dodatek pielegnacyjny i skł. zdrowotna z pup
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dodatek pielegnacyjny i skł. zdrowotna z pup
1 Czy dodatek pielęgnacyjny przyznawany emerytom z ZUS należy liczyć do dochodu oraz moje drugie pytanie
2 czy składkę zdrowotną należy wliczać do dochodu jeśli osoba jest zarejestrowana w urzędzie pracy a nie pobiera żadnego zasiłku ?
za odpowiedzi będę bardzo wdzięczna ,Dziękuję
2 czy składkę zdrowotną należy wliczać do dochodu jeśli osoba jest zarejestrowana w urzędzie pracy a nie pobiera żadnego zasiłku ?
za odpowiedzi będę bardzo wdzięczna ,Dziękuję
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dodatek pielegnacyjny i skł. zdrowotna z pup
ad. 1. Tak.*
ad. 2. Tak.
*) poczytaj, proszę, na forum na ten temat. Zgodnie z ustawą dodatek liczymy, ale wiele z nas nie liczy.
ad. 2. Tak.
*) poczytaj, proszę, na forum na ten temat. Zgodnie z ustawą dodatek liczymy, ale wiele z nas nie liczy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Kontakt:
to nic, że wliczając d.pielęgnacyjny bijesz w zasadzie w najbiedniejszych emerytów ...(można powiedzieć ,że w tym miejscu przepisy w/w pożal się Boże ustawy przeczą same sobie
) a w zasadzie jedynym argumentem "baranów u koryta" jest ten , że budżet by tego nie udźwigną
natomiast jak najbardziej budżet jest w stanie wytrzymać 500+ i wiele więcej...
wnioski niech sobie każdy wyciągnie sam
ps. Komu przysługuje d. pielęgnacyjny
W myśl ustawy o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych z dnia 17 grudnia 1998 r. dodatek pielęgnacyjny przysługuje wyłącznie osobom, które są uprawnione do świadczeń emerytalno-rentowych i dodatkowo spełniają jeden z poniższych warunków:
- ukończyły 75 lat,
- nie ukończyły 75 lat, jednakże zostały uznane za całkowicie niezdolne do pracy oraz samodzielnej egzystencji (orzeczenie takie wydaje lekarz orzecznik ZUS).
nie dość, że taki emeryt ma za przeproszeniem ch@#%$%^wą emeryturę to mu jeszcze damy mniejszy dodatek
;-)
więc sokoro jest tyle samo głosów za co i przeciw (w samym orzecznictwie) to ja jestem to w stanie wybronić przy każdej kontroli jako koronny argument podając ten , który przyświecał tym którzy tego gniota tworzyli .
pozdrowienia

ps. Komu przysługuje d. pielęgnacyjny
W myśl ustawy o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych z dnia 17 grudnia 1998 r. dodatek pielęgnacyjny przysługuje wyłącznie osobom, które są uprawnione do świadczeń emerytalno-rentowych i dodatkowo spełniają jeden z poniższych warunków:
- ukończyły 75 lat,
- nie ukończyły 75 lat, jednakże zostały uznane za całkowicie niezdolne do pracy oraz samodzielnej egzystencji (orzeczenie takie wydaje lekarz orzecznik ZUS).
Należy zaznaczyć, że przez całkowitą niezdolność do pracy należy rozumieć niezdolność do jakiejkolwiek pracy.Do przyznania dodatku, niezbędne jest zatem łączne wystąpienie: całkowitej niezdolności do pracy i niezdolności do samodzielnej egzystencji.
nie dość, że taki emeryt ma za przeproszeniem ch@#%$%^wą emeryturę to mu jeszcze damy mniejszy dodatek

więc sokoro jest tyle samo głosów za co i przeciw (w samym orzecznictwie) to ja jestem to w stanie wybronić przy każdej kontroli jako koronny argument podając ten , który przyświecał tym którzy tego gniota tworzyli .
pozdrowienia
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Przestałam zaliczać dodatek pielęgnacyjny po tym jak SKO notorycznie uchylalo decyzje powołując się na uchwałę 7 sędziów NSA ...
Dodatkowo decyzja dyrektora i opinia radcy prawnego dopełnia formalności. Nie liczę wiec tego świadczenia i myślę ze to dobre rozwiązanie dla osob starszych, schorowanych i mających zazwyczaj niskie renty/ emerytury.
Dodatkowo decyzja dyrektora i opinia radcy prawnego dopełnia formalności. Nie liczę wiec tego świadczenia i myślę ze to dobre rozwiązanie dla osob starszych, schorowanych i mających zazwyczaj niskie renty/ emerytury.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
no właśnie to jest bardzo ciekawe, że organy kontrolujące "bardziej łaskawe" niż te na samym dole...
to jest wręcz pewnego rodzaju prawidłowość, która powinna dawać do myślenia...
są ludzie , którzy jakby mogli to i by spod siebie zjedli ..
to jest wręcz pewnego rodzaju prawidłowość, która powinna dawać do myślenia...
są ludzie , którzy jakby mogli to i by spod siebie zjedli ..
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ale my tu nie jesteśmy od niesienia miłosierdzia. Mamy przepisy, ustawę. A najbiedniejsi emeryci to akurat ci, co dodatku pielęgnacyjnego nie mają.brodafix pisze:to nic, że wliczając d.pielęgnacyjny bijesz w zasadzie w najbiedniejszych emerytów ...(można powiedzieć ,że w tym miejscu przepisy w/w pożal się Boże ustawy przeczą same sobie) a w zasadzie jedynym argumentem "baranów u koryta" jest ten , że budżet by tego nie udźwigną
![]()
Zgadzam się z tym, że niechęć do ustawowego wykluczenia dodatku pielęgnacyjnego z liczenia go do dochodu zawsze była argumentowana tym, że budżety tego nie udźwigną. Po czym nagle zaczęły dźwigać tysiąckrotnie większe obciążenia. Uogólniam, bo pieniądze na dodatki to pieniądze gminy, czyli z innej "parafii".
-
- Podinspektor
- Kontakt:
będziemy się teraz licytować, który emeryt biedniejszy ? emerytura jednych jak i drugich dupy, że tak powiem nie urywa...A najbiedniejsi emeryci to akurat ci, co dodatku pielęgnacyjnego nie mają.
Ale my tu nie jesteśmy od niesienia miłosierdzia. Mamy przepisy, ustawę.
robotem też nie mam zamiaru być..

moim zdaniem jest tak, że jeżeli ktoś jest ślepy, pomimo odmiennych decyzji "swojego SKO" to taki ktoś powinien pracować najlepiej jako powiedzmy komornik

słabego zawsze najłatwiej kopnąć
miłego dnia wszystkim
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Proszę mnie nie obrażać. Nie jestem bezduszna, lecz trzymam się przepisów. Można by mi za to przypisać nawet parę komplementów, a nie że robot (robocica?) i to jeszcze bez duszy.
Zaś pisanie o kopaniu słabego jest obraźliwe i żenujące.

Zaś pisanie o kopaniu słabego jest obraźliwe i żenujące.
Oprócz dodatek pielegnacyjny i skł. zdrowotna z pup - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Toaleta poza lokalem mieszkalnym
Czy wliczam do dochodu świadczenie na pokrycie kosztów utrzy
Sprzedaż mieszkania- dochód?
Proszę o pomoc w sprawdzeniu wyliczenia dodatku
Gospodarstwo rolne - czy wliczamy ?
Bardzo proszę o sprawdzenie dodatku mieszkaniowego
podstawa prawna w dodatkach mieszkaniowych
kwota najnizszej emerytury i renty
Brak przychodu opłacone składki
Pomocy przy czynszu za wynajem dom prywatny
Wypłata dodatku mieszkaniowego
Czy wliczać do dodatku mieszkaniowego?
Zgon wnioskodawcy i co dalej...?
opłata stała c.w.u (najem w TBS)
Dodatek mieszkaniowy. Uchylać czy może nie?
HELP ! niezgłoszenie zm. składu rodziny, przekroczenie pow.