dodatek specjalny - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 19 lip 2014, 11:55

A w której poz. zaśw. Z-3 do zus wpisujesz dodatek specjalny?
ewa12

Napisano: 21 lip 2014, 11:53

Jak w lipcu był dodatek przyznany to biorę go do podstawy, jeżeli w sierpniu dodatek nie będzie przyznany, to podstawę chorobowego ustalam na nowo, juz bez tego dodatku :)
doris23

Napisano: 21 lip 2014, 12:21

Czyli chociaż w sierpniu nie będzie przerwy 3 m-cy to podstawę chorobowego ustalam na nowo?
Ewa12

Napisano: 28 paź 2016, 17:03

Witam serdecznie odświeżam wątek może ktoś mi pomoże. Otóż mam taki problem pracownicy był przyznany dodatek specjalny od 1,5 roku w formie kwotowej 500zł brutto co miesiąc. Dodatek skończył się 30 września a od połowy września pracownica przebywa na L4. Powiedzcie proszę czy dobrze zrobiłam że we wrześniu wliczyłam do postawy do zasiłku chorobowego dodatek a w październiku ten dodatek cały nie wliczałam ponieważ już się skończył?? Czy można to uważać że jeśłi ten dodatek był wypłącany ciągle przez ponad rok to powinien być wliczony do podstawy zasiłku chorobowego ponieważ był ciągły?? Proszę pomóżcie
zdesperowana100

Napisano: 02 lis 2016, 10:01

moim zdaniem źle.
Jezeli dodatek przysługiwał w momencie zachorowania to wchodzi on do podstawy chorobowego i w październiku nie dokonujemy przeliczenia podstawy od nowa
jasmina

Napisano: 02 lis 2016, 13:24

zdesperowana - dobrze
jaśmina- źle

Poczytajcie w poradniku ZUS o uwzględnieniu w podstawie zasiłku składników wynagrodzenia przyznanych do określonego terminu
basia11

Napisano: 15 lis 2016, 17:52

To ja już nic nie rozumiem nie ważne jest to ze dodatek był przez okres powyżej 12 miesięcy? Myślałam że wyłącza się go z podstawy jedynie jeśli był wypłaconych np przez parę miesięcy ale jak od ponad roku to myślałam że wlicza się go do podstawy. Nie rozumiem tych dziwnych przepisow
Zdziwiona

Napisano: 16 lis 2016, 12:03

Dodatek specjalny wliczasz do podstawy tylko wtedy jeśli on w dalszym ciągu przysługuje kiedy pracownik przebywa na zwolnieniu. Jeśli pracownik miał dodatek specjalny do sierpnia a zachorował w październiku - DODATKU NIE WLICZASZ DO PODSTAWY CHOROBOWEGO.
renia 50

Napisano: 21 lut 2017, 12:13

Dodatek specjalny na 500+ był przyznany do grudnia na czas nieokreślony.
Od stycznia został w całości włączony do podstawy wymiaru wynagrodzenia.
Pracownik od lutego na chorobowym( a niebawem na macierzyńskim). I teraz mimo że suma wynagrodzenia jest ta sama to traci. Napisałam do Zus co w sytuacji kiedy to do podstawy wynagrodzenia zostaje włączone i czekam za odpowiedzią
Soniaxxx

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x