Witam,
jestem świeżym pracownikiem, i mam w swoim zakresie obowiązków robić odpłatności rodziców biologicznych, proszę powiedzcie jak to u Was wygląda, od czego zaczynacie, jakie prowadzicie postępowanie i jak wydajecie decyzje. Proszę o poradę.
Chciałbym się dowiedzieć praktycznie wszystkiego, koleżanka która to prowadziła zachorowała i nie wiele mi przekazała, oczywiście mam teczki z dokumentami z poprzednich lat,ale teraz mam taki przypadek,że powinnam ustalić odpłatność u ojca biologicznego,który zamieszkuje na innym terenie,wobec tego wystąpiłam do ośrodka właściwego na miejsce zamieszkania o ustalenie sytuacji dochodowej,dałam do wiadomości również rodzicowi,rodzic odebrał list,natomiast przyszła odpowiedź z ośrodka,że mimo wizyt nie zastano nikogo w domu, ośrodek wysyłał również pismo do rodzica o zgłoszenie się,pismo zostało odebrane ,ale żadnego odzewu z jego strony,co mam dalej robić,wydać decyzję ustalając odpłatność?
W Pani przypadku, na początku należy zadać pytanie czy ma Pani dane obu rodziców.
Tu pojawia się pierwszy problem, ponieważ rodzice zobowiązani są ponosić odpłatność "solidarnie".
Rodzice nie są małżeństwem, matka mieszka na terenie naszego powiatu, także z nią nie mam problemu, bo złożyła wniosek o odstąpienie od ustalenia opłaty, ale nie wiem co dalej z tym ojcem?
Należy ustalić miejsce zamieszkania ojca dziecka. A jeśli nie ma tego adresu to...zaczyna się "zabawa"
Jeśli Pani nie znajdzie tego ojca to, po całym procesie poszukiwawczym, będzie pani zmuszona zwrócić się do Sądu o ustanowienie kuratora dla osoby nie znanej z miejsca zamieszkania.