dodatek specjalny

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
hubertus

dodatek specjalny

Post autor: hubertus »

Czy wliczyc do podstawy chorobowego dodatek specjalny przyznany kwotowo w maju, czerwcu, lipcu jeżeli w sierpniu się nie będzie należał?
Bo gdyby w sierpniu się należał to bym go wliczyła. Muszę wysłac do zus z-3 to w poz. 11 wykażę ten dodatek maju, czerwcu i lipcu i opiszę go w poz.15. Czy tak będzie dobrze?
hubertus

Re: dodatek specjalny

ponawiam
Anna5

Post autor: Anna5 »

Moim zdaniem wliczyć.
Z.K.

Post autor: Z.K. »

trzeba jeszcze zwrócić uwagę, żeby w przepisach wewnętrznych było, że się wlicza...
hubertus

Nie mam żadnej wzmianki w regulaminie, że się wypłaca za czas choroby jak to jest w przypadki dodatku stażowego.
Ola II

Post autor: Ola II »

Dodatek specjalny jest przyznawany wówczas, gdy pracownik ma coś dodatkowego do wykonania. Wracając z chorobowego powinien to wykonać. "Z definicji" wynika, że powinien być wypłacany "obok" jak stażowe. Nie powinien wchodzić do podstawy chorobowego. Przy dłuższej chorobie jest to problem....
Z.K.

Post autor: Z.K. »

jest jeszcze jeden ważny czynnik - jeśli dany składnik wynagrodzenia jest pomniejszany za czas choroby, to powinien wchodzić do podstawy chorobowego
ali35

Post autor: ali35 »

składnik wynagrodzenia przyznany do danego okresu nie wchodzi do podstawy wymiaru, czyli jesli przyznany do lipca to należy przeliczyć i w sierpniu nie brać go pod uwagę
hubertus

W związku z tym że osoba od 22.08. poszła na opiekę / płaci zus / a dodatek specjalny otrzymała w maju, czerwcu, lipcu i także w sierpniu zrobiłam tak: w z-3 do zus w m-cu V,VI,VII,VIII wykazałam ten dodatek specjalny i opisałam go w poz.15 zaświadczenia Z-3 oczywiscie pomniejszyłam go za dni choroby, ponieważ w naszym regulaminie nie ma żadnej wzmianki o tym że się dodatek należy za czas choroby / jak to jest z stażowym/. Jeżeli w m-cu wrześniu nie otrzyma tego dodatku to zdrobię nowy z-03 z adnotacją że w IX się nie należy i nie będę go brała do podstawy chorobowego. Czy to dobrze?
hubertus

ponawiam
ODPOWIEDZ