Dzień dobry dodatek motywacyjny był przyznany do 31.12.2024 w styczniu 2025 nie dostaliśmy środków na wypłatę dodatku motywacyjnego czy należy wyłączyć ten składnik wynagrodzenia z podstawy zasiłkowej a po otrzymaniu środków i wypłacie dodatku motywacyjnego należy wypłacić wyrównanie zasiłku chorobowego?
Jeżeli dodatek otywacyjny przysługuje na okres podany w uchwale czyli do 2027 i pracownik faktycznie bedzie otrzymywac dodatek do 2027, tyylko że np wypłacony zostanie z wyrownaniem w późniejszym terminie, za okres od stycznia,ujęłabym w podstawie chorobowego. inaczej bym postąpiła w przypadku dodatku specjalnego
Dzwoniłam do Zus i powiedzieli mi że jak nie ma pisma przyznającego dodatek motywacyjny na czas od 1 stycznia 2025 oraz nie ma wypłaty dodatku motywacyjnego to trzeba wyłączyć ten składnik wynagrodzenia z podstawy zasiłku a po przyznaniu dodatku trzeba zrobić wyrównanie podstawy chorobowego
też mam taką sytuację. Opieka na dziecko w styczniu, dodatki mieliśmy pismem do grudnia 2024, teraz czekamy na umowę i dotację. tylko u nas chorobowe wypłaca ZUS, czyli zgodnie z tym co piszecie, nie podaję teraz tego 1000zł z Z-03, tylko potem jak wypłacić wyrównanie? ZUS wyrówna automatycznie?
W ogóle dajecie go na pewno do podstawy zasiłku? Wszędzie były interpretacje, że nie wlicza się do postawy chorobowego i już głupieję...
witam, podbijam temat wliczania dodatku motywacyjnego do choroibowego i zasiłkoó. małopolska- poczatkowo były rozne interpretacje ale koniec koncem staneło ze ma byc wliczany do chorobowego i zasiłkow chorobowy zus. czemu jedni wliczaja inni nie ? czym to spowodowane