rico
Stażysta

Napisano: 13 kwie 2021, 8:34

Rico pisze:
09 kwie 2021, 15:14
Jak zarządcy wypłacę dodatek mieszkaniowy to przewyższy on czynsz o 80 zł. i co z tą nadwyżką zarządca ma zrobić? A czy można wszystko i ryczał i dodatek wypłacić wnioskodawcy?
wnioskodawcy wyplacasz ryczalt a reszta dodatku i dzie do zarzadcy...wnioskodawca wtedy ma doplacac do czynszu kazdego miesiaca...
VIP

Napisano: 13 kwie 2021, 9:40

wnioskodawcy wyplacasz ryczalt a reszta dodatku i dzie do zarzadcy...wnioskodawca wtedy ma doplacac do czynszu kazdego miesiaca...
[/quote]

Tak wiem ,że ma dopłacać jak czynsz jest większy niż dodatek który wysyłam zarządcy. Ale w tym przypadku dodatek wyszedł 190 zł, a czynsz wynosi 110 zł. I tutaj zostaje 80 zł. Dodatek pokryje całkowicie czynsz i zostaje nadwyżka. Czy ja mam te 80 zł płacić wnioskodawcy?
Rico
Stażysta

Napisano: 13 kwie 2021, 11:00

Ustawa wyraźnie mówi, że dodatek zarządcy, ryczałt wnioskodawcy. Możesz za zgodą jednej strony wypłacić drugiej stronie. Ale nie mozesz dzielić dodatku. Najwyżej bedzie miał nadpłatę u zarządcy. Zasugerować, aby później przez kilka miesiecy nie składał wniosku (dopóki nadpłata nie zejdzie). U nas zdarzyło się, ze na naszą prośbę, zarządca przelał taką nadpłatę na konto składu opałowego. Wnioskodawca dostał za to opał :D
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 kwie 2021, 11:37

Maxima pisze:
13 kwie 2021, 11:00
Ustawa wyraźnie mówi, że dodatek zarządcy, ryczałt wnioskodawcy. Możesz za zgodą jednej strony wypłacić drugiej stronie. Ale nie mozesz dzielić dodatku. Najwyżej bedzie miał nadpłatę u zarządcy. Zasugerować, aby później przez kilka miesiecy nie składał wniosku (dopóki nadpłata nie zejdzie). U nas zdarzyło się, ze na naszą prośbę, zarządca przelał taką nadpłatę na konto składu opałowego. Wnioskodawca dostał za to opał :D
Dziękuję za odpowiedź. :)
Rico
Stażysta

Napisano: 07 wrz 2021, 12:16

Maxima pisze:
13 kwie 2021, 11:00
no ale jakas podstawe do tego podaliscie??
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 07 wrz 2021, 13:04

Rico pisze:
wypłacasz do zarządcy dodatek...ryczałt wypłacasz w kasie...lub na konto dla wnioskodawcy, nie wiem jak to u Ciebie jest
Jeśli wnioskodawca chce by ryczałt wypłacać zarządcy...top tak wypłacasz...i tyle :) a podstawa prawna...hmmm...udm :)
VIP

Napisano: 07 wrz 2021, 13:20

:-) pisze:
07 wrz 2021, 13:04
Rico pisze:
wypłacasz do zarządcy dodatek...ryczałt wypłacasz w kasie...lub na konto dla wnioskodawcy, nie wiem jak to u Ciebie jest
Jeśli wnioskodawca chce by ryczałt wypłacać zarządcy...top tak wypłacasz...i tyle :) a podstawa prawna...hmmm...udm :)
ryczałt moze być przekazany zarzadcy to wiem
ale dodatek nie koze byc dla wnioskodawcY?
u mnie klientka dostala dodatek wstecz i bedzie miala duzo nadplaty.
sam dodatek tez jest o neicale 2 zl wyzszy niz czynsz
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x