dodatek węglowy - skład rodziny - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 sie 2022, 12:08

Czy weryfikujemy skład rodziny z wnioskami o dodatek osłonowy?
xyzcv
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 17 maja 2021, 22:47
Zajmuję się: ŚR/FA/DW/DO/DE/CP/BE

Napisano: 26 sie 2022, 13:36

Ani w DO, ani w DW nie ma składu rodziny, jest skład gospodarstwa domowego. Ja wyszłam z założenia, że oświadczają pod odpowiedzialnością karną, a skład gospodarstwa może się zawsze zmienić, więc nie drażę, bo ani nie mam na to czasu, ani ochoty, ani podstawy :)
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 26 sie 2022, 15:12

Szkolący (znany wszystkim) mówił, że należy wzywać do wyjaśnień jak są rozbieżności w składzie rodziny odnośnie dodatku osłonowego i dodatku węglowego.
Z kolei w przypadku, gdy klient złożył wniosek z danym składem gospodarstwa i nagle po kilku dniach chce zmienić ten skład gospodarstwa - powinniśmy złożyć zawiadomienie do prokuratury o składanie fałszywych oświadczeń w celu wyłudzenia świadczeń.... Super jeszcze tego nam brakuje....
Bozena123
Stażysta
Od: 15 lut 2018, 12:57
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 26 sie 2022, 15:59

Bozena123 pisze:
26 sie 2022, 15:12
Szkolący (znany wszystkim) mówił, że należy wzywać do wyjaśnień jak są rozbieżności w składzie rodziny odnośnie dodatku osłonowego i dodatku węglowego.
Z kolei w przypadku, gdy klient złożył wniosek z danym składem gospodarstwa i nagle po kilku dniach chce zmienić ten skład gospodarstwa - powinniśmy złożyć zawiadomienie do prokuratury o składanie fałszywych oświadczeń w celu wyłudzenia świadczeń.... Super jeszcze tego nam brakuje....
i 100% doniesień do umorzenia :D
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 26 sie 2022, 16:50

To na pewno!!!!
Bozena123
Stażysta
Od: 15 lut 2018, 12:57
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 30 sie 2022, 15:39

hehe dokładnie do umorzenia. przeciez to jest jedna wielka fikcja! a widzieliscie en smieszny poradnik i pismo od wojwody? strasza dyscyplina finansow publiczny ze mamy weifikwowac itd... a wystarczyło po prostu napisac dobra ustawe. dlaczego znowu ustawodawca nie umie napisac porzadnie przepisow, a od nas wymaga sie cudow? prowadzenia dochodzenia, zglaszania do prokuratury i ch* wie czego ? przepraszam ale mi sie juz ulalo, bo to naprawde jest jakis skandal

MAm nadzieje ze wiekszosc osrodkow to po prostu zleje, no chyba ze bedzie nowelizacja , co tez zapowaidaja i wreszcie skonstruuja przepisy tak zeby nie bylo miliona wyłudzen. w koncu nie od dzis wiadomo ze polak potrafi, wiec nikogo to juz chyba nie zdziwi ...
pomspoł
Stażysta
Od: 26 mar 2020, 18:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 sie 2022, 19:01

No i co, wzywać do wyjaśnień, bo w styczniu facet złożył osłonowy z żoną a w sierpniu o węglowy złożył sam, bo mi system krzyczy, że inny skład rodziny? I przyjdzie taki facet w żałobie po śmierci żony i nawtyka.... Przegięcie na maksa, a ten poradnik to śmiech na sali. Nawet jak mi gość wprost powiedział, że na dziś dzień tworzy z partnerką związek, ale mają dwa oddzielne akty własności na jeden dom, mają dwie osobne kuchnie, 1 piec, składają 3 wnioski twierdząc że osobno gospodarują, to niby jak prokurator miałby im to udowodnić, tylko wrogów we wsi sobie mam robić? Poczekam na nowelizacje z wnioskami w których mam wątpliwość i zobaczę co dalej... wkur.... mnie to wszystko, ale może za krótko pracuję w Urzędzie.
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x