KRUS akurat nam zawsze przysyła informację. Chciałam się z nimi dogadać żeby jej potracili nasze NP przy swojej wypłacie i potem zwrócili na konto UG, kiedyś tak dało rade, ale teraz nie chcieli sie mieszać, oni mają pierwszeństwo wypłaty i my mamy naliczyc do zwrotu...
moje SKO jest zdania, że dodatek wypłacony czy to w ZUS czy w KRUS powoduje brak prawa do zasiłku ..... nie może dublowac sie żaden miesiąc wypłaty tych dwóch świadczen bez względu na termin wydania decyzji czy jej realizacji
Skoro stawała na komisję w zusach albo krusach to chyba po to aby jej coś przyznali. Powinna poprosić o zawieszenie postępowanie do czasu roztrzygnięcia przez krus(zus). Jeżeli krus by nie przyznał, to ty byś nadpłaciła, a w tej sytuacji musi zwrócić kasę.
Absolutnie zwrot, nieważne że nie wiedziała ale pobrała. W projekcie zmiany ustawy o ŚR będzie zapis że w takich przypadkach KRUS czy ZUS będzie potrącał i nam przekazywał kwotę nienależnych świadczeń ze świadczeń przez nich wypłacanych. Można zatem na podstawie projektu wywnioskować ze taki zasiłek podlega zwrotowi.
a u mnie w takiej sytuacji KRUS sam nam oddaje tylko prosza o podanie nr konta i kwota jak sie powiela za dane miesiace, gorzej jest z ZUS bo żadnych informacji nie daja
ja też chciałam się dogadać z KRUS ale już z rozmowy wynikało, że Pani z KRUS chce mieć mniej roboty a nie jeszcze robić jakieś potrącenia. Stwierdziła że oni mają pierwszeństwo i ich orzeczenie jest ważniejsze.....