Dodatek mieszkaniowy wyższy niż czynsz

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: Dodatek mieszkaniowy wyższy niż czynsz

Post autor: :-) »

muusia pisze: 07 wrz 2021, 13:20
:-) pisze: 07 wrz 2021, 13:04
Rico pisze: 09 kwie 2021, 12:08 Dodatek mieszkaniowy wyszedł mi wyższy niż czynsz. To jest mieszkanie- dom jednorodzinny z zasobów gminy. Czynsz płacą 110 a dodatek wyszedł 190 i ryczałt 180. Nie ma tam ciepłej wody ani CO i gazu też nie ma.Nigdy tak nie wychodziło. Wzrosły opłaty za wodę ścieki i śmieci i spadły im dochody. Co ja mam robić, przecież tak nie może być. Pomocy.
wypłacasz do zarządcy dodatek...ryczałt wypłacasz w kasie...lub na konto dla wnioskodawcy, nie wiem jak to u Ciebie jest
Jeśli wnioskodawca chce by ryczałt wypłacać zarządcy...top tak wypłacasz...i tyle :) a podstawa prawna...hmmm...udm :)
ryczałt moze być przekazany zarzadcy to wiem
ale dodatek nie koze byc dla wnioskodawcY?
u mnie klientka dostala dodatek wstecz i bedzie miala duzo nadplaty.
sam dodatek tez jest o neicale 2 zl wyzszy niz czynsz
dodatki mają być wypłacone zarządcy lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal czyli przy wynajmie lokalu...właścicielowi
art. 8 udm...po co więc się szarpać ;)

Art. 8 [Adresat należności]
1. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca. W tym samym terminie wypłaca się ryczałt, o którym mowa w art. 6 ust. 7.
2. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się w całości do rąk osoby będącej właścicielem domu jednorodzinnego w terminie, o którym mowa w ust. 1.
3. Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zalicza dodatek mieszkaniowy na poczet przysługujących lub rozliczanych za jej pośrednictwem należności za zajmowany lokal mieszkalny.
muusia
Starszy referent
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: muusia »

to co zarzadca ma zrobic z nadwyzka dodatku?:)
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

muusia pisze: 07 wrz 2021, 14:35 to co zarzadca ma zrobic z nadwyzka dodatku?:)
3. Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zalicza dodatek mieszkaniowy na poczet przysługujących lub rozliczanych za jej pośrednictwem należności za zajmowany lokal mieszkalny.
papryczka
Stażysta
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, zamówienia publiczne, kadry, pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: papryczka »

u mnie zarządca (Urząd Gminy) zalicza na opłatę za śmieci, ścieki, wodę no i oczywiście czynsz.
ODPOWIEDZ