Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 52 z 65    [ Posty: 646 ]

Napisano: 11 sty 2022, 9:02

23. Czy w związku z rozpatrywaniem wniosku o dodatek osłonowy, organ prowadzący postępowanie w tej sprawie będzie zobowiązany do weryfikacji czy źródło ogrzewania wymienione w art 2 ust. 6 zostało wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynku (CEEB), co daje prawo do uzyskania dodatku w podwyższonej kwocie? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy poprzez sprawdzenie w CEEB, czy źródło ogrzewania gospodarstwa domowego faktycznie w nim figuruje?

Urząd Gminy, do którego zostanie złożony wniosek o przyznanie dodatku osłonowego w podwyższonej kwocie będzie miał obowiązek dokonać weryfikacji czy oświadczenie złożone we wniosku przez Wnioskodawcę jest prawdziwe poprzez weryfikację czy główne źródło ogrzewania tego gospodarstwa domowego zostało wpisane do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków, do którego Urzędy mają dostęp [5].

Pytanie ze strony Ministerstwa Klimatu

Jak to się ma do ops? Rozpatrując kolejne wnioski mamy pytać UG czy dane źródło ciepła zostało wpisane do CEEB?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 11 sty 2022, 14:02

Przepraszam ale naprawdę chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy mimo, że przeczytałem wszystkie posty to pojawiają się nadal wątpliwości:

1) Odliczać 13-tą emeryturę czy też nie?
2) Czy jest możliwość wypłaty świadczenia nie na konto a np w kasie Ośrodka? ( w ustawie nie widziałem) - mamy wielu klientów nie posiadających konta w banku.
3) Czy w przypadku kiedy osoba zgłosi, że jej "źródło ogrzewania" zgłoszone jest do CEEB a po weryfikacji przez nas okaże się to nieprawdą - przyznajemy w podstawowej wysokości?
4) Ile jest czasu na rozpatrzenie wniosku - standardowo miesiąc zgodnie z KPA?

Proszę o odpowiedź. Dziękuję
maniekops
Stażysta
Od: 27 sie 2019, 11:45
Zajmuję się: ŚW/DS/ODO/CP/DO/ZR/AL/KDR

Napisano: 11 sty 2022, 14:07

maniekops pisze:
11 sty 2022, 14:02
Przepraszam ale naprawdę chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy mimo, że przeczytałem wszystkie posty to pojawiają się nadal wątpliwości:

2) Czy jest możliwość wypłaty świadczenia nie na konto a np w kasie Ośrodka? ( w ustawie nie widziałem) - mamy wielu klientów nie posiadających konta w banku.
3) Czy w przypadku kiedy osoba zgłosi, że jej "źródło ogrzewania" zgłoszone jest do CEEB a po weryfikacji przez nas okaże się to nieprawdą - przyznajemy w podstawowej wysokości?

1. nie wg Mazurkiewicza z OTI.
2. we wniosku nie ma takiej opcji, my tylo na konto robimy.
3. Mazurkiewicz mówił na szkoleniu, że nie ma podstaw do weryfikacji tego, bierzesz to co oświadczają.
4. Kpa nie obowiązuje tu.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 11 sty 2022, 14:11

Młodypracownik pisze:
11 sty 2022, 14:07
maniekops pisze:

1. nie wg Mazurkiewicza z OTI.
2. we wniosku nie ma takiej opcji, my tylo na konto robimy.
3. Mazurkiewicz mówił na szkoleniu, że nie ma podstaw do weryfikacji tego, bierzesz to co oświadczają.
4. Kpa nie obowiązuje tu.
Mazurkiewicza to ja bym jednak nie brał za pewnik, bo pół roku temu byłem na szkoleniu u niego z CP i mówił, że 13-tą emeryturę odliczamy stąd moje zwątpienie
maniekops
Stażysta
Od: 27 sie 2019, 11:45
Zajmuję się: ŚW/DS/ODO/CP/DO/ZR/AL/KDR

Napisano: 11 sty 2022, 14:13

@Młodypracownik
Wyjaśnisz dlaczego KPA nie ma zastosowania ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sty 2022, 14:18

Szarak pisze:
11 sty 2022, 14:13
@Młodypracownik
Bo nie ma odniesienia do kpa w ustawie, tak przynajmniej mówił Mazur...
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 11 sty 2022, 14:30

To ile tak naprawdę mamy czasu na rozpatrzenie wniosku ?
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2022, 14:40

maniekops pisze:

odnośnie drugiego pytania to we wniosku przy numerze konta jest zapis "Należy wypełnić w przypadku chęci otrzymania DO w formie przelewu", więc jak ktoś nie wypełni to może zadeklarować inny sposób wypłaty
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 11 sty 2022, 14:56

Młodypracownik pisze:
11 sty 2022, 14:18
Szarak pisze:
@Młodypracownik
Przy czystym powietrzu też nie ma odniesienia do KPA a jednak stosujemy KPA w tym terminy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sty 2022, 15:07

Szarak pisze:
11 sty 2022, 14:56
Młodypracownik pisze:
11 sty 2022, 14:18
Szarak pisze:
@Młodypracownik
Przy czystym powietrzu też nie ma odniesienia do KPA a jednak stosujemy KPA w tym terminy.
Jest odniesienie, bo na wydanie zaświadczenia masz zgodnie z kpa 7 dni, a na wydanie informacji nie ma w kpa terminu. Ja tylko powtarzam wiedzę ze szkolenia. Mazur mówił żeby żadnych zawiadomień o przedłużeniu terminu nie robić np. w przypadku rolników, którzy złożą wniosek w sierpniu.
Młodypracownik
Starszy referent

Strona 52 z 65    [ Posty: 646 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x