Dodatek pielęgnacyjny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 25 lip 2011, 15:24

Witam, troszkę się już pogubiłam, mam pytanie: moja mama otrzymuje dodatek pielęgnacyjny w wysokości 186 zł czy przebywając w domu pomocy społecznej (decyzja wydana w 2011) taki dodatek jej przysługuje??? rodzina i mama ponosimy pełną odpłatność za dps. pogubiłam się już czytając różne wyjaśnienia w necie i nie wiem co zrobić bo mama przyznany ma dodatek do 30-09 tego roku i byśmy mogli starać się o jego przedłużenie bo stan mamy uległ pogorszeniu ale jeśli dodatek nie przysługuje bo przebywa w dps to nie ma sensu się starać o niego.
z góry dziękuję za info.
~Ismena

Napisano: 25 lip 2011, 15:46

Dodatek pielęgnacyjny wypłaca ZUS: lepiej tam zapytać
~xyz

Napisano: 25 lip 2011, 22:44

przysługuje, lecz od tego także liczona jest odpłatność 70 %
~wera

Napisano: 28 lip 2011, 11:47

~wera, dziękuję za info, a żeby się upewnić do lecę dziś do ZUS-u.
Pozdrawiam.
~Ismena

Napisano: 28 lip 2011, 16:00

to uwaga: dodatek pielęgnacyjny przyznany przez Miejski Ośrodek ds, Orzekania o Niepełnosprawności przysługuje i tak jak napisała wera 70% kwoty przekazywany na DPS, a dodatek przyznany przez ZUS jest zabierany całkowicie i nawet złotówka nie wchodzi na konto DPS. nie dosyć, że sami wszystko opłacamy tak czy tak to jeszcze zabiorą to.... dlaczego zostały zlikwidowane miejsca komercyjne w DPSach, nie było by najmniejszego problemu w moim przypadku a tak chore przepisy doprowadzą mnie do zawału.
~Ismena

Napisano: 29 lip 2011, 10:43

Oczywiście zgadza się ZUS pzrekaże dodatek na konto mamy , lecz stanowi to jej dochó , od którego będzie naliczona odpłatność za DPS i mama będzie musiała z konta dopłacić brakującą część na koszty pobytu w DPS , zgodnie z decyzją. Zgodnie z przepisami ustawy o pomocy społecznej ponosi się odpłatność na DPS do wysokości 70 % dochodu mieszkańca , a zasiłek pielęgnacyjny , czy dodatek pielęgnacyjny także są miesięcznym dochodem tej osoby. Nie rozumiem wzburzenia Ismeny, DPS zapewnia całodobową opiekę i pomoc , to dlaczego mama ma dostać ten dodtaek w całości , na co ona ma go przeznaczyć ?
~wera

Napisano: 29 lip 2011, 17:30

wera, doskonale wiem, że z dodatek jest przychodem i będzie odliczone 70%, nie neguje tego... ale otrzymałam z ZUS informację, że ZUS całkowicie go zabierze i nie będzie przesyłać ani 70% ani 100% dodatku pielęgnacyjnego na konto Domu Opieki.
Moja mama nie ma 75 lat i dodatek p. otrzymała z tyt. schorzeń które ma, jest osobą leżącą więc jest niezdolna do samodzielnej egzystencji. Jak dla mnie ten dodatek może być przesyłany do DPS w całości a nie nawet 70% bo to oni zapewniają opiekę mojej mamie, ale ZUS całkowicie go zabiera
~Ismena

Napisano: 03 sie 2011, 13:52

Zus przekaże oczywiście 100% dodatku mamie , bo postępuje z pzrepisami ich obowiązującymi. Ale mamę obowiązuje opłacanie kosztu utrzymania w dps godnie z decyzją jaką ma i wówczas brakującą kwotę musi dopłacać na konto DPS. Niestety inneg rozwiązania nie ma.
~wera

Napisano: 18 sie 2011, 16:57

do Ismeny
Twoja mama została skierowana do DPS po tzw. nowych zasadach i należy się jej jak najbardziej dodatek pielęgnacyjny z ZUS. Skoro ma go do września br musi mama ponownie stanąć na komisję z ZUS aby dostać dodatek pielęgnacyjny (to już powinien załatwić DPS) lub mama powinna stanąć na Powiatowy Zespół d/s Orzekania o st niepełnosprawności i wówczs gdy dostanie znaczny stopień niepełnosprawności to będzie miała wypłacany zasiłek pielęgnacyjny z Miejskiego Ośrodka, z tym że kwota jest 153zł. więc korzystniej ponownie na komisję ZUS.
~MARIA

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x