Oj dotyczy, dotyczy, rodziny zastępcze i dyrektorzy placówek od 1 stycznia 2021 r. na dzieci przyjmowane do pieczy będą składać wnioski do ZUS, dotychczasowe wnioski oraz te które spłyną do 31 grudnia 2021 r. realizujemy my. I tak do 31 maja 2022 r.Powiatowe Centrum pisze:Ktoś z pieczy zastępczej przerabiał już ten temat? a może nas to nie dotyczy?
Generalnie ustawa wchodzi w życie od 01/01/2022 poza kilkoma nieistotnymi dla nas artykułami, które weszły w życie z dniem opublikowania ustawy, w związku z tym, nie można się obecnie powoływać na decyzję której "nie ma".qwerty123 pisze: ↑18 lis 2021, 9:02Dołączam się do pytania: na jaki okres wydajecie decyzje kiedy teraz wpływa nowy wniosek, albo musicie z urzędu ustalić prawo do dodatku? Czy już wydane decyzje, które przyznają dodatek na okres dłuższy niż do 31.05.2022 r. będziecie uchylać czy wygasną one samoistnie z mocy prawa na podstawie art. 18 ust.1 ustawy zmieniającej.
z tym ostatnim zdaniem się nie zgodzę, a ustawie bowiem mamy art. przejściowy: art. 17 ust. 1, który wskazuje:gosia1982 pisze: ↑18 lis 2021, 11:02Od 1 stycznia 2022 r. ZUS przejmuje obsługę 500+ więc od tego dnia tam składa się wnioski. OPSy będą wypłacać świadczenia do maja 2022 na podstawie informacji, które już zostały wydane. A PCPRy do końca stycznia muszą poinformować rodziny, że z dniem 1 czerwca wygaszamy im świadczenia i muszą ubiegać się o dodatek/świadczenie wychowawcze w ZUS, tak jak rodzice biologiczni.
Jeżeli w rodzinie zastępczej w 2022 roku pojawi się nowe dziecko albo minie okres 12 m-cy na jaki przyznaliśmy świadczenia to odsyłamy już rodzinę do ZUS.
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 0195Lj.pdf
Ja też tak na początku myślałam... ale nie dawała mi spokoju treść art. 18 tj. Starosta, w terminie do dnia 31 stycznia 2022 r. jest obowiązany poinformować rodziny zastępcze, osoby prowadzące rodzinne domy dziecka, dyrektorów placówek opiekuńczo - wychowawczych, dyrektorów regionalnych placówek opiekuńczo - terapeutycznych oraz dyrektorów interwencyjnych ośrodków preadopcyjnych o:Czy zgadzacie się z Anaya? Byłam przekonana, że rodziny które mają decyzję o dodatku np. do dnia 31.03.2022 r. już w kwietniu będą wnioskować o 500+ do ZUS-u.
Czy po 01.01.2022 r. będziecie nadal wszczynać postępowanie z urzędu i wydawać decyzje do 31.05.2022?