dodatek osłonowy - pompa

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Zosia15
Starszy referent
Zajmuję się: Zr, sw
Kontakt:

dodatek osłonowy - pompa

Post autor: Zosia15 »

Cześć. Mamy burzę mózgów i zastanawiamy się czy na pompę ciepła przysługuje dodatek osłonowy?
Wydaje mi się, że nie ale zaczynam wątpić...
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Re: dodatek osłonowy - pompa

Post autor: lusia&lusia »

Zosia15 pisze: 25 sty 2024, 9:36 Cześć. Mamy burzę mózgów i zastanawiamy się czy na pompę ciepła przysługuje dodatek osłonowy?
jeżeli osoba będzie spełniała kryteria ustawowe - to tak, ale w podstawowej kwocie
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Zosia15 pisze: 25 sty 2024, 9:36 Cześć. Mamy burzę mózgów i zastanawiamy się czy na pompę ciepła przysługuje dodatek osłonowy?
Nie bardzo rozumiem skąd te burze mózgów i tym bardziej takie wnioski.
Ustawa w żadnym miejscu nie uzależnia przyznania dodatku osłonowego od stosowania określonego źródła ciepła.
Musisz po prostu gospodarować w lokalu, spełniać kryterium dochodowe i być w zakresie podmiotowym (obywatelstwo).
Źródło ma znaczenie tylko w kontekście wysokości dodatku.
Pompa ciepła nie jest zasilana węglem ani paliwami węglopochodnymi, więc dodatek przysługuje w podstawowej wysokości.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Najpierw ją trzeba przeczytać, a z tym już są problemy :mrgreen:
ODPOWIEDZ