dodatek podwyższony

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
justkopa
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: dodatek podwyższony

Post autor: justkopa »

Dostałam dostęp do CEEB i sprawdzam ich sama
[/quote]

W jaki sposób udostępniono Ci CEEB? Jesteś urzędzie czy ops?
[/quote]

Ponawiam pytanie
justkopa
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: justkopa »

a co w przypadku jeśli osoba zaznaczy o podwyższony a okaże się że:
1. nie ma wpisu do ewidencji
2. w dniu złożenia wniosku o DO złożył deklaracje o wpis
werka95
Stażysta
Zajmuję się: FA,ŚW
Kontakt:

Post autor: werka95 »

czyli wystarczy, że piec jest zgłoszony do ewidencji nie ważne czym jest w nim palone?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

ta, jak palisz śmieciami w kopciuchu to też dostaniesz podwyższony :lol:
Zosia15
Starszy referent
Zajmuję się: Zr, sw
Kontakt:

Post autor: Zosia15 »

Jeśli w 1 domu mieszkają 2 rodziny to każda z nich może się starać o podwyższony dodatek???
pawel.w
Starszy referent
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
Kontakt:

Post autor: pawel.w »

Stosując art. 2 ust. 6 ustawy, który mówi komu należy się wyższy dodatek to mam teraz wątpliwości.
Dodatek osłonowy, w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, itd... jest podwyższony.

Definicja gospodarstwa domowego jest podana we wniosku o dodatek osłonowy pkt.2
Powyższy art. mówi nam że jeżeli źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego (a nie domu) jest kocioł na paliwo stałe, itd. to należy się podwyższony dodatek.

To w takim przypadku jeżeli w budynku zamieszkuję 2-3 rodziny a źródło ogrzewania zostało wpisane do CEEB to każdej z tych rodzin należy podwyższony dodatek ?

Jak uważacie ?
werka95
Stażysta
Zajmuję się: FA,ŚW
Kontakt:

Post autor: werka95 »

jak miło zapytać o coś na forum i dostać zgryźliwą odpowiedź. Pytam, bo już każdy pisze co innego.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

przepraszam, nie miało w tym być złośliwości. Miała być żartobliwa odpowiedź, że ma być zgłoszony piec na paliwo stałe w ewidencji, a co do tego pieca ludziki wrzucają nie ma znaczenia.

Gdzieś czytałem, że popularnym paliwem stałym są np. stare szmaty unurzane w zużytym oleju silnikowym...
natsan
Stażysta
Zajmuję się: ŚR, FA
Kontakt:

Post autor: natsan »

ja uważam, że aby otrzymać wyższy dodatek to muszą być spełnione łącznie warunki: 1. głownie źródło ogrzewania piec na paliwo stałe, kocioł, kominek... 2. zasilane węglem lub paliwem węglopochodny, 3. wpisane do CEEB tak jest w ustawie.
I może ktoś zadeklaruje, że ma kocioł na paliwo stałe ale pali pelletem to wtedy nie przysługuje moim zdaniem. W deklaracji jak się składa to przy tych rodzajach ogrzewania trzeba wybrać czym palone
madziun506
Stażysta
Zajmuję się: św/ZR/ST
Kontakt:

Post autor: madziun506 »

natsan pisze: 12 sty 2022, 12:40 ja uważam, że aby otrzymać wyższy dodatek to muszą być spełnione łącznie warunki: 1. głownie źródło ogrzewania piec na paliwo stałe, kocioł, kominek... 2. zasilane węglem lub paliwem węglopochodny, 3. wpisane do CEEB tak jest w ustawie.
I może ktoś zadeklaruje, że ma kocioł na paliwo stałe ale pali pelletem to wtedy nie przysługuje moim zdaniem. W deklaracji jak się składa to przy tych rodzajach ogrzewania trzeba wybrać czym palone
Pellet jest paliwem stałym(węgiel kamienny, koks, drewno i pellet to paliwa stałe)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2022, 15:27 przez madziun506, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ