przyznać/nie przyznać?? ktoś doradzi?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/SW/DS
- Kontakt:
przyznać/nie przyznać?? ktoś doradzi?
Mam wątpliwości... Pan w konkubinacie, wychowują wspólne swoje dziecko, złożył o ZR i ŚW na dziecko z poprzedniego związku (rozwiedziony), na które do nadal jest zobowiązany wyrokiem, by płacić alimenty. Sąd postanowieniem przywrócił mu władzę rodzicielską i ustalił, że miejscem zamieszkania dziecka będzie miejsce zamieszkania ojca, stąd wnioski. Wszystko prawomocne. Można przyznać ZR czy nie?! Zdania są podzielone...
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: przyznać/nie przyznać?? ktoś doradzi?
Miałem taką sytuację i uznałem, że jest uprawniony o ZR ale jak doliczyłem alimenty dziecka za 2017 r. a on nie miał wpłat/przelewów bankowych aby mu to odliczyć od dochodu, to wyszło mi przekroczenie dochodu. Sprawa trafiła do SKO i utrzymało.
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
możnaZiomka pisze:Mam wątpliwości... Pan w konkubinacie, wychowują wspólne swoje dziecko, złożył o ZR i ŚW na dziecko z poprzedniego związku (rozwiedziony), na które do nadal jest zobowiązany wyrokiem, by płacić alimenty. Sąd postanowieniem przywrócił mu władzę rodzicielską i ustalił, że miejscem zamieszkania dziecka będzie miejsce zamieszkania ojca, stąd wnioski. Wszystko prawomocne. Można przyznać ZR czy nie?! Zdania są podzielone...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
-
- Referent
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Czy oprócz postanowienia o umieszczeniu dzieci przy ojcu, od matki zasądzono również alimenty? Jesli tak to śmiało przyznać.
Ja bym do dochodu nie liczyła alimentów z 2017 bo to nie jest dochód dziecka, ale matki, która je wtedy pobrała.
Ja bym do dochodu nie liczyła alimentów z 2017 bo to nie jest dochód dziecka, ale matki, która je wtedy pobrała.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
"bo to nie jest dochód dziecka, ale matki, która je wtedy pobrała." No właśnie to jest dochód dziecka i nikogo innego.
Oprócz przyznać/nie przyznać?? ktoś doradzi? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
świadczenie "mama 4+" a ZDO
dochód uzyskany a moment pierwszej wypłaty
specjalny zasiłek opiekunczy a składka zdrowotna
Dodatek pielegnacyjny zwrot od świadczeniobiorcy
odwołanie od decyzji w zakresie dodatku
Jak wprowadzić zwrot do systemu?
Decyzja - rozłożenie na raty
Czy wysłać stronie zawiadomienie o wszczęciu postępowania
SZO wnuczka na babcię - dzieci żyją
Bardzo proszę o pomoc - uchylić SZO, przyznać ŚP.
Osoba pobiera SZO i jednocześnie składa o ŚP
rodzina zastępcza alimenty a dochód
specjalny zasiłek opiekuńczy
Brak tytułu wykonawczego, termin 3 m-cy. Pomóżcie.
stypendia z pefronu czy liczyć
Świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek dla bezrobotnych