dodatek pielęgnacyjny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 20 lis 2011, 22:55

Witam serdecznie! Mam ogromną prośbą o udzielenie mi informacji, porady na poniższe pytanie. A mianowicie, czy jest możliwość rezygnacji z prawa do dodatku pielęgnacyjnego na rzecz zasiłku pielęgnacyjnego?Jestem pracownikiem DPS. Jeden pensjonariusz wraz z przyznaniem renty rodzinnej został uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego. W związku z tym, nie ma możliwości uzyskania prawa do zasiłku pielęgnacyjnego zgodnie z ustawą. Problem jest w tym, iż ta osoba nie opuszcza placówki, a informacje z ZUS wyraźnie mówią, iż jest uprawniony do dodatku, ale go nie pobiera ze względu na pobyt w placówce. Ale słowo uprawniony mówi samo za siebie. Chciałam zrezygnować z prawa do dodatku, ale ZUS w odpowiedzi napisał, że nie ma takiej możliwości. Ale zgodnie z jaką ustawą nie ma możliwości rezygnacji? Czym ZUS się kieruje? I dlaczego jedne osoby, które otrzymują rentę rodzinną i \"są uprawnione do dodatku pielęgnacyjnego, ale ze względu na pobyt w DPS nie otrzymują tego świadczenia\"mogły miec przyznany zasiłek, a ta jedna osoba nie? Podkreślę, iż wszystkie osoby o których tu myślę, są na tzw. starych zasadach. Bardzo proszę o pomoc.
marika
marika
Praktykant
Od: 20 lis 2011, 22:49
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2011, 23:05

W moim dps wszystkie osoby na tzw. starych zasadach pobierają zasiłek pielęgnacyjny. Co prawda nie obyło się bez problemów ze strony MOPS, ale jednak są one uprawnione do pobierania zasiłku pielęgnacyjnego i nic MOPS na to nie poradzi. Jeżeli MOPS odmawia przyznania zasiłku pielęgnacyjnego, trzeba się odwołać do kolegium powołując się na zapis w ustawie o pomocy społecznej, który mówi, że osoby przyjęte na tzw. starych zasadach nie są uprawnione do dodatku. Jeśli nie są uprawnione do dodatku przysługuje im zasiłek. :)
~Beti

Napisano: 22 lis 2011, 10:07

nasz OPS wypłaca zasiłki pielęgnacyjne dla mieszkańców DPS
~xxx

Napisano: 24 lis 2011, 18:57

Dziękuje ogromnie za odpowiedzi.Więc tak, u mnie również mieszkańcy pobierają zasiłki pielęgnacyjne i dość to sprawnie nam szło. Ale pojawiły się dwa przypadki, dwie osoby, którym MOPS nie może przyznać zasiłku ze względu na zapis ZUS,że te osoby są uprawnione do dodatku, a zgodnie z ustawą osoby uprawnione do dodatku nie mogą pobierać zasiłku. Odwoływałam się do końca do SKO i ciągle to samo. Bo istota zawarta jest w słowie uprawniony. Więc jeszcze miałam ogromną nadzieję, że opiekun prawny po prostu napisze rezygnację z prawa do dodatku i sprawa będzie oczywista. Niestety dostałam odmowną decyzję, iż nie ma możliwości rezygnacji z dodatku. Więc już nie wiem jak walczyć?Bo wiadomym jest, że te dwie osoby nigdy nie skorzystają z tego prawa do dodatku, a z prawa do zasiłku również nie będą mogli. I ciągle zadaje sobie pytanie, dlaczego te dwie osoby?Gdzie pojawił się błąd w zapisie? Już przestaje rozumieć.
~marika

Napisano: 25 lis 2011, 15:52

Jeżeli mieszkaniec nie otrzymuje dodatku pielęgnacyjnego (na starych zasadach) to nie jest z gruntu uprawniony. Byłby uprawniony gdyby nie był w DPS. W związku z tym że w DPS przebywa na starych zasadach to nie jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego. Skoro nie jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego to przysługuje mu zasiłek pielęgnacyjny. w tej sprawie nie musi wypowiadać się ZUS. Wystarczy jedynie żeby mieszkaniec otrzymał z ZUS zaświadczenie czy otrzymuje dodatek pielęgnacyjny. Zus powinien wydać zaświadczenie że taki mieszkaniec na dzień dzisiaejszy nie jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego, a skoro uważa inaczej to niech wypłaca dodatek.
~Dorota

Napisano: 25 lis 2011, 22:04

i o to Polska właśnie Palikot do roboty ujednolicić prawo i zlikwidować ZUS
~mikka

Napisano: 27 lis 2011, 15:02

Pani Doroto, a więc tak. Zaświadczenie ZUS przysłał o treści, że ta osoba jest uprawniona do dodatku pielęgnacyjnego, ale ze względu na pobyt w DPS tego świadczenia nie otrzymuje. Składając wniosek o zasiłek do MOPS, również zwrócił się z zapytaniem do ZUS jak wygląda sprawa z dodatkiem mojego podopiecznego i dla MOPS to była również informacja, że skoro jest uprawniony do dodatku nie może pobierać zasiłku. Po odwołaniu się na wszelakie sposoby do SKO, również podtrzymali decyzję MOPS, iż osobie uprawnionej do dodatku zasiłek nie przysługuje. Najlepsze w tym wszystkim jest to, iż nie posiadam w dokumentacji żadnej decyzji o uprawnieniu tej osoby do dodatku. Nie wiem jak to wygląda ze strony ZUS, co muszą a czego nie. W każdym bądź razie największy jest problem z tym słowem uprawniony, bo każdy może je interpretować na swój sposób. Nie wiem już gdzie i z jakim pismem mogę wystąpić. Co mogę jeszcze sprawdzić?
~marika

Napisano: 28 lis 2011, 13:42

Nawiązując po raz kolejny do mojego wątku, wg decyzji SKO, mój podopieczny w 2001 r. (Decyzja ZUS) miał przyznany dodatek pielęgnacyjny (chłopak na starych zasadach, przyznana renta rodzinna wraz z uprawnieniem do dodatku), który nie jest jedynie wypłacany z uwagi na przebywanie mojego podopiecznego w domu pomocy społecznej.
\" A zatem X w dalszym ciągu formalnie jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego, co bezpośrednio implikuje na prawidłowość podjętego przez organ I instancji rozstrzygnięcia, gdyż w sprawie zachodzi przesłanka określona w art. 16 ust. 6 ustawy o świadczeniach rodzinnych...\". Więc mój podopieczny ani nie ma szans na zasiłek jak i również na dodatek. Pozdrawiam
~marika

Napisano: 28 lis 2011, 15:18

osoby przebywające na tzw starych zasadach mają przyznany zasiłek pielęgnaycjny z MOPS . Jest tak i nasze mopsy w okolicy płacą.
~mirka

Napisano: 29 gru 2011, 9:59

Mam nadzieję, że sprawa jest już rozwiązana, jeśli nie to podaję przydatne do napisania pięknego odwołanie linki:

https://www.dps.pl/forum/viewtopic.php?t ... EAgnacyjne

https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... da97c.html
~Beti

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x