czy Wojewoda jesli informuje Was, że w konktretnej sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji, informuje również o okresie w którym osoba podlega ustawodawstwu kraju zatrudnienia?
czy uchylacie decyzje przyznające za okres w którym osoba podlega ustawodawstwu kraju zatrudnienia czy dlatego ze mają zastosowanie przepisy o koordynacji? (a ustalenie ustawodawstwa nie jest brane pod uwagę?
chodzi mi o to, czy uchylacie prawa do świadczeń za okres w którym osoba (przebywająca za granicą) podlega ustawodawstwu kraju zatrudnienia, czy podstawą do uchylenia decyzji jest sam fakt zastosowania przepisów o koordynacji.
Moje pytanie bierze się stąd, że moj wojewoda czasem przysyla pisma z informacją o zastosowaniu przepisów o koordynacji w jakiejś sprawie, w której brakuje danych dotyczących w jakim okresie osoba podlega ustawodawstwu kraju zatrudnienia.
W przypadku brak informacji o podleganiu ustawodawstwu brak jest ppdstawy prawnej do uchylenia decyzjiw trybie art. 23a ust. 5 uośr.
jak dla mnie , to, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego jest tożsame z tym, że osoba (przebywająca za granicą) podlega ustawodawstwu kraju zatrudnienia
Też dostrzegam to, że sam fakt, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji zgodnie z tym artykułem, to jeszcze nie podstawa do uchylenia. Ale uchylamy, jeżeli info od wojewody, że mają zastosowanie przepisy o koordynacji.