co - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 kwie 2016, 14:59

mam pytanko ,lokator mieszka w budynku prywatnym,piec znajduje się w piwnicy i mieszkanie ogrzewane jest z tego pieca zarówno lokatora jak i właściciela, czy jest co, jeżeli jest to doliczam do wydatków opłatę za co i czy do dodatku ma co czy ryczałt. Z góry dziękuję
aleksia

Napisano: 14 kwie 2016, 20:45

Proponuję (nie od dziś) taką analizę: CO wnioskodawca naprawdę kupuje? Energię (liczoną zwykle w jednostkach energii lub na m²), czy jedynie surowce (gaz, węgiel, drewno...) do wytworzenia tej energii.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2016, 9:34

PCW nie zgodzę się z taką analizą, gdyż nie daje prawidłowej odpowiedzi.

A co jeśli wnioskodawca kupuje - Energię (liczoną w jednostkach energii lub na m²) – wówczas nie ma liczonego ryczałtu.
Następnie ten wnioskodawca ma odłączone dostarczanie energii cieplnej do mieszkania za zadłużenie i zaczyna ogrzewać sobie mieszkanie na prąd lub wstawi sobie jakiś inny piecyk i będzie w nim palił surowcami. To co? Wówczas będziemy mu naliczać ryczałt?
Za jakiś czas ureguluje zadłużenie i znowu zacznie kupować - Energię (liczoną w jednostkach energii lub na m²) To co? Wówczas znowu nie wliczamy mu ryczałtu?

To raczej nie taka analiza.

Przy wyliczeniu ryczałtów bierze się pod uwagę czy do danego budynku, w którym znajduje się lokal mieszkalny, doprowadzona jest instalacja CO z zewnątrz np. z jakiegoś zakładu grzewczego. Jeśli tak, to wówczas nie liczymy ryczałtu.
A jeśli budynek, w którym znajduje się lokal mieszkalny, nie ma doprowadzonej instalacji CO z zewnątrz, to wówczas liczymy ryczałt.

aleksia pisze:mam pytanko ,lokator mieszka w budynku prywatnym,piec znajduje się w piwnicy i mieszkanie ogrzewane jest z tego pieca zarówno lokatora jak i właściciela, czy jest co, jeżeli jest to doliczam do wydatków opłatę za co i czy do dodatku ma co czy ryczałt. Z góry dziękuję
W sytuacji jak i lokatora tak i u właściciela przy wyliczaniu dodatku mieszkaniowego nie należy liczyć opłat za ogrzewanie tylko należy liczyć ryczałt, ponieważ do budynku nie jest doprowadzona instalacja CO z zewnątrz, np. z kotłowni miejskiej.

Taka sama sytuacja jest dla centralnie ciepłej wody czy instalacji gazu przewodowego.
Nie liczymy ryczałtu jeśli do budynku, w którym znajduje się lokal mieszkalny, jest doprowadzona z zewnątrz instalacja doprowadzającą już ciepłą wodę czy gaz.
Jeśli w budynku nie ma takiej instalacji z zewnątrz wówczas liczymy ryczałt.
JolaDM

Napisano: 18 kwie 2016, 14:56

a jak liczyć stawkę gminną Mam Zarządzenie Burmistrza,że za co uważamy energię cieplną dostarczana z ciepłowni i kotłowni lokalnych oraz etażowego ogrzewania gazowego.W tym przypadku co pisałam do stawki czynszu liczyć co czy nie i czy doliczyć za ogrzewanie kwotę jaką płaci właścicielowi czyli do wydatków za mieszkanie bo to on ogrzewa to jego mieszkanie ze swojego pieca znajdującego się w piwnicy. Liczyć to jako kotłownię lokalną?
aleksia

Napisano: 18 kwie 2016, 20:51

Według mojego sposobu oceny: człowiek kupuje gotową energię cieplną, (a nie surowce), więc zaliczamy wydatki na c.o.

A teraz oddaję głos oponentce... ;)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 8:51

PCW pisze:Według mojego sposobu oceny: człowiek kupuje gotową energię cieplną, (a nie surowce), więc zaliczamy wydatki na c.o.
PCW wg twojej analizy, jeśli przyjdzie właściciel domu jednorodzinnego i powie, że ma w piwnicy piec CO i że płaci sąsiadowi za dostarczanie mu CO, bo sąsiad przychodzi i zajmuje się ogrzewaniem jego domu, czyli kupuje surowce, pali mu w piecu, a sam w tej kwestii nie robi nic tylko płaci sąsiadowi, to w tej sytuacji policzysz koszty ogrzewania a nie ryczałt?

Art 6 ust. 7 ustawy o DM mówi, że „jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.”

PCW czyli wg ciebie odpowiedź dla aleksia będzie, że dla lokatora w pkt 7 wniosku na DM ma być zaznaczone - jest CO i do wydatków liczymy opłaty za CO, a nie liczymy ryczałtu,
a jak przyjdzie właściciel z wnioskiem na DM i pkt 7 we wniosku ma być zaznaczone brak CO i właścicielowi liczymy ryczałt.
Czy tak?
A co jak właściciel powie, że sąsiadowi płaci za zajmowanie się ogrzewaniem jego domu, tak jak przedstawiłam powyżej sytuację? To nie policzymy mu ryczałtu tylko wliczymy wydatki za CO?

Ustawa wyraźnie mówi o źródle z zewnątrz dostarczanego CO, centralnie ciepłej wody i instalacji gazu przewodowego.

A więc jak i lokatorowi tak i właścicielowi powinniśmy liczyć ryczałt, a nie opłaty za ogrzewanie, bo brak jest CO z zewnętrznego źródła, czyli z jakiegoś zakładu grzewczego.
JolaDM

Napisano: 20 kwie 2016, 20:32

Kochani. Nie pasuje Wam cały mój schemat czy tylko kawałek? No to trudno.

jeśli chodzi o związek między zaznaczeniem a sposobem obliczeń, to powiem tak: ma być dobrze naliczone niezależnie od tego, co zaznaczono we wniosku.

PS.
Jeśli przyjdzie wspomniany właściciel domu i powie, że płaci sąsiadowi za dostarczanie mu CO, to...
— ja zgadzam się, zdecydowanie, by zaliczyć mu to c.o., a nie liczyć ryczałtu na ten cel.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem