dodatek wychwawczy w PCPR - Piecza Zastępcza

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 30 cze 2016, 11:47

A gdzieżeś to AKPCPR-ku wyczytał :D

Nie jest mi trudno skopiowałam cały ust. 1 art.49
"Art. 49. 1. W przypadku złożenia wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego, dodatku wychowawczego lub dodatku do zryczałtowanej kwoty, o którym mowa w art. 115 ust. 2a ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, w terminie 3 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, prawo do świadczenia wychowawczego, dodatku wychowawczego lub dodatku do zryczałtowanej kwoty, o którym mowa w art. 115 ust. 2a ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, na podstawie tego wniosku ustala się począwszy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
Gdzieś ty tu człowieku wyczytał, że to dotyczy tylko placówek opiekuńczo - wychowawczych?
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 cze 2016, 12:19

AKPCPR-ku a ja wkleję post, który zaczął dyskusję:
Marta12345 pisze:WItam

Mam pytanie
Od kiedy należy przyznać dodatek wychowawczy 500+ ? dziecko faktycznie trafiło do rodziny zastępczej 14 maja - przyznane swiadczenie od 14 maja ale wniosek na dodatek wychowawczy złozyła 9 czerwca.
Pytanie dotyczyło czy rodzina miała mieć dodatek od 14 maja czy od czerwca,skoro złożyła wniosek dopiero 9 czerwca.... nasze odpowiedzi sugerowały, że należy nadpłacić od maja a nie dopiero od czerwca. Nikt tutaj nie sugerował, żeby płacić od 1 kwietnia, jeśli rodzina powstała później. Sugestia dotyczyła tylko i wyłącznie tego, że przy wnioskach złożonych przed 1 lipca 2016r. nadpłacamy świadczenie....
mopsinek

Napisano: 30 cze 2016, 12:23

Sorki pomylilem sie i nie wkleilem tego co trzeba - pomylka z mojej strony -

odnosnie rodzin zastepczych i 500 + pracuje caly czas nad tym zapisem i opinia prawna, wiec niedlugo sie wszytsko u nas rozwiążei napisze jak sie wyjasnilo.

Pozdrawiam

dzieki za odpwoiedz i sorki za pomylke z mojej str
AKPCPR

Napisano: 30 cze 2016, 12:27

Mopsinek dzieki.

na pewno bedziemy w kontakcie :)

jak bede mial swoja opinie to napisze :) odnosnie czy na pewno przyznajemy od 14 maja czy od dnia zlozenia wniosku, czyli w tym danym przypadku od czerwca

Mysle ze kazdy z nas i tak ma rozne interpretacje wiec niestety tak to wyglada ze pojawiaja sie watpliwości co do wydawanych decyzji, tym bardziej jesli chodzi o pieniądze, które jakby sie niesłusznie przyznało trzeba zwrócić...

Dzieki jeszcze raz
AKPCPR

Napisano: 22 lip 2016, 12:25

Czy posiada ktoś interpretację ministerstwa na ten temat. Mamy podobną sytuację rodzina zastępcza powstała w maju, a wniosek złożyła w czerwcu.Stanowisko w tej sprawie prawnika i pracownika merytorycznego różnią się, a decyzję trzeba wydać.
Gość

Napisano: 22 lip 2016, 12:38

Stanowiska nie mam, ale bardzo jestem ciekawa opinii prawnika :ugeek:

Co do opinii ministerstwa ostatnio dostałam dwie, gdzie cytują artykuły jakbym ich nie umiała sobie sobie sama przeczytać i na końcu wstawiają to swoje zdanie, że oni nie są uprawnieni "do dokonywania wiążącej wykładni ustawy, ani do zajmowania stanowisk w indywidualnych sprawach." i od razu zaznaczam, że nie chodziło o żadna sprawę iksińskiej tylko o nagminnie powtarzający się problem.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2016, 12:56

Według prawnika - czerwiec?
Dokładnie takie same odpowiedzi dostawaliśmy,nic się nie zmieniło.
Gość

Napisano: 28 lip 2016, 9:36

rodzina powstała 13 lipca wniosek z 19 lipca od kiedy przyznac dodatek wychowawczy ?
Krystyna60
Praktykant
Od: 19 lip 2016, 8:51
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2016, 15:18

ja nie mam żadnych wątpliwości, że od 13 lipca
TOMASZ6

Napisano: 29 lip 2016, 12:23

Krystyno60 odpowiem za Tomaszem od dnia powstania rodziny.

Słowo do Gościa - niech się ta twoja rodzina odwoła do SKO. Powinna dostać od maja jak nic. Tutaj widać jakich mamy prawników w Polsce :evil:
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x