opiekun prawny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 17 lis 2011, 17:50

Ma pytanie: jeśli jestem opiekunem prawnym podopiecznego w DPS to należy się jakieś wynagrodzenie?
~Joasia

Napisano: 18 lis 2011, 10:16

Należy to nie jest adekwatne słowo. Może sąd przyznać \"wynagrodzenie\" ale zwykle trzeba to poprzeć uzasadnieniem, że sprawowanie opiekuna prawnego łączy się z ponoszeniem kosztów. O ile się nie mylę to zasądzoną dla opiekuna kwotę wypłaca OPS. W naszym DPS żaden opiekun prawny (a są nimi pracownicy) nie otrzymuje takiego wynagrodzenia.
~ala

Napisano: 20 lis 2011, 17:18

ok dzięki
~Joasia

Napisano: 20 lis 2011, 19:17

a w naszym prawie wszyscy po 50 dych za miesiąc
~mikka

Napisano: 20 lis 2011, 21:32

A w naszym wszyscy dostają po 300 zł. I wszyscy są zadowoleni, choć jeszcze nie wszyscy zostali ubezwłasnowolnieni. Pozdrawiam.
~jan

Napisano: 21 lis 2011, 16:53

A jesli dostajecie to pisaliście do sądu czy na jakiej podstawie otrzymujecie te pieniądze co bym musiała zrobic w tej sprawie bo jestem opiekunem prawnym 2 osób?
~joasia

Napisano: 21 lis 2011, 21:10

wniosek do swojego sądu rodzinnego.
~mikka

Napisano: 23 lis 2011, 20:50

mikka a mogłabys mi powiedzieć co napisać w takim wniosku??
~Joasia

Napisano: 23 lis 2011, 21:48

że zgodnie z ustawa mogę się ubiegać o takie wynagrodzenie, Chce je otrzymywać ze środków publicznych w wysokości przewidzianej przez ustawodawcę.
Dochód podopiecznej to...... po opłaceniu dps zostaje jej ...... Wniosek uzasadniam czasem który poświęcam na dokonanie zakupów. Wykorzystywaniem do tego prywatnego samochodu. Częste pobyty w szpitalu podopiecznej, gdzie muszę podejmować decyzje odnośnie jej leczenia są dla mnie dużym obciążeniem psychicznym. Traci na tym tez moja rodzina bo prywatny czas poświęcam podopiecznej itp.. I sąd daj 5 dych. żenada ale znam taki który dał 4 dychy.
~mikka

Napisano: 24 lis 2011, 21:20

ok podałabys mi artykuły na które się powołujesz?
~Joasia

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x