przeniesienie mieszkańca na starych zasadach do innego dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 lip 2011, 15:11

Witam, jaka jest procedura jeżeli przenosicie mieszkańca do innego dps. Dodam, że jest to mieszkaniec na starych zasadach.
~ela

Napisano: 16 lip 2011, 20:49

kieruję wniosek do mojego pcpr z określeniem do którego dps chce iść mieszkaniec jak wszystko jest ok to pcpr nowego dps wydaje zgodę mojemu pcpr na zmianę decyzji umieszczającej w ich dps.
~mikka

Napisano: 18 lip 2011, 11:44

A który pcpr wydaje decyzje o odpłatności. Zgodnie z art. 155 ust. 3 ustawy o pomocy społcznej w stosunku do osób umieszczonych w dps przed 1 stycznia 2004 r. decyzje zmieniajace decyzje o odpłatność i o skierowaniu wydaje starosta właściwy ze względu na połozenie domu. Czy to oznacza, że obie decyzje wydaje starosta, na terenie którego leży dom do którego będziemy przenościć mieszkańca? Czy też starosta na terenie, którego leży dom w którym mieszka mieszkaniec?

~ela

Napisano: 18 lip 2011, 22:48

starosta na terenie którego leży dom gdzie trafił mieszkaniec po aktualizacji wywiadu.
~mikka

Napisano: 19 lip 2011, 15:55

Tak robiłam, ale SKO \"powzięło wątpliwości w kwestii właściwości miejscowej starosty\" uzasadniającwłaśnie art 155 ust. 3. Bądź tu teraz mądra.
~ela

Napisano: 19 lip 2011, 16:46

Uwielbiam SKO !!!
Nie rozumiem co to znaczy w tej kwestii \"wątpliwości\". Wydali decyzję z wątpliwością ? to jaką taka decyzja ma moc prawną jeżeli nie ma określonego jasno na białym co i jak ?

~Maciek

Napisano: 20 lip 2011, 13:46

Wydaliśmy ponownie decyzję i mieszkaniec ponownie się odwołał. Śmiszniejsze jest to, że mieszkaniec nie zgadza sie z wysokością ustalonej odpłatności a SKO do jego \"wątpliwości\" się nie odniosło. SKO to bardzo pomocna instytucja. Jestem ciekawa czy tym razem ich wątpliwości się skonkretyzują.
~ela

Napisano: 11 kwie 2024, 12:14

Postanowienie
Naczelnego Sądu Administracyjnego
z dnia 23 marca 2023 r.
I OW 177/22

Starosta właściwy dla domu, w którym aktualnie przebywa mieszkaniec, a nie domu, do którego ma być przeniesiony.
Ewa1983
Praktykant
Od: 03 kwie 2023, 13:27
Zajmuję się: PCPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x