Witam
Proszę niech ktoś wytłumaczy mi bo już sie pogubiłam. Przychodzi klient z umową najmu, a w niej czynsz 1600 zł, wniosek wypełnia spółdzielnia mieszkaniowa bo jest zarządcą i wpisuje koszty remontu i eksploatacji 130 zł razem bo małe mieszkanie do tego woda i centralne ogrzewanie i śmieci, razem 290 zł. Moje pytanie brzmi: co ja mam liczyć bo moja poprzedniczka liczyła tylko to co pisze spółdzielnia, jak ja mam ludziom tłumaczyć, że czynszu z umowy najmu nie liczymy..... proszę o pomoc
jak liczyc czynsz w spóldzielni?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/KDR/ZP
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: jak liczyc czynsz w spóldzielni?
Ja liczyłam tak, że ów czynsz (a tak naprawdę odstępne) + remonty + eksploatacja, etc porównywałam do wysokości stawki gminnej i czasem się zdarzyło, że to odstępne w niewielkiej części doliczałam, no ale tragedii nie było, skoro stawka gminna czynszu nie została w obliczeniach przekroczona. A to, że ktoś sobie myśli, że jak płaci 2000 zł za mieszkanie i dostanie połowę tego albo więcej w formie dodatku mieszkaniowego to cóż... Zresztą do niezłych przekrętów by dochodziło, gdybyśmy brali całość odstępnego do wydatków.
Oprócz jak liczyc czynsz w spóldzielni? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Decyzja
Dodatek mieszkaniowy
weryfikacja
wydatki
renta w euro
Dodatek wstecz
dodatek wstecz a kasa dla zarzadcy
Jak działa zasiłek / zasiłek mieszkaniowy?
czy wliczamy do dochodu
Pismo od komornika
decyzja z KRUS a wliczane dodatki
bardzo proszę o pomoc w wyliczeniu
Decyjza o dodatek mieszkaniowy z mocą wsteczną
Strata przez 3 ostatnie miesiące.
co z dochodem z tarczy i zasiłku po utracie pracy??
stawki wynajem