dodatek solidarnościowy, a dochód nieopodatkowany
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
dodatek solidarnościowy, a dochód nieopodatkowany
czy dodatek solidarnościowy wypłacony w przez ZUS w 2020 r. wykazujemy na okres zasiłkowy 2021/2022 na załączniku o dochodach nieopodatkowanych? Nie znalazłam takiego dodatku w słowniczku, a osoba nie ma z tego tytułu też PITu i nie rozliczyła się w Urzędzie Skarbowym. Wiem, że dodatek solidarnościowy jest dochodem utraconym i uzyskanym ale czy powinniśmy go gdzieś wykazać przy przeliczaniu dochodów za 2020 rok?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
Re: dodatek solidarnościowy, a dochód nieopodatkowany
nikt nic nie słyszał/ nie widział w tym temacie ? myślę, że to się tyczy większej ilości gmin nie tylko nas...
-
- Referent
- Zajmuję się: SR SW FA
- Kontakt:
bacznie obserwuję ten wątek, bo też nie wiemy i właśnie miałam zadać to samo pytanie....
wstępnie - na bank nie będzie to dochód nieopodatkowany, bo nie ma go w katalogu. Skoro nie będzie wykazany w pitach, to w ogóle będzie to dochód widmo, którego nie bierzemy pod uwagę w takim razie. tylko w tamtym roku był ważny, bo był uzyskiem i utratą. bez sensu. ale jednak?
wstępnie - na bank nie będzie to dochód nieopodatkowany, bo nie ma go w katalogu. Skoro nie będzie wykazany w pitach, to w ogóle będzie to dochód widmo, którego nie bierzemy pod uwagę w takim razie. tylko w tamtym roku był ważny, bo był uzyskiem i utratą. bez sensu. ale jednak?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Ustawa z dnia 19.06.2020 r. o dodatku solidarnościowym przyznawanym w celu przeciwdziałania negatywnym skutkom COVID-19
(Dz. U. z 2020 r. poz. 1068 ze zm.)
Art. 13. ust.1. Dodatek solidarnościowy jest dochodem w rozumieniu ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2020 r. poz. 111).
(Dz. U. z 2020 r. poz. 1068 ze zm.)
Art. 13. ust.1. Dodatek solidarnościowy jest dochodem w rozumieniu ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2020 r. poz. 111).
-
- Referent
- Kontakt:
widziałam. przeczytałam. ale nadal nie wiem jak ta osoba ma to udokumentować? no nijak. pitów nie ma.... w katalogu nieopodatkowanych nie ma.... to gdzie?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Jak podlega utracie to po co chcecie to liczyc i wykazywac w nieopodatkowanych, ktiorym zreszta nie jest?
-
- Referent
- Kontakt:
dokładnie to napisałam. ale w takim razie nigdzie tego nie będzie tak?
Oprócz dodatek solidarnościowy, a dochód nieopodatkowany - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZA ŻYCIEM
zasiłek opiekuńczy z KRUS- jaki dochód
wnioski i decyzje na nowy okres zasiłkowy 2021/2022
zmiana składu rodziny
Czyste powietrze- drugi wniosek
jak to się odbywa, jaki wniosek?
zp z covidu, zwrot
czy koordynacja?
Dopisanie męża do ubezpieczenia
Świadczenie pielęgnacyjne a SIO-nie działa. Pomocy!!
jak przeliczyć pole
składaka zdrowotna u praktykantów
Szybkie pytanie o "13"
zł za zł
przekazanie akt sprawy
Czy liczyć dochód terytorialsa ?