gosiad pisze: ↑02 gru 2021, 9:13
Dzięki za odpowiedzi. No niby tak, ale fajnie byłoby aby dzieciaki miały grosz na start w życie, lub z alimentów miały wypłacane kieszonkowe.
w moim PCPR większość kasy nie idzie na potrzeby dzieci tylko na remonty domów rodziców zastępczych albo ich własne potrzeby tatuaże i tym podobne. Żal patrzeć.
Czy aby na pewno mówisz o ZRZ i NRZ a nie przypadkiem o SRZ? Te pierwsze mają przecież swój własny dochód i mogą nim dysponować jak chcą, nic nam do tego. Oczywiście każda RZ musi należycie wypełniać swoje zadania wynikające z ustawy mi:
-zapewniać kształcenie, wyrównywanie braków rozwojowych -TERAPIE -i szkolnych -KORKI-;
-zapewniać rozwój uzdolnień i zainteresowań TO TEŻ KOSZTUJE I TO NIEMAŁO ;
-zaspokajać jego potrzeby emocjonalne LECZENIE TRAUM -dobrzy specjaliści są najczęściej prywatnie,
-bytowe -UBRANIA , MEBLE, WYPOSAŻENIE POKOJU, NAWET KORZYSTANIE Z SAMOCHODU-, -rozwojowe,
-społeczne -KOLONIE i OBOZY-
-oraz religijne- UROCZYSTOŚCI RELIGIJNE;
Jeżeli stwierdzasz ,że "co nie którzy żyją całymi rodzinami ze świadczeń dzieci, a same dziecko wygląda jak bida z nędzą to aż strach" albo "większość kasy/Mam nadzieję ,że myślałaś tu o pieniądzach na dzieci a nie prywatnych dochodach RZ/, nie idzie na potrzeby dzieci tylko na remonty domów rodziców zastępczych albo ich własne potrzeby tatuaże i tym podobne. Żal patrzeć." to prawdopodobnie RZ się pogubiła i nie spełnia swoich zadań należycie i ty jako urzędnik już wiesz co z tym zrobić by to naprawić.
I jeszcze jedno , czy tzw pieniądze dzieci, RZ nie mogą przeznaczyć / w odp %/na utrzymanie domu , remonty, amortyzację urządzeń/ sprzętu AGD/ czy nawet samochodu itp?
Pozwolisz,że dodam,że gdy czytam Twoje posty to / z całym szacunkiem, na prawdę nie chcę Ciebie urazić/ mam wrażenie,że patrzysz na RZ nie jak osoba w 100% znająca realia rodzicielstwa zastępczego, wspierająca i pomagająca ale jak większość niezorientowanego w temacie społeczeństwa czyli bardzo krytycznie , nieżyczliwie z zazdrością -bo mają tyle kasy za nic, często porównując ich życie i dzieci do swoich realiów. Jak się mylę to proszę napisz.