Napisano: 20 lis 2011, 22:55
Witam serdecznie! Mam ogromną prośbą o udzielenie mi informacji, porady na poniższe pytanie. A mianowicie, czy jest możliwość rezygnacji z prawa do dodatku pielęgnacyjnego na rzecz zasiłku pielęgnacyjnego?Jestem pracownikiem DPS. Jeden pensjonariusz wraz z przyznaniem renty rodzinnej został uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego. W związku z tym, nie ma możliwości uzyskania prawa do zasiłku pielęgnacyjnego zgodnie z ustawą. Problem jest w tym, iż ta osoba nie opuszcza placówki, a informacje z ZUS wyraźnie mówią, iż jest uprawniony do dodatku, ale go nie pobiera ze względu na pobyt w placówce. Ale słowo uprawniony mówi samo za siebie. Chciałam zrezygnować z prawa do dodatku, ale ZUS w odpowiedzi napisał, że nie ma takiej możliwości. Ale zgodnie z jaką ustawą nie ma możliwości rezygnacji? Czym ZUS się kieruje? I dlaczego jedne osoby, które otrzymują rentę rodzinną i \"są uprawnione do dodatku pielęgnacyjnego, ale ze względu na pobyt w DPS nie otrzymują tego świadczenia\"mogły miec przyznany zasiłek, a ta jedna osoba nie? Podkreślę, iż wszystkie osoby o których tu myślę, są na tzw. starych zasadach. Bardzo proszę o pomoc.
marika