dodatek osłonowy a węglowy

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
agaGOPS1
Stażysta
Zajmuję się: SR,FA
Kontakt:

dodatek osłonowy a węglowy

Post autor: agaGOPS1 »

Mam problem: Dnia 27.01.2022r. klientka złożyła wniosek o wypłatę dodatku osłonowego. Do składu rodziny wpisała siebie, córkę i wnuka. Wniosek został rozpatrzony pozytywnie. Pierwsza część dodatku została zrealizowana. Druga powinna być zrealizowana do 2.12.2022r. Dnia 30.08.2022r. klientka złożyła oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że "We wniosku o dodatek osłonowy mylnie wpisała do składu gospodarstwa córkę i wnuka ponieważ źle zrozumiałam zapis. Córka z synem utrzymują się sami i prowadzą odrębne gospodarstwo domowe". Klientka i jej córka złożyły dwa osobne wnioski o dodatek węglowy. Co powinniśmy zrobić z dodatkiem osłonowym?
rainbow
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
Kontakt:

Re: dodatek osłonowy a węglowy

Post autor: rainbow »

wypłacić 2 ratę, a dla córki i syna wydać dezycje odmowna, w związku z tym że jedna osoba może wchodzić w skład tylko jednego gospodarstwa domowego,
miałam podobną sytuację, babka w lutym złożyła wniosek z córką i jej rodziną, przyznaliśmy i wypłacili, po czym w sierpniu złożyła sama i oswiadczyła że prowadzi samodzielne gospodarstwo, przy rozpatrywaniu wniosku system odrazu dał odmowe
agaGOPS1
Stażysta
Kontakt:

Ale oni nie złożyli wniosku o osłonowy (córka z wnukiem). Tylko dwa osobne wnioski o dodatek osłonowy. Wiadomo mieć 6tys a 3 tys to trochę jest....
agaGOPS1
Stażysta
Kontakt:

podpowie ktoś? miłego dnia
anavika
Referent
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki
Kontakt:

Post autor: anavika »

rainbow pisze: 16 wrz 2022, 15:49 wypłacić 2 ratę, a dla córki i syna wydać dezycje odmowna, w związku z tym że jedna osoba może wchodzić w skład tylko jednego gospodarstwa domowego,
miałam podobną sytuację, babka w lutym złożyła wniosek z córką i jej rodziną, przyznaliśmy i wypłacili, po czym w sierpniu złożyła sama i oswiadczyła że prowadzi samodzielne gospodarstwo, przy rozpatrywaniu wniosku system odrazu dał odmowe
Tez tak robię... W styczniu się napaliły na hajs jak dzik na szyszki to teraz mają konsekwencje.... Mogły poczekać z wnioskami do lipca czy października i zobaczyć jak to wszystko wygląda, a nie teraz gorzkie żale :x

U nas w styczniu się janusze rzuciły na osłonowe, a potem połowa nawet nie miała deklaracji złożonych w CEEB :roll:
ODPOWIEDZ