dodatek podwyższony
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dodatek podwyższony
Dostałam dostęp do CEEB i sprawdzam ich sama
[/quote]
W jaki sposób udostępniono Ci CEEB? Jesteś urzędzie czy ops?
[/quote]
Ponawiam pytanie
[/quote]
W jaki sposób udostępniono Ci CEEB? Jesteś urzędzie czy ops?
[/quote]
Ponawiam pytanie
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a co w przypadku jeśli osoba zaznaczy o podwyższony a okaże się że:
1. nie ma wpisu do ewidencji
2. w dniu złożenia wniosku o DO złożył deklaracje o wpis
1. nie ma wpisu do ewidencji
2. w dniu złożenia wniosku o DO złożył deklaracje o wpis
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA,ŚW
- Kontakt:
czyli wystarczy, że piec jest zgłoszony do ewidencji nie ważne czym jest w nim palone?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
ta, jak palisz śmieciami w kopciuchu to też dostaniesz podwyższony 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Zr, sw
- Kontakt:
Jeśli w 1 domu mieszkają 2 rodziny to każda z nich może się starać o podwyższony dodatek???
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
- Kontakt:
Stosując art. 2 ust. 6 ustawy, który mówi komu należy się wyższy dodatek to mam teraz wątpliwości.
Dodatek osłonowy, w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, itd... jest podwyższony.
Definicja gospodarstwa domowego jest podana we wniosku o dodatek osłonowy pkt.2
Powyższy art. mówi nam że jeżeli źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego (a nie domu) jest kocioł na paliwo stałe, itd. to należy się podwyższony dodatek.
To w takim przypadku jeżeli w budynku zamieszkuję 2-3 rodziny a źródło ogrzewania zostało wpisane do CEEB to każdej z tych rodzin należy podwyższony dodatek ?
Jak uważacie ?
Dodatek osłonowy, w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, itd... jest podwyższony.
Definicja gospodarstwa domowego jest podana we wniosku o dodatek osłonowy pkt.2
Powyższy art. mówi nam że jeżeli źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego (a nie domu) jest kocioł na paliwo stałe, itd. to należy się podwyższony dodatek.
To w takim przypadku jeżeli w budynku zamieszkuję 2-3 rodziny a źródło ogrzewania zostało wpisane do CEEB to każdej z tych rodzin należy podwyższony dodatek ?
Jak uważacie ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA,ŚW
- Kontakt:
jak miło zapytać o coś na forum i dostać zgryźliwą odpowiedź. Pytam, bo już każdy pisze co innego.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
przepraszam, nie miało w tym być złośliwości. Miała być żartobliwa odpowiedź, że ma być zgłoszony piec na paliwo stałe w ewidencji, a co do tego pieca ludziki wrzucają nie ma znaczenia.
Gdzieś czytałem, że popularnym paliwem stałym są np. stare szmaty unurzane w zużytym oleju silnikowym...
Gdzieś czytałem, że popularnym paliwem stałym są np. stare szmaty unurzane w zużytym oleju silnikowym...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
ja uważam, że aby otrzymać wyższy dodatek to muszą być spełnione łącznie warunki: 1. głownie źródło ogrzewania piec na paliwo stałe, kocioł, kominek... 2. zasilane węglem lub paliwem węglopochodny, 3. wpisane do CEEB tak jest w ustawie.
I może ktoś zadeklaruje, że ma kocioł na paliwo stałe ale pali pelletem to wtedy nie przysługuje moim zdaniem. W deklaracji jak się składa to przy tych rodzajach ogrzewania trzeba wybrać czym palone
I może ktoś zadeklaruje, że ma kocioł na paliwo stałe ale pali pelletem to wtedy nie przysługuje moim zdaniem. W deklaracji jak się składa to przy tych rodzajach ogrzewania trzeba wybrać czym palone
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św/ZR/ST
- Kontakt:
Pellet jest paliwem stałym(węgiel kamienny, koks, drewno i pellet to paliwa stałe)natsan pisze: 12 sty 2022, 12:40 ja uważam, że aby otrzymać wyższy dodatek to muszą być spełnione łącznie warunki: 1. głownie źródło ogrzewania piec na paliwo stałe, kocioł, kominek... 2. zasilane węglem lub paliwem węglopochodny, 3. wpisane do CEEB tak jest w ustawie.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2022, 15:27 przez madziun506, łącznie zmieniany 1 raz.
Oprócz dodatek podwyższony - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
informacja o przyznaniu
skład rodziny
Pytanie - dodatek osłonowy
czy dodatek osłonowy podlega koordynacji?
Przekazanie wniosku, który wpłynął ePuapem do organu właściwego
Rozliczenie z Urzędem Skarbowym
spółdzielnia mieszkaniowa
Co z tym wpisem do CEEB
Alimenty odejmowane od dochodu?
wzór informacji
gospodarstwo rolne
pompa ciepła
RODO a ustawa o dodatku osłonowym
13-ta emerytura do odliczenia netto za 2020
czy wiecie jakie pieniądze za obsługę .......
Pochwalcie się, kto u Was otrzymał zaszczyt realizacji tego...