Dodatek wstecz

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Re: Dodatek wstecz

Post autor: Marek1992 »

A powiedzcie proszę na jedną rzecz. Moja petentka miała normalną decyzję do sierpnia, no ale przyszła do mnie dziś, chciałaby uzyskać dodatek wstecz.
Jak zrobić:
Czy wystawić jedną decyzję za okres wrzesień - luty, czy mam zrobić dwie decyzję że na jednej jest tylko wrzesień , a na drugiej październik - luty? Bo rozumiem, że w klauzuli wskazuje okres 01.09.2020 - 30.09.2020 r.?
Swoją drogą u Was też są niedociągnięcia, że można przyznać nawet na kilka lat? :D
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

Jeżeli miała do sierpnia (rozumiem, że od marca do sierpnia miała) to składa wsteczny we wrześniu i niech zaznaczy że chce dodatek od września to przyznasz od września do lutego.
Marek1992
Referent
Kontakt:

Pojęcie "okres" mnie martwi, wydaje mi się że musi napisać nie samo "od" ale "od .... do..."
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

U mnie piszą w tej klauzuli, od kiedy chcą i ja wyliczam okres 6 miesięcy i przyznaje. Bo po co do kiedy, skoro możemy łącznie przyznać tylko na okres 6 miesięcy. Według mnie wystarczy od kiedy.
Marek1992
Referent
Kontakt:

I to właśnie wkurza mnie w naszych ustawach... Niedoprecyzowanie!

Dziękuję za pomoc :)
jako.82
Stażysta
Zajmuję się: pracą
Kontakt:

Post autor: jako.82 »

wypłata wyrównania ma być podzielona tak jak w normalnej decyzji czyli część dla zarządcy i część dla wnioskodawcy czy mogę w całości wypłacić jej do ręki?
Marek1992
Referent
Kontakt:

Nie wiem czy jest możliwość podzielenia decyzji, w sensie, że za wrzesień do rąk wnioskodawcy a od października podział. Najwyraźniej Pani X musiałaby w październiku pisać wniosek o zmianę decyzji.
muusia
Starszy referent
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: muusia »

jako.82 pisze:wypłata wyrównania ma być podzielona tak jak w normalnej decyzji czyli część dla zarządcy i część dla wnioskodawcy czy mogę w całości wypłacić jej do ręki?

tzn podzielona na ryczałt i dm?? a jak ryczałtu nie ma to wszystko dla zarządcy??
ODPOWIEDZ