Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 53 z 65    [ Posty: 646 ]

Napisano: 11 sty 2022, 15:13

Młodypracownik pisze:
11 sty 2022, 15:07
Szarak pisze:
11 sty 2022, 14:56
Młodypracownik pisze:
11 sty 2022, 14:18
Szarak pisze:
11 sty 2022, 14:13
@Młodypracownik
Wyjaśnisz dlaczego KPA nie ma zastosowania ?
Bo nie ma odniesienia do kpa w ustawie, tak przynajmniej mówił Mazur...
Przy czystym powietrzu też nie ma odniesienia do KPA a jednak stosujemy KPA w tym terminy.
Jest odniesienie, bo na wydanie zaświadczenia masz zgodnie z kpa 7 dni, a na wydanie informacji nie ma w kpa terminu. Ja tylko powtarzam wiedzę ze szkolenia. Mazur mówił żeby żadnych zawiadomień o przedłużeniu terminu nie robić np. w przypadku rolników, którzy złożą wniosek w sierpniu.
Czyli zgodnie z tym rozumowaniem, skoro mamy nie odnosić się do KPA to wnioski, które zostaną złożone od lutego mogę trzymać aż do 2 grudnia prawie - skoro nie ma określonych terminów... Nie wydaje Ci się to dziwne?
maniekops
Stażysta
Od: 27 sie 2019, 11:45
Zajmuję się: ŚW/DS/ODO/CP/DO/ZR/AL/KDR

Napisano: 11 sty 2022, 15:15

maniekops pisze:
11 sty 2022, 15:13
Młodypracownik pisze:
Szarak pisze:
Młodypracownik pisze:
11 sty 2022, 14:18

Bo nie ma odniesienia do kpa w ustawie, tak przynajmniej mówił Mazur...
Przy czystym powietrzu też nie ma odniesienia do KPA a jednak stosujemy KPA w tym terminy.
Jest odniesienie, bo na wydanie zaświadczenia masz zgodnie z kpa 7 dni, a na wydanie informacji nie ma w kpa terminu. Ja tylko powtarzam wiedzę ze szkolenia. Mazur mówił żeby żadnych zawiadomień o przedłużeniu terminu nie robić np. w przypadku rolników, którzy złożą wniosek w sierpniu.
Czyli zgodnie z tym rozumowaniem, skoro mamy nie odnosić się do KPA to wnioski, które zostaną złożone od lutego mogę trzymać aż do 2 grudnia prawie - skoro nie ma określonych terminów... Nie wydaje Ci się to dziwne?
Wnioski ze stycznia robię tak, żeby wypłacić pierwszą transzę do marca.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 11 sty 2022, 15:19

Młodypracownik pisze:
11 sty 2022, 15:15
maniekops pisze:
11 sty 2022, 15:13
Młodypracownik pisze:
Szarak pisze:

Wnioski ze stycznia robię tak, żeby wypłacić pierwszą transzę do marca.
To zrozumiałe, ale ja mówię o tych z lutego i dalszych miesięcy. Jeśli nie ma odwołania do KPA według Mazurkiewicza to mogę sobie je zostawić aż do powiedzmy listopada. Nic mnie nie zobowiązuje do ich rozpatrywania w szybszym terminie.
maniekops
Stażysta

Napisano: 11 sty 2022, 15:22

Idąc dalej można wydać decyzję o odmowie bez informowania strony z art.10 kpa i 79 ? W decyzji nie trzeba informować o możliwości odwołania bo art.107 z kpa nie ma zastosowania ? Robiąc decyzje o NP nie będziemy wszczynać postępowania bo 61 kpa nie obowiązuje ? A ktoś wyśle wniosek końcem stycznia ale wpłynie do organu w lutym i nie będziemy mogli ustalić daty wszczęcia postępowania bo kpa nie obowiązuje ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sty 2022, 15:24

Szarak pisze:
11 sty 2022, 15:22
Idąc dalej można wydać decyzję o odmowie bez informowania strony z art.10 kpa i 79 ? W decyzji nie trzeba informować o możliwości odwołania bo art.107 z kpa nie ma zastosowania ? Robiąc decyzje o NP nie będziemy wszczynać postępowania bo 61 kpa nie obowiązuje ? A ktoś wyśle wniosek końcem stycznia ale wpłynie do organu w lutym i nie będziemy mogli ustalić daty wszczęcia postępowania bo kpa nie obowiązuje ?
Właśnie. Tak czy siak, ja przyjmę sobie za bezpieczny termin 1-go miesiąca na rozpatrzenie. A co jeśli nie zdążę ? To przedłużę zgodnie z KPA i tyle.
maniekops
Stażysta

Napisano: 11 sty 2022, 15:31

Szarak pisze:
11 sty 2022, 15:22
Tak mówił, że nie trzeba informować strony. W decyzji oczywiście bym wpisała to czego decyzja wymaga. Nie wiem jak będę to robić na pewno z naszym radcą się skonsultuję jeszcze.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 11 sty 2022, 15:40

Szczerze - g....no jakich coraz więcej, które dostajemy do roboty w OPS. Wszystko pisane na kolanie.
maniekops
Stażysta

Napisano: 11 sty 2022, 16:55

Informacja dla gmin ws. dodatku osłonowego: dane niezbędne do ustalenia dochodu
https://www.gov.pl/web/klimat/informacj ... ia-dochodu
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 12 sty 2022, 11:42

heiland pisze:
10 sty 2022, 11:42
Raa pisze: Ja dostępu do programu z gminy nie chcę więc będę wymagała dołączenia do wniosku wydruku o wpisie.
Myślisz nad tym co robisz?
Pytam bo: nie możesz tego wymagać aby ktoś Ci dołączył coś takiego. Szkoda, że na mnie nie trafisz jako petenta :)
Ja wiem, że strona może mi powiedzieć, że nie dołączy bo nie musi a ja mam sam weryfikować.
Dla mnie problem polegał na tym,że na 5 tys. gospodarstw piece zgłosiło 1 tys.
Więc zaraz by się okazało, że muszę jeszcze rejestrować piece.

Dlatego informuje zainteresowanych, że jak chcą szybciej dostać podwyższone świadczenie powinni udać się do ekodoradcy, zarejestrować piec i dobrowolnie załączyć wydruk z dekalracji.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2022, 11:53

@Raa to przeczytaj pytanie 37 ze strony Ministerstwa bo na to wychodzi, że sama deklaracja nie wystarczy. Według nich musi być dokonany wpis.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 53 z 65    [ Posty: 646 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x