proszę o podpowiedz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 kwie 2021, 7:33

Dziwna sytuacja. Proszę o jakiekolwiek sugestie co zrobić?
Pani złożyła wniosek o przyznanie dm, w którym w składzie gospodarstwa domowego wykazała siebie jako wnioskodawcę, córkę i jej dziecko. Ta córka jest mężatką, nie ma rozwodu, separacji ani zasądzonych alimentów na dziecko, a jej mąż zamieszkuje 2 bloki dalej i ogólnie to ze sobą normalnie żyją, tylko on chodzi spać "do siebie". Mieszka sam w mieszkaniu ale żona nie chce się do niego przeprowadzić, bo woli mieszkać z dzieckiem u matki. Dochody zięcia nie są wykazane w ogóle, nawet to co daje dla dziecka, bo myślę że tak jest ale to do ustalenia. I teraz rozważam 2 możliwości postąpienia:
1. Iść na wywiad środowiskowy i ustalić, że córka i dziecko nie stanowią wspólnego gospodarstwa domowego z matką, albo
2. Kiedyś na szkoleniu słyszałam, że zgodnie z kodeksem rodzinnym mąż i ojciec zobowiązany jest do utrzymania żony i dziecka. Czy mogłabym 2/3 jego dochodów przyjąć i wtedy rozpatrzeć wniosek?

Pomóżcie, proszę.
slapi
Stażysta
Od: 09 paź 2014, 11:00
Zajmuję się: dm/de/kadry/płace

Napisano: 13 kwie 2021, 8:04

Nie dzieliłabym dochodów męża córki. Wg mnie albo córka mieszka z mężem u matki, albo córka mieszka u męża i nie jest wliczana z córką w skład gospodarstwa domowego. Córka na pewno prowadzi wspólne gospodarstwo z mężem i córką, więc albo są we trójkę tu, albo są we trójkę tam. Do ustalenia i wyjaśnienia im na wywiadzie.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2021, 9:44

Dzięki za sugestie, też jestem bliższa temu żeby na wywiadzie ustalić że nawet pomimo faktycznego zamieszkiwania córki z dzieckiem u matki, nie stanowi z nią wspólnego gospodarstwa domowego, które stanowi z mężem. Zawsze mogą się odwołać od decyzji i SKO zajmie stanowisko.
Jeszcze raz dziękuję :D
slapi
Stażysta
Od: 09 paź 2014, 11:00
Zajmuję się: dm/de/kadry/płace

Napisano: 13 kwie 2021, 10:39

Jeżeli nie mieszka w lokalu to oświadczenie od męża dlaczego i koniecznie niech zadeklaruje dochody ile łoży na dzieci,jeżeli są nadal małżeństwem to wnioskodawczyni wykazuje we wniosku męża i jego dochody.
Marian
Praktykant
Od: 24 kwie 2019, 8:22
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x