dodatek pielęgnacyjny-doliczać/nie doliczać - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 14 kwie 2016, 9:53

proszę o wypowiedzi na w/w temat
czy istnieje w prawie "wyższość" ustawy nad orzecznictwem ?

jak rozumiec cytat z uzasadnienia SKO "formalnie organy administracji publicznej nie są związane wykładnią zawartą w uchwałach NSA, jednakże de facto moc prawną uchwał NSA pośrednio wiąże organy administarcji publicznej w konkretnej sprawie sądowoadministracyjnej, poniewaz organ powinien uwzględnić, iż takie będzie stanowisko sądu administracyjnego w określonej kwestii prawnej"

Wielkanoc już minęła ale - co było pierwsze : jajko czy kura ?
aga1

Napisano: 14 kwie 2016, 11:21

dla nas wykładnią jest orzeczenie TK i doliczamy a SKO odlicza wylicza nowy dodatek i wszystko gra
zek1

Napisano: 14 kwie 2016, 12:22

no własnie, że nic u was nie gra skoro tak robicie.
powiem tak : trudno jest połapać się w całym tym gó@#$%e... z d.pielęgnacyjnym.
skoro tak, to trzeba zaprzęgnąć do tego wozu z g@#$nem zdrowy rozsądek.

Więc, w przypadku gdy decyzja przyznająca dodatek mieszkaniowy wyliczona jest z uwzględnieniem po stronie dochodów dodatku pielęgnacyjnego, a następnie taka decyzja jest uchylana przez SKO -- to moim zdaniem winno się wydawać tak decyzje, żeby ich SKO uchylać po prostu nie musiało.
Postępując w ten sposób doprowadzacie do sytuacji, w której tylko ci Wnioskodawcy którzy złożą odwołanie bedą mieli większy dodatek, a Ci co tego nie uczynią obejdą się ze smakiem... ( i mozecie sobie w tym miejscu gadać, że to już ich problem i takie tam inne pierdoły) ALE prawda jest taka, że dodatki pielęgnacyjne wypłacane są na rzecz ludzi po 75 roku życia. Więc jest tak, że kopiecie po kostkach ludzi starszych i schorowanych, którzy się w tym całym gównie nie odnajdują z uwagi na radosną twórczość sądów i sejmu :oops:
Poza tym jest to zazwyczaj grupa osób, która tej pomocy najbardziej potrzebuje bo utrzymuje się z żenująco niskich emerytur
brodafix

Napisano: 14 kwie 2016, 12:47

brodafix zastanawiam się czy jesteś panem wójtem i plebanem w jednej osobie czy masz kogoś nad sobą
bo ja mam naczelnika, który podejmuje decyzje a to co ja myślę to nie ma wpływu na te decyzje ( no może nie we wszystkich przypadkach ale w tym na pewno)
zek1

Napisano: 14 kwie 2016, 12:58

BRAWO !!! brodafix, popieram w całości :)
tekla

Napisano: 14 kwie 2016, 15:01

brodafix zastanawiam się czy jesteś panem wójtem i plebanem w jednej osobie czy masz kogoś nad sobą
bo ja mam naczelnika, który podejmuje decyzje a to co ja myślę to nie ma wpływu na te decyzje ( no może nie we wszystkich przypadkach ale w tym na pewno)
weź się więc i pójdź do tego swojego naczelnika i mu wyłóż jak chłopu na miedzy jak się sprawy mają (ja tak zrobiłem i od tej pory nie liczymy dodatku pielęgnacyjnego do dochodów)
brodafix

Napisano: 14 kwie 2016, 15:09

jak cie oleje (co może się zdarzyć ;) ) to znak , że jest idiotą, któremu nie warto poświęcać więcej swojego cennego czasu , ALE!
przynajmniej bedziesz miał spokojne sumienie, że zrobiłeś wszystko co w twojej mocy żeby cokolwiek zmienić
no a jak go przekonasz -- to satysfakcja :D
brodafix

Napisano: 14 kwie 2016, 20:59

brodafix pisze: wyłóż jak chłopu na miedzy jak się sprawy mają (ja tak zrobiłem i od tej pory nie liczymy dodatku pielęgnacyjnego do dochodów)
A może wytłumaczyć trzeba komuś, że dodatki zaliczać? Wszak tak to wyraźnie wynika z przepisu prawa. Zaś urzędnik musi przepisy stosować i z tego go rozliczają.
Co innego sądy. Jak powszechnie wiadomo robią co chcą i nikt ich nie rozliczy (stąd z resztą mamy cały problem :( ).

Odrzucam argument o biednych emerytach, to jest jedynie demagogia (nota bene głównie na potrzeby wyborów parlamentarnych). Prawda jest taka, że średni dochód na osobę w gospodarstwie emeryckim jest WIĘKSZY (!) niż w gospodarstwie osób młodszych.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2016, 8:23

Prawda jest taka, że średni dochód na osobę w gospodarstwie emeryckim jest WIĘKSZY (!) niż w gospodarstwie osób młodszych.

i to zdaniem PCW jest jakiś argument w sprawie? bo moim zdaniem jeśli nawet jest! to jest i tak na żenująco-podle niskim poziomie...
Odrzucam argument o biednych emerytach, to jest jedynie demagogia (nota bene głównie na potrzeby wyborów parlamentarnych).
po w/w wpisie mam nieodparte wrażenie, że PCW pisze do nas z Niemiec, wszak u sąsiadów emerytury rzeczywiście spore...
A może wytłumaczyć trzeba komuś, że dodatki zaliczać? Wszak tak to wyraźnie wynika z przepisu prawa. Zaś urzędnik musi przepisy stosować i z tego go rozliczają.
wynika? :D to w zależności chyba od tego kto te przepisy interpretuje ( w tym akurat przypadku widać to jak na dłoni)
brodafix

Napisano: 15 kwie 2016, 8:33

jak rozumiec cytat z uzasadnienia SKO "formalnie organy administracji publicznej nie są związane wykładnią zawartą w uchwałach NSA, jednakże de facto moc prawną uchwał NSA pośrednio wiąże organy administarcji publicznej w konkretnej sprawie sądowoadministracyjnej, poniewaz organ powinien uwzględnić, iż takie będzie stanowisko sądu administracyjnego w określonej kwestii prawnej"
co z tego zrozumiał PCW?
brodafix

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x