Dodatek pielegnacyjny zwrot od świadczeniobiorcy
-
- Referent
- Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.
- Kontakt:
Dodatek pielegnacyjny zwrot od świadczeniobiorcy
Pani od września 2018 r. ma przyznany dodatek pielęgnacyjny. Do stycznia 2019 r. pobierała cały czas zasiłek pielęgnacyjny, w lutym sama wystąpiłam do ZUS z zapytaniem czy Pani pobiera dodatek. Zrobiłam uchylenie, teraz chciałam pisać pismo do ZUS aby potrącali z emerytury. Dziś Pani zgłosiła się do nas, bo chcę sama dokonać zwrotu za okres kiedy pobierała zasiłek i dodatek, ponieważ chcę mieć z głowy i żeby ZUS jej nie potrącał. Myślę, że ok, może zwrócić sama skoro chcę, ważne, że jest zwrócone, ale co z odsetkami? Czy powinnam policzyć? Jakby ZUS potrącał, to przecież bez odsetek. Kazałam Pani zwrócić tylko kwotę główną, ale nie wiem teraz sama czy dobrze zrobiłam.
Co myślicie ?
Co myślicie ?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Dodatek pielegnacyjny zwrot od świadczeniobiorcy
Jak zgodziłaś się aby Pani sama zwróciła to powinnaś powinnaś wydać decyzję o NP i naliczyć odsetki.
-
- Referent
- Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.
- Kontakt:
Ktoś jeszcze się wypowie ? Ok dziękuje
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
zrobiłam tak jak Szarak
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja bym miał jednak wątpliwości. Skoro mamy przepis, który mówi o sytuacji z dodatkiem pielęgnacyjnym, to nie możemy zastosować zamiennie innego przepisu. Chociażby dlatego, że nie zawsze w takich przypadkach wystąpią przesłanki z art. 30...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Zgadzam się z tobą. Zawsze jest opcja zwrotu Pani tych pieniędzy i wysłać pismo do ZUS. Wtedy nie ma odsetek i zabawy w decyzje o NP.noteev pisze:Ja bym miał jednak wątpliwości. Skoro mamy przepis, który mówi o sytuacji z dodatkiem pielęgnacyjnym, to nie możemy zastosować zamiennie innego przepisu. Chociażby dlatego, że nie zawsze w takich przypadkach wystąpią przesłanki z art. 30...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
moim zdaniem to prawidłowo byłoby za okres do otrzymania decyzji z zus wystosować pismo do ZUS i od nich żądać zwrotu bez odsetek, a od momentu kiedy strona otrzymała decyzję zrobić zwrot z odsetkaminoteev pisze:Ja bym miał jednak wątpliwości. Skoro mamy przepis, który mówi o sytuacji z dodatkiem pielęgnacyjnym, to nie możemy zastosować zamiennie innego przepisu. Chociażby dlatego, że nie zawsze w takich przypadkach wystąpią przesłanki z art. 30...
tylko skoro babcia nie chce mieć nic potrącane a chce wszystko spłacić to dlaczego na siłę ją uszczęśliwiać
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No ale właśnie o to chodzi, że babcia nie może sobie wybierać, bo ustawa nie daje jej takiego uprawnienia. Poza tym, jak słusznie zauważono, byłby problem z odsetkami...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- Weles
- Stażysta
- Zajmuję się: byle czym
- Kontakt:
nikt nie zabroni osobie zwrócić. Jak przyjdzie sama i zwróci, przyjmujemy, pismo do ZUS i zapominamy o sprawie
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Dla mnie to ma znaczenie bo jak ZUS mi wpłaca to ja pod to mam pisma i przelew z ZUS. Jak strona mi zwraca to mam na przelewie dane osoby a pod to papieru nie mam i powinienem się bawić w NP aby ten papier wytworzyć.Weles pisze:nikt nie zabroni osobie zwrócić. Jak przyjdzie sama i zwróci, przyjmujemy, pismo do ZUS i zapominamy o sprawie
Oprócz Dodatek pielegnacyjny zwrot od świadczeniobiorcy - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
jaki art,. ustawy bądź rozpaorządzenai
Wniosek na ZP - rodzina kierownika GOPS
jak to będzie? dotyczy nazwiska dziecka
brak świadectwa pracy do utraty dochodu
Pani pobiera SZo, teraz chce ŚP
świadczenie "mama 4+" a ZDO
dochód uzyskany a moment pierwszej wypłaty
specjalny zasiłek opiekunczy a składka zdrowotna
odwołanie od decyzji w zakresie dodatku
Jak wprowadzić zwrot do systemu?
Decyzja - rozłożenie na raty
Czy wysłać stronie zawiadomienie o wszczęciu postępowania
przyznać/nie przyznać?? ktoś doradzi?
SZO wnuczka na babcię - dzieci żyją
Bardzo proszę o pomoc - uchylić SZO, przyznać ŚP.
Osoba pobiera SZO i jednocześnie składa o ŚP