DODATEK SOLIDARNOŚCIOWY i zasiłek dla bezrobotnych- dochód uzyskany - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 lip 2020, 7:27

Witam, Pani ma prawo do zasiłku dla bezrobotnych od maja pierwsza wypłata poszła w czerwcu, robię uzysk za lipiec w sierpniu ale dodatkowo zgłosiła że uzyskała dodatek solidarnościowy. W lipcu otrzymała kwotę 779,36 zł. Moje pytanie traktuje to jako dwa oddzielne dochody i :
1. zas. dla bezrobotnych uzysk w sierpniu za lipiec bez dodatku solidarnościowego?
2. w sierpniu do zasiłku dla bezrobotnych dodaję wypłatę dodatku solidarnosciowego do 1400 zł. i przeliczam dochody?
3. zas. dla bezrobotnych uzysk w sierpniu za lipiec bez dodatku solidarnościowego a sam dodatek musiałabym doliczyć we wrześni i przeliczyć dochód jednak we wrześniu już go nie będzie miała?

Proszę mądre głowy o podpowiedzi:-)))
A może ktoś ma jeszcze jakieś możliwości
gopsik*
Stażysta
Od: 09 paź 2019, 13:10
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Napisano: 20 lip 2020, 7:40

z tego co wiem, to na okres przyznanego dodatku solidarnościowego zasiłek dla bezrobotnych jest zawieszany, dodatek wynosi 1400 i jest pomniejszany o wypłacony zasiłek dla bezrobotnych (jeśli zdążył być wypłacony w miesiącu przyznania dodatku) - to by mi wychodziło :), że w tej sytuacji z zasiłku dla bezrobotnych nie należy robić uzysku za lipiec, bo w sierpniu go nie ma, z dodatku solidarnosciowego , jesli go otrzymała w lipcu, też uzysku się nie policzy, bo należałoby doliczyć dochód z tego za sierpień w tej sytuacji, ale we wrześniu już go nie będzie...we wrzesniu znów bedzie prawo do zasiłku dla bezrobotnych i to chyba bedzie uzysk , który trzeba będzie policzyć..
ale może się mylę :) podyskutujmy :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2020, 10:37

a faktycznie coś w tym jest zawieszają zasiłek więc nie robię uzysku z zasiłku w sierpniu za lipiec tylko pilnuję dodatku solidarnościowego. A skoro Pani ma tylko na miesiąc lipiec i sierpien to we wrześniu nie robię uzysku bo go juz nie ma????
gopsik*
Stażysta

Napisano: 20 lip 2020, 10:41

dzwoniłam właśnie do PUP Pani potwierdza że zawieszają zasiłek dla bezrobotnych na czas dodatku solidarnościowego. Jednakże nie potrafiła udzielić konkretnej odpowiedzi kiedy odwieszą prawo i za jaki miesiąc i kiedy będzie dalsza wypłata zasiłku. Najprawdopodobniej we wrześniu nastąpi odwieszenie prawa do zasiłku dla bezrobotnych i w październiku nastąpi wypłata zasiłku za wrzesień ale mam jeszcze dzwonić w tej sprawie w sierpniu ponieważ PUP czeka na wyjaśnienia ministerstwa w tej sprawie.
gopsik*
Stażysta

Napisano: 22 lip 2020, 10:12

Nie rozumiem. Dodatek solidarnościowy jest przyznany osobie na lipiec i sierpień, czyli liczę za ten sierpień 1400? czy w końcu nie... :shock:
EmWu
Stażysta
Od: 22 lis 2017, 12:21
Zajmuję się: Inspektor wszystkich PLUSÓW.

Napisano: 09 wrz 2020, 10:33

uzysk za sierpień i od razu koniec w sierpniu zatem we wrześniu nie doliczasz
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Od: 29 sie 2016, 14:49
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x